Beste webhotell: Topp 8 tjenester for Norge i 2023

beste webhotell

Når du skal lage en ny nettside, vil hvor du velger å lagre denne være en av de viktigste kriteriene for suksess. Det finnes nemlig en rekke tilbydere av webhotell og domene, men kvaliteten på disse er variabel. En feil mange gjør er at de velger det rimeligste alternativet, men dette kan ofte resultere i en nettside som er treg eller ofte plages av nedetid. 

I denne guiden skal vi derfor se nærmere på hvordan du velger det beste webhotellet, samt hva du bør se etter i prosessen. Vi vil også gå gjennom det vi mener er de beste kandidatene på det norske markedet, og hva disse kan tilby deg som eier av et nettsted. Helt til slutt vil vi ta en titt på noen tekniske punkter du bør vurdere for å sikre at du får mest mulig verdi for pengene dine. 

Les denne guiden om du ønsker å lære mer om webhotell og hvordan feil valg av leverandør kan påvirke suksessen til nettsiden din. 

8 beste webhotellene i Norge

Vi har undersøkt og anmeldt en rekke leverandører av hosting tidligere, men i denne guiden har vi samlet det vi anser som de åtte beste. Dette er uavhengig om du har til hensikt å lansere en WordPress Side, nettbutikk eller annet. Vurderingen vår er gjort på bakgrunn av hvor man får mest verdi for pengene, samt hvem som leverer de mest effektive tjenestene til sine kunder. 

Når det er sagt, så er det viktig å merke seg at listen ikke er i synkende rekkefølge. Alle kandidatene på denne listen er gode alternativer for webhotell, men de har også individuelle fordeler/ulemper som gjør det nødvendig å finne den som passer dine behov. 

Hostinger

En leverandør vi har omtalt en rekke ganger tidligere, er Hostinger. Årsaken til dette er at du hos Hostinger får en pålitelig og brukervennlig løsning, til en svært hyggelig pris. Du kan velge en av flere pakker som ligger på priser fra 17,- per måned til 45,- per måned for delt hosting. 

Denne løsningen vil være er enn god nok for deg som skal lansere en blogg, liten bedriftsnettside eller starte en ny nettside. Det er også verdt å merke seg at du kan låse inn de lave prisene over en lengre periode dersom du velger å tegne et langsiktig abonnementet. (husk at prisene øker ved fornyelse, så det kan være lurt å tegne seg for flere år samtidig) 

Noe av det vi liker med Hostinger er at de har utviklet sitt eget kontrollpanel kalt hPanel. Dette gjør Hostinger til et godt alternativ for deg som ikke liker det tradisjonelle cPanel du ofte finner hos webhoteller over hele verden. Årsaken til at de har utviklet sitt eget panel, er rett og slett på grunn av brukervennlighet, noe Hostinger scorer utrolig høyt på. 

Sist, men ikke minst er det verdt å merke seg at Hostinger tilbyr 24/7 kundeservice og 99% uptime garanti. Dette sikrer deg rask tilgang på bistand dersom noe skulle skje med nettsiden din, samt en verifisert leverandør med svært høy oppetid på sine servere. Husk – ingenting er kjedeligere enn en server som er nede, da dette vil sørge for at nettsiden din er det samme.

Priser hos Hostinger

  • Single Shared hosting: 9,- per måned (introduksjonspris) 
  • Premium Shared hosting: 17,- per måned (introduksjonspris)
  • Business Shared hosting: 35,- per måned (introduksjonspris)

One.com

One.com er en utmerket leverandør som tilbyr både nettsidebygger og webhotell i samme løsningen. Dette resulterer i at du betaler en fast månedspris, for deretter å få tilgang til alt du trenger for å lage en nettside. Sammenlignet med de andre selskapene på listen vår, har one.com flere likheter med plattformer som Webnode og Wix enn tradisjonelle webhoteller. 

