Hva er Canva? En komplett guide med bruksområder

hva er Canva

Canva er en grafisk plattform som gjør det enklere å planlegge designene dine. Ved å tilby maler til et stort utvalg maler kan du lage grafikk til sosiale medier, nettsider, innhold og mye mer helt enkelt. Det som har gjort Canva til en svært populær plattform er det faktum at de tilbyr avanserte design muligheter, men en plattform som er langt mindre komplisert enn Adobe Photoshop og lignende programmer.

I tillegg til grafisk arbeid kan du benytte mange av de unike malene til å lage presentasjoner, tilbud, nyhetsbrev, plakater og en rekke andre visuelle elementer din bedrift trenger. Canva er tilgjengelig på både mobil og desktop, men vi vil nok anbefale at man benytter seg av desktop i de fleste prosjekter. Canva på mobil kan være flott for enkel bilderedigering, men det blir rett og slett for smått når man skal designe større filer.

Canva er spesielt godt egnet for deg som har et stort behov for grafisk innhold, men ikke har anledning til å hyre inn en grafisk designer. Noe av det som gjør Canva til et nyttig verktøy, er at du kan velge fra et stort utvalg ferdige maler, produsert av profesjonelle designere. Disse er inkludert i din Canva PRO bruker, mens utvalget er noe mer begrenset på gratis versjonen.

Hva kan man bruke Canva til?

Det som er så nyttig med Canva er at det finnes få begrensninger på hva du kan bruke denne plattformen til. Her vil du finne en rekke ferdige maler som kommer ferdig i korrekt bildestørrelse, tilpasset en rekke ulike plattformer og medier. Eksempler på dette vil være profilbilder, presentasjoner i PowerPoint, Coverart og innlegg på Instagram.

Vi har laget flere guider til hvordan du kan bruke Canva til forskjellige designoppgaver, blant annet:

Mange som jobber aktivt med sosiale medier har sverget til nettopp Canva, ettersom du enkelt kan utforme designet du selv ønsker. Flere funksjoner lar deg ta maler og gjøre dem om til dine egne design, helt uten at du trenger kunnskaper om redigering, Photoshop eller andre krevende ting.

Nedenfor har vi derfor samlet en liste over noen av de mest populære tingene man kan bruke Canva til, men du finner et bredt utvalg utover dette også.

 • Profilbilder
 • Forsidebilde til Facebook profil eller gruppe
 • Maler i annonseformat for både Facebook og Instagram
 • Facebook innlegg (både bilder og tekst)
 • Instagram innlegg
 • Historie Format for bruk på Facebook og Instagram
 • Forsidebilde for Instagram Highlights
 • Ulike videoer og animasjon for sosiale medier
 • LinkedIn grafikk
 • PowerPoint maler
 • Visittkort, Faktura, Invitasjon og mer

Noe av det beste med Canva er at du vil finne en rekke ulike maler i korrekt format, som du bare tilpasser etter egne ønsker. Deretter lagrer du i ønsket format og designene dine er klare for bruk! Dette betyr at du kan lage innlegg, design og prosjekter på rekordtid. Det er også verdt å merke seg at Canva automatisk lagrer alle dine egne design, noe som betyr at de er lett tilgjengelig uansett hvor du logger deg inn på din bruker.

Hvordan komme i gang med Canva (Steg-for-steg guide)

Det som har gjort Canva til en rask favoritt hos mange, er at du kan opprette en konto helt gratis og få tilgang til et godt utvalg maler. Dette betyr at du kan teste ut tilbudet hos Canva før du eventuelt oppgraderer til en Canva PRO konto. I de neste avsnittene skal vi derfor vise deg hvordan du kan komme i gang med Canva, og hvordan du enkelt lager dine første design.

Steg 1 – Opprett en Canva bruker

Første gang du besøker Canva vil du gå inn på nettsiden og finne to knapper øverst i høyre hjørne, Log in og Sign up. Vi tar utgangspunkt i at du ikke har en bruker fra før, så du trykker på Sign up knappen helt til høyre.

