Hva er web-hosting: En nybegynner guide

Det er mye som foregår i bakgrunnen når man skal lansere en nettside, men man får ikke alltid en god forklaring på hva det egentlig innebærer. Web-hosting er et slikt emne som de aller fleste har hørt om, men som ikke alle kan forklare på stående fot. Vi skal derfor se nærmere på hva er web hosting, og hva du bør vite om denne prosessen. 

Kort forklart er web-hosting prosessen der du leier en plass på internett for nettsiden din. Dette vil være plassen der de fysiske filene som utgjør nettsiden din ligger lagret, slik at det blir tilgjengelig på nett. Du bør derfor forsikre deg om at du velger en pålitelig web-hosting leverandør, så nettsiden din faktisk er tilgjengelig på nett.

Som du sikkert har forstått nå, så vil du trenge en web-hosting leverandør. Imidlertid finnes det flere fallgruver her, så vi skal se nærmere på dette også. Denne guiden vil ta en grunnleggende tilnærming til web-hosting og har som hensikt å gi en rask introduksjon til dette emnet. Du vil derfor finne følgende emner dekket i denne guiden:

  • Hva er web-hosting
  • Hvordan fungerer web-hosting i praksis
  • Hvilke fallgruver bør du unngå 
  • Hvordan finne en god leverandør av web-hosting

Hva er web-hosting?

Som vi allerede har vært inne på, så er web-hosting en nødvendighet for at nettsiden din blir synlig på nett. Men hva er egentlig web-hosting? Jo, det skal vi se nærmere på nå. Når du skal lansere en nettside vil du trenge to elementer – et domene og web-hosting. Sistnevnte er en server der du kan lagre filene som utgjør nettsiden din. Dette kan være HTML, CSS, utvidelser og bilder som til sammen utgjør nettsiden din. 

Dette betyr også at ulike nettsider har forskjellige behov, og nettopp derfor tilbyr de fleste leverandører flere ulike pakker. Valg av pakker vil ha betydning for hvilken kvalitet du får på tjenesten, men det har også stor påvirkning av kostnaden din. Vi skal derfor se nærmere på de tre vanligste formene for web-hosting. 

  • Shared-hosting: Dette er det rimeligste alternativet, men også det mest upålitelige. Her vil du dele server med flere andre nettsider, noe som betyr at både sikkerhet og ytelse er fordelt på flere aktører. Kort fortalt kan dette sammenlignes med et åpent kontorlandskap. Det bråker, er travelt og ikke minst fullt av andre selskaper. Skal du bare lansere en liten blogg kan dette være OK, men ellers vil vi sjeldent anbefale Shared-hosting. 
  • Virtual Private server (VPS): Er steg i riktig retning vil være VPS. Dette er en server som er programmert for å fungere som flere servere. Her har hver enkelt ‘leietaker’ sine egne lokaler som er separat fra andre leietakere. Dette vil være et godt utgangspunkt for SME-bedrifter som trenger pålitelig web-hosting, men ikke har budsjetter til å leie helt egne servere. 
  • Dedicated server: Sist, men ikke minst kan du velge å leie dedikerte servere. Da er det kun din virksomhet som er på den aktuelle serveren. Dette sikrer den beste hastigheten og sikkerheten, men er også et svært kostbart alternativ. Derfor er dette gjerne et alternativ som velges av større bedrifter og etater som har behov for stor fleksibilitet og sikkerhet for tjenestene sine. 

Hvordan fungerer web-hosting i praksis?

Web-hosting kan fremstå som et svært komplisert emne, men det trenger det heldigvis ikke å være. Vi skal derfor forsøke å forklare web-hosting i praksis på en kort og grei måte. Som vi allerede har nevnt tidligere, vil alle nettsider ha behov for web-hosting på en server. Det vi ikke nevnte, var at internett strengt tatt bare er et nettverk av servere sydd sammen på kryss og tvers av kloden vår. Vi kan derfor tegne noen enkle eksempler på hvordan hele denne smørja er lappet sammen. 

Ta utgangspunkt i et leilighetskompleks som består av en rekke ulike leiligheter. Det første du vil trenge er en tomt å bygge dette huset på. I vårt tilfelle vil tomten være serveren hvor alle nettsidene ligger lagret. I denne serveren vil det være lagret en rekke ulike nettsider, og det er disse som utgjør leilighetene i bygningen vår. Men selv om vi nå har et digert hus fullt av leiligheter, vil det være vanskelig å finne frem uten en adresse. Her kommer domenet vårt inn i bildet. Domenet (URL-en) til nettsiden er nemlig adressen til nettsiden vår, slik at man finner frem til riktig side. 

