Hva er et CMS: Introduksjon for nybegynnere

Hva er et CMS

De aller fleste som skal lansere sin første nettside kan fort gå seg vill i de ulike forkortelsene som kastes rundt. Man blir gjerne utsatt for akronymer som SEO, CRM, SERP, CDN og CMS, men det følger sjeldent en forklaring med på hva dette egentlig er for noe. For at du skal lansere en god nettside er det viktig å ha kontroll på alle, men spesielt CMS er viktig å vite hva er. Derfor skal vi se nærmere på hva et CMS er, samt hvordan dette fungerer i praksis i denne guiden. 

I dag finnes det mer enn 68 millioner nettsider som bygger på et CMS, men hva er det egentlig? Akronymet CMS står for Content Management System. For de fleste som ønsker å lansere en nettside uten kjennskap til koding og lignende, vil ofte et CMS være essensielt. Nå som vi vet hva akronymet står for, er det på tide å se hva et CMS egentlig innebærer. 

Klar for å lære mer om CMS og hvordan det fungerer? Les videre nå.

Hva er et CMS?

Et CMS eller Content Management System som det egentlig står for, er et system som lar deg publisere, endre og tilpasse innholdet på en nettside. Mange velger et CMS da du enkelt kan utforme en nettside uten at du trenger å kunne koding. Fordelen med et CMS er at du enkelt kan lage, endre, håndtere og publisere innholdet i et svært brukervennlig panel. 

Ulike CMS løsninger lar deg også endre utseende og funksjonaliteten på nettsiden din. Her kan du gjerne finne ferdige maler og utvidelser som gjør det mulig å utvide funksjonaliteten på nettsiden på en effektiv måte. Et godt CMS lar deg også ha flere brukere som jobber i bakgrunnen, noe som kommer godt med dersom mange skal publisere innhold eller jobbe med nettsiden samtidig. 

Hvordan fungerer et CMS?

For å ha en bedre forståelse for hvordan et CMS fungerer, er det viktig at man vet hvordan en nettside er bygget opp fra grunnen av. Skulle du laget en nettside fra null, ville du begynt med HTML for å lage rammeverket og deretter lagt til CSS for å skape det visuelle designet. På toppen av dette ville du lagt til JavaScript som former de ulike funksjonalitetene for nettsiden din. Dette kan være knapper, animasjoner og sliders som gjør at siden fungerer etter hensikt. 

Når denne filen er ferdig skrevet, ville du lastet den opp til en server som oppbevarer nettsiden din. Skulle du endret noe på nettsiden i etterkant, selv noe så enkelt som å oppgradere innholdet, måtte du lastet ned denne filen og endret koding igjen. Deretter måtte den oppdaterte filen bli lastet opp på nytt slik at nettsiden din oppdateres. 

Dette er ikke bare komplisert, men også svært tidkrevende. Derfor har de fleste for lengst sluttet å gjøre det på denne måten. Mange lager fortsatt rammeverket med koding fra bunnen av, men de er gjerne tilpasset bruk gjennom et CMS. Dette gjør at man enkelt kan endre innholdet, publisere innhold og reorganisere strukturen på nettsiden, helt uten at man må gå ned på kode nivå igjen. 

Hvordan bruke et CMS

Et godt CMS system fungerer som to ulike deler nemlig; Content Management Application (CMA) og Content Delivery Application (CDA). Kombinert sørger disse to for at alle essensielle funksjonaliteter knyttet til nettsiden din fungerer som de skal. Dette gjør det mulig for deg å fokusere på det visuelle, og heller la CMS håndtere det som skjer i bakgrunnen. Eksempelvis kan du endre bilder, tekst, linker og innlegg helt uten at du må røre koden til nettsiden din. 

Utgangspunktet for dette er at man benytter seg av ulike maler for nettsider, slik at du aldri starter med et helt blankt kanvas. Rammeverket og utseende i form av HTML og CSS ligger allerede klart i en opplastbar fil, som du deretter kan bruke en editor til å endre slik du selv ønsker. Det enkleste eksemplet på dette er WordPress CMS som lar deg laste opp egne temaer for nettsiden din, og deretter endre de slik du selv måtte ønske. 

På denne måte kan du ved hjelp av noen få tastetrykk få en fullverdig side klar for lansering, helt uten at du trenger å kunne HTML, CSS og JavaScript. Du kan også gjøre mer tekniske ting som å endre link strukturer, subdomener og lansere nye sider uten å måtte kode. De fleste CMS baserer seg på ulike blokker, slik at du enkelt kan dra-og-slippe de elementene du ønsker dit du vil ha dem. Deretter skrives automatisk koden i bakgrunn slik at nettsiden lappes sammen til det visuelle resultatet du ønsker. 

