Gratis nettbutikk: Slik kommer du enkelt i gang helt gratis (2024)

En grunn til at mange ikke lanserer drømmen om egen nettbutikk er behovet for oppstartskapital. Heldigvis finnes det flere løsninger som ved riktig bruk kan la deg lansere en gratis nettbutikk, og det er nettopp disse vi skal ta en nærmere titt på i denne artikkelen. Her har vi samlet alt du trenger å vite om å lansere en gratis nettbutikk, samt hvilke plattformer som er best egnet for dette. 

Her er det viktig å merke seg at det kan være ulike fordeler og ulemper knyttet til de forskjellige nettbutikkløsningene, så her gjelder det å velge den som langsiktig vil gi deg det beste resultatet. Vi fraråder derfor at man velger det første og billigste, da det ofte kan føre til at man må flytte til et nytt system etterhvert. 

Beste plattformer for nettbutikk i Norge

Vi har testet en rekke ulike plattformer for deg som ønsker å lansere egen nettbutikk, men de fleste tilbyr en middelmådig tjeneste. Derfor har vi filtrert ut det meste av tull, og sitter igjen med det vi anser som de absolutt beste tjenestene for nettbutikker. Her er det viktig å merke seg at alle disse vil kreve et abonnement, men tilbyr også en gratis prøveperiode. Dette lar deg lansere en gratis nettbutikk, og deretter tegne et abonnement når alt er oppe å går. 

Shopify

Shopify har lenge vært det mest populære alternativet for nettbutikker, og det er ikke uten grunn. Plattformen er utrolig innovativ og gjør det enkelt å drive med multichannel salg. For deg som skal lansere nettbutikken din betyr dette at du kan promotere produkter der kundene befinner seg, nemlig gjennom ulike sosiale medier og kanaler. 

Plattformen krever riktignok at du har et abonnement, men de lar deg prøve løsningen i 14 dager først. Fordelen med dette er at du får full tilgang til det som finnes av funksjonalitet og dermed kan lansere din fullverdige nettbutikk helt gratis. Det som er verdt å merke seg med Shopify er at løsningen ikke er kompatibel med eksempelvis WordPress, Wix eller andre nettsidebyggere. Du vil derfor måtte utforme og hoste nettbutikken din i sin helhet på Shopify plattformen

8

Totalscore

Shopify

ANTALL BRUKERE

2 millioner

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Nei

PRIS FRA

$29/måned

8

Totalscore

Fordeler

 • Enkelt å sette opp en nettbutikk

 • Maler som er enkle å tilpasse

 • Fleksible modeller for skalering

 • Rask plattform for multichannel salg

Ulemper

 • Høyere transaksjonsgebyr enn konkurrentene

 • Du må ofte betale for de beste malene

 • Ikke mulig å bruke ekstern hosting

Wix Nettbutikk

Wix har lenge hatt et dårlig rykte på seg for å være en middelmådig nettsidebygger, men her har det skjedd enorme endringer de siste årene. Ikke bare har de utviklet løsningen sin til å bli en langt bedre mulighet for design av nettsider, men de har også introdusert en imponerende nettbutikk modul. For deg som skal lage en nettbutikk betyr dette at du kan lage en stilig nettside med Wix og deretter bruke nettbutikk modulen deres. 

Det vi liker spesielt godt med Wix er at du kan lage en nettside helt gratis. Du kan nemlig starte designet ditt med en gratisversjon av Wix og deretter oppgradere til en business plan når du er klar til å lansere produktet ditt. For deg som skal lage nettbutikk betyr dette at du kan bruke så lang tid som nødvendig på utformingen, og deretter betale når du er klar for det. 

Til slutt er det greit å merke seg at Wix også tilbyr 14 dager gratis prøveperiode, så du kan lage nettsiden din – for deretter å starte en gratis prøveperiode av nettbutikk modulen deres. På denne måten kan du planlegge i detalj og lansere når du selv er klar for dette. 

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRA

$4,5/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

 • Enkel å bruke både for privatpersoner og bedrifter uten hjelp fra en designer

 • Omfattende søkbart hjelpesenter med gode hjelpeartikler

 • Lav pris sammenlignet med andre nettsidebyggere

 • Mange forskjellige maler å velge mellom

Ulemper

 • Begrenset designfrihet

 • Kan fort bli dyrt med plugins hvis nettsiden trenger ekstra funksjoner

 • Nettsider som hostes gjennom Wix lastes noen ganger inn litt langsomt

Squarespace

Har du et spesielt godt øye for detaljer, så kan Squarespace være plattformen for deg. Dette er en nettsidebygger på lik linje med Wix, men som har lagt litt ekstra fokus på nettopp design. Dette gjør det enklere å utforme stilige nettsider, og mange av malene deres er svært detaljerte. 