De tilbyr riktignok webhotell, men du kan ikke hoste et domene som ligger hos en annen leverandør med one.com – noe som kan gjøre mer erfarne brukere litt skeptisk. Du må nemlig flytte domenene dine over til One.com for å benytte deres hosting, men dersom du er på jakt etter en nettsidebygger vil dette sjeldent være problematisk. Det som derimot kan være litt irriterende, er at du må betale for et nytt domene når du tegner ditt abonnement – uansett om skal bruke ett du allerede eier eller ikke. 

Hos one.com kan du velge tradisjonell Web hosting, WordPress-hosting og E-post hosting. Når vi først så prisene som One.com tilbyr fikk vi nesten hakeslepp. De er nemlig langt lavere enn mange konkurrenter, men her er det viktig å legge merke til det i liten skrift. Alle priser som er oppgitt på nettsiden er nemlig introduksjonstilbud, som deretter fornyes til langt høyere priser det påfølgende året. 

Selv om vi ikke var spesielt fascinert over prismodellene til One.com, er det ingen hemmelighet at de tilbyr en god tjeneste. Det rimeligste alternativet deres starter på 15,- per måned og inkluderer hele 50 GB SSD-lagring, ubegrenset antall e-postkontoer og daglig sikkerhetskopiering. Etterhvert som du oppgraderer vil du få mer plass, muligheten til å ha flere nettsider på samme server og flere forskjellige verktøy. Alt-i-alt er dermed One.com en utmerket tjeneste for deg som vil ha enkel hosting og muligheten til å lage en nettside uten behov for WordPress og andre designverktøy. 

Priser hos One.com

  • Nybegynner: 15,- per måned (fornyes til 40kr/mnd) 
  • Utforsker: 20 ,- per måned (fornyes til 60kr/mnd)
  • Entusiast: 20 ,- per måned (fornyes til 90kr/mnd)
  • Ekspert: 50 ,- per måned (fornyes til 110kr/mnd)
  • Guru: 60 ,- per måned (fornyes til 150kr/mnd)

Domeneshop

Det er ingen hemmelighet at de fleste webhotell løsningene vi har foreslått på denne listen er utenlandske selskaper, men det finnes også noen norske alternativer som tilbyr god verdi for pengene. Ønsker du å benytte deg av et selskap som har serverne sine stående i Norge, vil Domeneshop være et godt alternativ. 

Domeneshop er en mer basic webhotell leverandør enn eksempelvis One.com og hostinger, men du får fortsatt de nødvendige verktøyene for å lage en god nettside. De tilbyr tre ulike hosting alternativer, men du må også kjøpe selve domene i tillegg for rundt 100,- per år. Noe av det vi liker med Domeneshop er at de har oversiktlig fakturering, samt at de tilbyr 1-klikk installasjon av både Joomla og WordPress. ,

Du kan også benytte deg av webmail som er en gratis plattform så lenge du har e-post hosting hos Domeneshop. En av grunnene til at mange velger Domeneshop fremfor andre selskaper på listen vår er muligheten for norsk kundeservice. De tilbyr både live chat og telefon, men de har svært begrenset åpningstid sammenlignet med 24/7 hos mange av sine konkurrenter. 

Dette er nok en av grunnene til at det primært er bedrifter som benytter seg av Domeneshop, da de tilbyr åpningstider skreddersydd en typisk arbeidstid i Norge. I tillegg har de et bibliotek med selvhjelp artikler, men disse er relativt enkle – så om du trenger mer detaljert bistand, vil du nok måtte oppsøke hjelp dagen derpå eller andre steder på nett. 

Priser hos Domeneshop

  • WEB STARTER: 10,- per måned (fakturert årlig)
  • WEB MEDIUM: 25,- per måned (fakturert årlig)
  • WEB LARGE: 40,- per måned (fakturert årlig)

*Domenenavn kommer i tillegg til hosting, noe som øker kostnaden med rundt 100,- i året. 