Når du har trykket på Sign up, vil det dukke opp et nytt vindu. Her kan du velge om du ønsker å logge inn med en Google, Facebook eller Apple konto, eller om du ønsker å fortsette registreringen ved hjelp av email. Dersom du velger en av de tre ulike kontoene, vil dette gjøre registreringen raskere, ettersom Canva automatisk vil hente dine opplysninger fra kontoen din. Velger du mail slik vi gjør i vårt eksempel, vil du måtte oppgi disse opplysningene manuelt.

Du blir nå bedt om å oppgi din email som vil fungere som innlogging for din bruker hos Canva. Vi anbefaler derfor at du bruker en epost som er assosiert med det du har tenkt å bruke Canva for. Eksempelvis vil det være lurt å bruke en jobb mail dersom du bruker Canva i regi av bedriften, eller en privat e post dersom dette er for et fritidsprosjekt.

Oppgi den e-post adressen du har valgt å benytte deg av, og trykk på continue. Nå vil du bli tatt med videre til et nytt vindu der du oppgir navn og ønsket passord for din Canva konto. Husk å opprette et sterkt passord, slik at designene dine holder seg trygge!

Du vil nå motta en verifikasjonskode som du må oppgi før du kan ta i bruk din konto. I vårt tilfelle kom denne nesten øyeblikkelig, noe som gjorde at vi brukte rundt 3 minutter på å lage en Canva konto. Straks du har verifisert din e-post, vil du være klar til å logge inn på dashbordet ditt.

Det er dette utgangspunktet du vil møte hver gang du logger deg inn på Canva. du vil se forslag til ulike maler, kunne søke opp hva du ønsker å finne frem til, eller gå tilbake til eksisterende prosjekter ved hjelp av navigasjonsmenyen på venstre side. Du kan også bruke knappen oppe til høyre for å lage et nytt design, men dette kommer vi tilbake til senere.

Lag profesjonelt innhold med Canva

Nå som du har en Canva konto klar for bruk, er det på tide å lage ditt første design med Canva. Her kan du velge mellom en rekke profesjonelle maler, eller du kan opprette et design fra scratch selv. Vi anbefaler at du utforsker de ulike malene, da du finner hundrevis av ferdige elementer lett tilgjengelig. For å illustrere vil vi lage et nytt design ved å bruke Create a design knappen oppe til høyre.

Her kan du bla deg nedover for å velge hva du ønsker å lage, eller du kan søke på den aktuelle plattformen for å finne frem til riktig størrelse, mål og ulike maler. Spesielt om du har til hensikt å legge til bilder eller tekst vil det være lurt å søke opp korrekt størrelse. På denne måten slipper du at størrelsen blir feil det sekundet du laster opp på sosiale medier.

Det du ser ovenfor er hvordan editoren til Canva ser ut. Vi valgte å lage et forsidebilde for Facebook, og til høyre får vi derfor opp en rekke forslag til ulike ferdige maler vi kan bruke i designet vårt. Dersom du legger merke til at noen av malene er merket med en krone er dette fordi malene kun er tilgjengelig for Canva PRO brukere. Ønsker du full tilgang til alt Canva har å by på kan du enkelt oppgradere din konto underveis, noe som bare tar et par minutter.

Imidlertid er vår oppfatning at gratis varianten vil være mer enn tilstrekkelig for de aller fleste som bare trenger noe grafisk innhold med jevne mellomrom. Dette får være opp til individuelle vurderinger, men våre erfaringer er gjort med gratis varianten. Canva er uansett tiltenkt som et designverktøy for deg som ønsker flere muligheter enn paint, men ikke har behov for profesjonelt utstyr.

Måten Canva sitt designverktøy fungerer er at du finner ulike verktøy på venstre side som du bruker i ditt arbeid. Her kan du legge til elementer, laste opp bilder, legge til en logo, eller velge å redigere tekst som du finner i bildet. Du vil også kunne tilpasse farger, størrelse, animasjon og mye mer. De fleste funksjoner fungerer uten Pro abonnement, men noe tilpasset innhold vil være begrenset.