Akkurat som Wix vil du kunne lage nettsiden din og deretter utvide med en nettbutikk modul. Dette sørger for at alle systemer er kompatible og du kan dermed sette opp en nettbutikk helt knirkefritt. De har også en gratisplan som lar deg utforske utvalget før du starter din gratis prøveperiode på den betalte plattformen. 

Vårt beste tips her vil være å utforske de ulike mulighetene i form av maler, og deretter bruke litt tid på å skreddersy disse. Alle maler hos Squarespace er kompatibel med deres nettbutikk modul, så her kan du virkelig skape en opplevelse unik til din butikk. 

8.3

Totalscore

Squarespace

ANTALL BRUKERE

1 million

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

 • Egen mobilapp for å oppdatere siden når du er borte fra datamaskinen

 • Over 100 gratis nettsidemaler å velge mellom

 • Overkommelige priser selv for små bedrifter og enkeltpersoner

Ulemper

 • Ingen autolagring (Man må lagre oppdateringer manuelt)

Alternativer til betalte plattformer

Alle plattformene vi har nevnt hittil vil la deg lansere en gratis nettbutikk, men dette kommer i form av en gratis prøveperiode. Ønsker du derimot å lansere en nettbutikk uten å måtte binde deg til et abonnement, så finnes det et ganske begrenset utvalg tilgjengelig. Imidlertid har vi funnet frem til det beste alternativet på dette punktet, og du finner en rask introduksjon til WooCommerce nedenfor. 

WooCommerce

WooCommerce er en såkalt open-source plattform, noe som betyr at den er helt gratis å benytte seg av. Dette er en utrolig god plattform for nettbutikker, og den bygger på WordPress plattformen. Imidlertid er det nettopp dette som gjør at den ikke er helt gratis likevel. For selv om WooCommerce programmet er gratis, så vil du trenge en nettside hvor dette kan installeres.

Dette betyr at du blant annet må betale for domene, tema, hosting og eventuelle utvidelser du skulle trenge for funksjonalitet. Resultatet av dette kan være både tidkrevende og dyrere enn de øvrige plattformene vi har nevnt i denne artikkelen. Skulle du ønske full fleksibilitet og muligheten til selv å forme nettsiden din, så vil dette være et godt alternativ. Men da bør du være kjent med at dette fort kan ta lang tid og vil kreve at du kan en del om nettsider før du setter i gang. 

Oppsummering

Det finnes flere muligheter til å lansere en gratis nettside, men de beste er gjennom såkalte prøveperioder hos populære plattformer som Shopify, Wix og Squarespace. Du kan riktignok velge WooCommerce som et gratis alternativ, men dette vil kreve at du kan en del om WordPress nettsider. Du vil også måtte betale for hosting, domene og lisenser – så det kan faktisk være et rimeligere alternativ å velge et alt inkludert tilbud fra en av de abonnementsbaserte plattformene. 

Ofte stilte spørsmål om gratis nettbutikk

Hvilke gratis nettbutikkløsninger er tilgjengelige?

Basert på artikkelen fra EnkelBedrift, inkluderer noen gratis nettbutikkløsninger Ecwid, MyOnlineStore, Square Online og Strikingly.

Hva er de vanligste begrensningene i gratis nettbutikkløsninger?

Vanlige begrensninger i gratis nettbutikkløsninger inkluderer et begrenset antall produkter, begrenset båndbredde og lagring, begrenset tilpasning og designmuligheter, og fravær av noen avanserte funksjoner som kan være tilgjengelige i betalte versjoner.

Hvordan kan man håndtere betalinger i en gratis nettbutikk?

For å håndtere betalinger i en gratis nettbutikk, kan man integrere med en betalingsgateway som tillater kunder å betale med kredittkort, PayPal, Vipps og andre betalingsmetoder. Noen gratis nettbutikkløsninger støtter flere betalingsgatewayer og tilbyr enkel integrasjon.

Er det mulig å oppgradere en gratis nettbutikkløsning til en betalt plan senere?

Ja, de fleste gratis nettbutikkløsninger tilbyr muligheten til å oppgradere til en betalt plan senere, noe som gir tilgang til flere funksjoner, større lagringsplass og båndbredde, bedre tilpasningsmuligheter og bedre kundestøtte.