Bluehost

En annen populær leverandør som mange sverger til er Bluehost. Dette selskapet har vokst fra å være en relativt liten tjenestetilbyder, til nå å ha et bredt utvalg hosting alternativer for alle formål. Bluehost har et spesielt høyt fokus på brukervennlighet, og du kan forvente å finne steg-for-steg veiledninger som tar deg gjennom ulike tjenester første gang du aktiverer dem. 

Dette har gjort at mange som lanserer sin første nettside foretrekker å bruke Bluehost til hosting. De har også et svært enkelt kontrollpanel, så her kan du enkelt gjøre de nødvendige endringene på nettsiden din. Blant de funksjonene du finner er 1-klikk installasjon av WordPress og andre CMS, samt muligheten til å sette opp e-postkontoer direkte i plattformen deres. 

Skulle du være uheldig å oppleve problemer med BlueHost kan du nå ut til kundeservice 24/7 gjennom den integrerte kundeservice live chatten. Vi testet denne ved noen ulike anledninger og fikk alltid raskt svar på spørsmålene våre. Som et supplement til livechat har de også et stort bibliotek med selvhjelp artikler og videoer, så her kan både erfarne designere og nybegynnere finne alt de trenger. 

Noe av det som har gjort Bluehost til et populært alternativ er det store utvalget løsninger til de tilbyr. Her kan du velge alt fra Managed WP hosting, VPS hosting, dedikerte servere og kombinasjoner av disse. Du kan også enkelt oppgradere løsningen din ved behov, så nettsiden din kan fortsette veksten sin uten at du må skifte leverandør underveis. 

Priser hos Bluehost

  • Shared WP hosting: Fra 35,- per måned
  • VPS hosting: fra 170,- per måned
  • Dedikert hosting: fra 700,- per måned

Cloudways

Cloudways er et innovativt selskap som tilbyr skylagring på tvers av noen de største navnene i bransjen. Dette gjør at du får en optimal oppetid og lynrask hastighet på nettsiden din. I tillegg tilbyr de inkludert CDN, optimalisert stack, PHP 7.3 og en rekke andre funksjoner som gjør det lekende lett å sette opp en nettside. 

Visjonen til Cloudways er tilby en hassle-free opplevelse, slik at du kan fokusere på det som virkelig teller, nemlig nettsiden din. Dette har gjort at de tilbyr en svært enkel modell for hosting, og ikke minst 24/7 support dersom du skulle oppleve problemer underveis. Noe av det vi liker best er at de har sitt eget kontrollpanel akkurat slik som Hostinger, så du slipper det tradisjonelle cPanel systemet. 

Når du registrerer deg hos Cloudways kan du få en nettside på nett i løpet av få minutter, helt uten at det kreves betaling. Du kan nemlig benytte deg av prøveperioden til selskapet helt uten å oppgi kortinformasjon, noe som er ganske unikt i denne bransjen. Alt du trenger å gjøre er å opprette en bruker, velge hvilket CMS du ønsker og deretter hvor nettsiden din skal lagres (hvilken skyløsning). Deretter setter plattformen opp alt du trenger og nettsiden din blir synlig på nett. 

Det som gjør Cloudways til en unik opplevelse, er at de benytter seg av skylagring fremfor tradisjonelle serverparker. Dette betyr at de selger hosting gjennom samarbeid med ledende selskaper som DigitalOcean, Linode, Vultr, AWS og Google Cloud. For deg som kunde betyr dette at du kan få overlegen hastighet til en langt lavere pris enn det du finner andre steder. 