Hvorfor bør du bruke et CMS?

Selv om vi allerede har vært innom noen av de grunnleggende fordelene ved å bruke et CMS, så skal vi se nærmere på noen direkte måter et godt CMS kan gjøre jobben langt enklere for deg. De aller fleste vil oppleve at et CMS gjør arbeidsmengden mer overkommelig, så her finnes det strengt tatt få grunner til IKKE å bruke et CMS. 

1. Ingen behov for koding

En av de største fordelene med et CMS er at ikke-tekniske designere kan utforme profesjonelle nettsider uten behov for kode. Dette gjør det langt raskere å lage en stilig nettside, samt gjør det langt billigere. Tidligere måtte man vente på at en utvikler skrev ferdig den aktuelle koden, før man deretter kunne teste og gjøre endringer. Dette var ikke bare tidkrevende, men også svært kostbart da man måtte vente på ny kode hver gang det skulle gjøres endringer. Ved hjelp av et CMS kan hvem som helst lansere en stilig nettside, tilpasse innholdet og endre utseende raskt og enkelt. 

2. Enkelt samarbeid

Fordelen med et CMS er at man kan samarbeide langt enklere enn tidligere. Ved at flere brukere kan jobbe på plattformen samtidig kan man effektiv få unna ulike oppgaver på en sømløs måte. WordPress, Wix og de fleste andre CMS systemer lar deg opprette så mange brukere du ønsker, noe som betyr at SEO, design, innhold og utviklere kan jobbe på nettsiden samtidig. 

3. Roller og tillatelser

Et problem som tidligere satt sitt preg på arbeidsflyten, var at man enten hadde for få eller for mange tillatelser. Dette kunne føre til at mindre erfarne brukere havnet på filer og kode de ikke skulle, og dermed oppsto det problemer. Et godt CMS system lar deg tildele roller og tillatelser, noe som sørger for at brukere kun har tilgang til ressurser som er nødvendig for dem. Eksempelvis kan en administrator se alle områder på nettsiden, mens en skribent bare ser sine egne artikler. 

4. SEO og plugins

Wix, WordPress, Squarespace og en rekke andre CMS lar deg utvide nettsiden med ulike utvidelser. Kort fortalt er dette applikasjoner du kan installere på nettsiden din, slik at den får ulike funksjonaliteter. Dette kan eksempelvis være utvidelser som gjør SEO, sign ups og lignende enklere å kontrollere. På denne måten kan du legge til ønskede funksjoner på nettsiden din, men du slipper å styre med CSS og JavaScript for at nettsiden skal gjøre slik du ønsker. Bare installer den aktuelle utvidelsen og plasser den der du ønsker. 

5. Sikkerhet 

Når du benytter deg av et CMS kan du velge å legge til økt sikkerhet på nettsiden din. Dette gjør du ved å bruke CDN, SSO (Single Sign On), SSL og andre funksjonaliteter som er tilpasset den aktuelle løsningen. Dette kan sørge for at nettsiden din er trygg mot angrep, samt at administratorkontoen ikke havner på avveie. 

6. Ferdige maler

Det er ingen tvil om at fleksibilitet knyttet til utseende er en av de viktigste grunnene til at mange velger et CMS. Det finnes nemlig tusenvis av maler du kan kjøpe på nett, for deretter å tilpasse de slik du selv ønsker. På denne måten har noen andre allerede gjort jobben med å skrive HTML og CSS, slik at du kun trenger bry deg med det visuelle. Da kan du lansere en profesjonell nettside på få timer, uten at du må bruke omfattende ressurser på å skrive selve koden. 

7. Enkelt vedlikehold

Gjennom kontrollpanelet ditt kan du enkelt vedlikeholde nettsiden din uten at du må inn i koden. Her kan du oppdatere utvidelser, endre bilder og legge til ny tekst. Dette gjør det mulig for hvem som helst å gjøre disse endringene – fremfor at du må finne en utvikler som kan gå inn i CMS systemet og gjøre endringene for deg. 

8. Blogging

Enkel kontroll på nytt innhold er uten tvil en av de største fordelene med et CMS system. Her kan du publisere nye innlegg, oppdatere eksisterende eller slette utdatert innhold om du ønsker det. De aller fleste CMS har enkle funksjonaliteter for å drifte en blogg på nettsiden din, så her kan du skrive, publisere og dele slik du selv måtte ønske. 

9. Planlegging

En funksjonalitet i CMS som ofte overses, er muligheten til å planlegge innhold. De fleste CMS plattformer lar deg nemlig planlegge publiseringen av nytt innhold, slik at du alltid kan være klar for den neste lanseringen. Dette vil være nyttig for nettsider som regelmessig publiserer innhold, men som ønsker å ha forutsigbarhet i planleggingen.