Det beste av alt er at Canva tilbyr dra-og-slipp verktøy, noe som gjør at alt du trenger gjøre er å finne elementer, for deretter å slippe dem der du vil ha dem. Du slipper laste ned en rekke PNG-filer, bilder eller lignende – da alt kan lagres i skyen hos Canva. En ting vi raskt la merke til var at en del avanserte funksjoner som resize, videoer og lignende var forbeholdt pro brukere, så dersom du ønsker en bedre opplevelse for langsiktig bruk, kan det være verdt å oppgradere til pro.

Hva er forskjellen på gratis og PRO versjonen til Canva?

Canva kommer med tre ulike planer som gjør det enkelt å tilpasse den størrelsen på bedriften din. Du kan velge å opprette en enkelt konto for deg som bare trenger personlig tilgang, eller bruke en av planene som tillater fra 5 til 50 brukere. Vi skal se nærmere på hva de ulike planene inkluderer av verktøy, slik at du enkelt kan velge den som gir din bedrift de nødvendige verktøyene dere trenger.

Canva Free

Det første alternativet for deg som vil prøve Canva er å bruke en gratis konto i form av Canva Free. Her trenger du ikke oppgi annet enn e-post, navn og passord før du er i gang. På en gratis plan kan du lage innhold fra mer enn 250.000 maler, 100+ ulike design til sosiale medier, velge blant tusenvis av gratis bilder, invitere kolleger til samarbeid og benytte deg av 5 GB gratis skylagring. Dere kan også jobbe sammen på innlegget med muligheten for kommentarer i realtime.

Canva PRO

Ønsker du å få mer ut av Canva vil Pro mest sannsynlig være verktøyet du ser etter. Her kan du gjøre alt som er inkludert i Canva Free, men du får også tilgang til mer enn 100 millioner stock photos, over 610.000 maler, muligheten til å lage ulike Brand Kits slik at logoer og farger automatisk lagres, fjerne bakgrunnen på bildene dine, bruke Magic Resize til å justere størrelser, Lage egne templates som teamet ditt kan bruke, 100 GB skylagring og planlegge publisering på opptil 8 ulike sosiale medieplattformer. Denne løsningen er tilgjengelig for team på 1-5 personer og koster enten $119.99 årlig, eller $12.99 per måned.

Canva Enterprise

Sist, men ikke minst er det mulig å få Canva for større bedrifter som trenger flere tilganger. Dette er verktøyet for dere som har større team med designere, hvor alle trenger bedre tilgang til de ulike funksjonene, samt muligheten til å jobbe sammen i realtime.

Denne pakken er beregnet på bedrifter som trenger minst 25 brukere. Du vil få alt som er inkludert i Pro, men du vil blant annet også få muligheten til å bruke mer omfattende Brand Kits, kontrollere hvilke brukere som har ulike tilganger, kontrollere hva som lastes opp til Canva, innebygd workflow for godkjenning av ulike design, lag maler og retningslinjer for bruk, ubegrenset lagringsplass, Single-sign on (SSO) og til slutt tilgang til 24/7 Enterprise-level kundeservice. Denne pakken koster $30 per måned, per bruker og krever minimum 25 brukere, altså starter Enterprise på $750 per måned som et minimum.

Oppsummering – hva er Canva?

Uansett om du bare skal designe et enkelt bilde du har funnet på Google, eller ønsker å lage det perfekte innlegget, vil du finne en rekke nyttige funksjoner i det nettbaserte verktøyet til Canva. Her kan du redigere videoer, designe bilder, lage maler til dokumenter og mange andre oppgaver, direkte i din nettleser. Canva lar deg laste opp bilder, videoer, og logo direkte i skyen, slik at du enklere kan endre egne eller designe i deres plattform. Du vil også få muligheten til å laste innhold direkte til ulike plattformer som Youtube, Google, Facebook, Instagram og Twitter.

Selskapet tilbyr løsninger som gir deg muligheten til å selv velge hvilke funksjoner du trenger – velg mellom gratis, Pro og Enterprise abonnementer som alle har sine egne fordeler og unike funksjonaliteter. Sist, men ikke minst ønsker vi å påpeke at Canva er en av de beste design verktøyene vi har testet på nett, og du kan virkelig utfordre kreativiteten med mulighetene dette programmet byr på.