Priser hos Cloudways

  • Basic (1GB RAM): 105,- per måned inkl avgifter
  • PRO (2GB RAM): 227,- per måned inkl avgifter
  • Advanced (4GB RAM): 438,- per måned inkl avgifter
  • EXPERT (8GB RAM): 840,- per måned inkl avgifter

Syse

Et annet norsk alternativ for deg som vil ha servere i Norge er Syse AS. Selskapet tilbyr en lignende tjeneste som Domeneshop med 1-klikk installasjon av WordPress, gratis SSL-sertifikat inkludert med domene og raske servere i Norge. Imidlertid er det en stor forskjell mellom Syse og Domeneshop – førstnevnte benytter seg av et langt mer brukervennlig kontrollpanel i form av Tornado ®. 

Resultatet av dette er at Syse i mange tilfeller vil være bedre for nybegynnere enn det Domeneshop er. I tillegg har de 30-dagers backup historikk, så dersom noe skulle gå galt med nettsiden din kan du enkelt gjenopprette en eksisterende backup og få den raskt på plass igjen. 

Når det kommer til priser og modeller hos Syse er dette blant de mest fleksible vi har sett. Du kan nemlig selv velge hvor mye lagringsplass og størrelse på databasen du ønsker ved hjelp av slidere. Dette betyr at du kan velge en pakke som starter på 49 kr/mnd for 1GB lagringsplass og ingen database, hele veien opp til 50 GB lagring og 8 GB database til 1493 kr/mnd. 

Med på kjøpet får du 10 epostkontoer, spamfilter, SSL, SSH, PHP, ubegrenset antall domenenavn og Crontab støtte. Til slutt kan du velge fra mer avanserte tekniske spesifikasjoner, men ved mindre du har gode kunnskaper om avansert data hosting struktur, ville vi nok latt dette ligge i fred for nå. De grunnleggende pakkene hos Syse er mer enn gode nok for en vanlig nettside. 

Siteground 

Skal du lansere en ny WordPress nettside, vil SiteGround være et godt alternativ å vurdere. Selskapet har nemlig fokus på sikkerhet og hastighet, så her kan du få lynrask hosting for din WordPress nettside uten å betale skjorta for tjenesten. Dette skyldes blant annet at SiteGround benytter seg av Google Cloud teknologi og egenutviklet PHP teknologi for sin hosting. Dette har ført til at de kan tilby en PHP som er opptil 30% raskere enn konkurrentene. 

Du kan selvfølgelig bruke Siteground til å hoste andre CMS enn WordPress, men det er spesielt til WordPress vi anbefaler Siteground. Dette skyldes at de har skreddersydd tjenesten sin for denne plattformen, og du vil dermed få en tjeneste som er blant de beste for nettopp dette. De har også en rekke sikkerhetstiltak som er tilpasset WordPress, noe som øker sikkerheten på den ellers svært sårbare CMS løsningen. 

Noen av tiltakene du finner hos Siteground er AI-drevet anti-bot systemer og statusoppdateringer hvert 0.5 sekund på selskapet servere. Dette reduserer faren for angrep, men eliminerer også mye av nedetiden man kan oppleve med hosting. SiteGround tilbyr også automatisk oppdatering av WordPress sider, samt scanner kontinuerlig for potensielle trusler og svakheter i plattformen. 

Vår klare anbefaling er derfor at Siteground er best for nettopp WordPress nettsider, men de er også kompatible med andre CMS. Her får du utmerket sikkerhet og stabil oppetid til en kostnadseffektiv penge, så vi kan trygt anbefale Siteground til deg som skal lansere din første nettside og ser etter webhotell. 

Priser hos Siteground

  • StartUp:  26,- per måned (betalt årlig)
  • GrowBig: 52,- per måned (betalt årlig)
  • GoGeek: 88,- per måned (betalt årlig)

Pro ISP 

Den siste norske leverandøren på listen vår er Pro ISP. Dette er en av de ledende leverandørene på det norske markedet, og du vil finne gode tilbud på hosting til en konkurransedyktig pris hos Pro ISP. Noe av det vi liker godt med dette selskapet er at du kan velge selv om du ønsker webhotell, virtuell server eller en nettsidebygger som gjør hele jobben for deg. 

Pro ISP er et selskap som tilbyr en rekke ulike tjenester, noe som er praktisk for deg som skal lansere en nettbutikk blogg eller et forum. Tjenesten deres er blant annet kompatibel med WordPress og WooCommerce, hvor begge deler kan installeres ved hjelp av 1-klikk installasjon. 

Vi liker også at de tilbyr automatisk oppgradering, backup og kloning av scripts, så du slipper tenke på de administrative aspektene ved nettsiden din. Akkurat som Domeneshop har de litt begrenset åpningstid på kundeservice, men i de fleste tilfeller vil nok dette være tilstrekkelig. 

Priser hos Pro ISP

  • Webhotell: 15,- per måned 
  • Virtuell server: 99,- per måned
  • Microsoft 365: 90,- per måned
  • Lage hjemmeside: 39,- per måned

Dette bør du se etter hos et webhotell

Når du skal finne et godt egnet webhotell for din nettside, er det noen punkter du bør gå gjennom ekstra nøye. Hensikten med dette er å sikre at den aktuelle leverandøren har det du trenger, men også at du får en pålitelig og solid tjeneste for pengene dine. For å gjøre denne kontrollen enklere, har vi samlet noen av disse punktene nedenfor.

Sjekkliste for webhotell

  • Sikkerhet – Du skal tross alt lagre nettsiden din hos et webhotell, så sørg for at de har god sikkerhet. 
  • SSL-sertifikat – Det er store forskjeller på om man får et SSL-sertifikat inkludert når man kjøper domene, eller om dette er noe du må betale ekstra for. Et seriøst webhotell har dette inkludert. 
  • 1-klikk CMS installasjon – Når du skal lansere din første nettside er det mer enn nok å huske på. Pass derfor på at du velger en som har enkel installasjon av WordPress eller annet CMS du måtte foretrekke. 
  • Priser – Mange webhoteller arbeider med såkalte introduksjonstilbud, pass derfor på at du ikke velger et abonnement som blir unødvendig dyrt etter de første 12 månedene. 
  • Nettsidebygger – Stadig flere webhotell inkluderer ulike muligheter for å bygge din egen nettside i abonnementet. Dersom dette er viktig for deg, sørg for at du får en god nettsidebygger inkludert. 
  • Hastighet – Ingenting er mer irriterende enn en treg nettside. Sørg derfor for å velge et webhotell som har god hastighet i den regionen der dine besøkende befinner seg. 

Kundeservice – Skulle det oppstå problemer, er det viktig å vite at man kan få den nødvendige hjelpen. Undersøk derfor hvordan kundeservice tilbud det aktuelle webhotellet har.

Ofte stilte spørsmål om webhotell

Hvilke faktorer bør man vurdere når man velger et webhotell?

Når man velger et webhotell, bør man vurdere faktorer som pris, ytelse, oppetid, brukervennlighet, kundestøtte, og ekstra funksjoner som e-posttjenester og databaser.

Hva er de beste webhotellene i Norge ifølge EnkelBedrift-artikkelen?

Ifølge artikkelen på EnkelBedrift er de beste webhotellene i Norge PRO ISP, One.com, Domeneshop, SiteGround og Bluehost.

Hva er forskjellen mellom delt og dedikert hosting?

Delt hosting er når flere brukere deler samme serverressurser, som kan være mer kostnadseffektivt, mens dedikert hosting innebærer at en enkelt bruker har en hel server dedikert til seg selv, noe som gir mer kontroll og bedre ytelse.

Hva er SSL-sertifikater, og hvorfor er de viktige?

SSL-sertifikater (Secure Socket Layer) er digitale sertifikater som krypterer data som overføres mellom en brukers nettleser og en nettside. De er viktige for å beskytte brukernes personlige informasjon og skape tillit mellom besøkende og nettsiden.