Så kort forklart, kan vi sammenligne web-hosting med det å leie seg kontorer eller en leilighet i byen. Du trenger en ledig plass hvor tingene dine kan oppbevares. Imidlertid finnes det en rekke ulike alternativer på markedet, så du må derfor velge den som passer din situasjon og hensikt best mulig. Her kommer de ulike formene for web-hosting som vi nevnte tidligere inn i bildet. Du kan nemlig lansere en enkel blogg med shared-hosting, men dette blir litt som å flytte inn i et kollektiv i byen. Skal du ha noe mer pålitelig bør du derfor velge VPS eller dedikerte servere, slik at du får du egen leilighet med full tilgang til alle ameniteter som inkluderes i leieprisen din. 

Hvilke fallgruver bør du unngå når du velger web-hosting?

Når du skal velge web-hosting for første gang, kan det være noen grunnleggende fallgruver du bør unngå. Det kan nemlig bli kostbart å velge feil hosting eller en lite pålitelig aktør. For å slippe dette styret i etterkant, har vi samlet noen viktige punkter du bør se på før du velger endelig leverandør av web-hosting for nettsiden din. 

  • Oppetid – Et viktig punkt du bør sjekke før du velger leverandør, er hvor pålitelige serverne deres er. De fleste leverandører oppgir dette i form av oppetid. Kort fortalt er dette en måling for hvor stor del av tiden en server er tilgjengelig på nett, og du bør derfor sikre deg en med høy oppetid. Lav oppetid vil resultere i at nettsiden din ikke er tilgjengelig for besøkende, noe som gir lav brukervennlighet over tid. 
  • Kostnader – Det finnes hundrevis av web-hosting leverandører, men du bør sjeldent velge det billigste. Web hosting er helt essensielt for nettsiden din, så dersom du skal spare kostnader – bør dette sjeldent være på selve hostingen. Pass på at du velger en pålitelig leverandør som leverer stabil hosting for din nettside.
  • Geografisk lokasjon – Du har kanskje en tiltenkt målgruppe for nettsiden din? Eksempelvis vil en norsk nettside ha målgruppen sin i Norge. Da er det viktig å velge hosting som har tilgjengelige servere så nærmere dette som mulig. Avstanden mellom bruker og den aktuelle serveren kan nemlig påvirke hastigheten til nettsiden din. Du bør derfor unngå billig hosting i USA, dersom du har en målgruppe i EU og motsatt. 
  • Kundeservice – Selv om det kan høres ubetydelig ut, så anbefaler vi at du velger en web-hosting med god kundeservice. Ikke bare så du får bistand til å sette opp nettsiden din, men også for å sikre at du får rask hjelp dersom det oppstår problemer. 

Hvordan finne en god leverandør av web-hosting

Når du skal velge web-hosting, kan du primært velge mellom gratis og betalt hosting. Førstnevnte kan kanskje virke fristende, men vi fraråder dette på det sterkeste. Først og fremst vil en gratis server sjeldent være annet enn shared-hosting i beste fall, samt du har ingen kontroll på sikkerheten. Utover dette vil nettsider som er lagret på slike servere gjerne bli dekorert med reklame fra leverandøren som en måte å tjene inn kostnaden på. 

Det finnes riktignok noen gode løsninger som tilbyr gratis hosting, slik som Wix.com og WordPress, men da må du belage deg på et sub-domene (eks. minblogg.wix.com) og reklame som plasseres på nettsiden. For deg som bare vil teste en løsning eller lage din første nettside, så kan dette være OK, men for bedrifter eller mer seriøse nettsider bør dette unngås. 

Du bør derfor velge en betalt løsning hos en seriøs leverandør. Nå er dette veiledning for nybegynnere, og derfor er det påpasselig og anta at du ikke har sammenlignet så mange leverandører tidligere. Vi har derfor funnet frem noen viktige punkter du bør sammenligne i ditt valg av web hosting leverandør. 

Kontrollpanel

En viktig grunn til å velge en seriøs aktør, vil være at du får et mer brukervennlig kontrollpanel. Her vil du få kontroll på de ulike nettsidene, e-postene og annet du har lagret hos den aktuelle leverandøren. 

Kostnader

Kostnader er alltid et spørsmål man må ta hensyn til, men her er det viktigst å se hva du får for pengene dine. Sammenlign gjerne hvilken hastighet, funksjonaliteter og annet som er inkludert i den prisen leverandøren din krever. Får du eksempelvis e-post, domene og hosting til 1000,-/året, vil det sjeldent være verdt bryet å velge et billigere alternativ der alt må kjøpes manuelt. 

Oppsummering – Hva er web hosting

Web-hosting er en essensiell del av det å lansere en nettside, men de færreste vet hva det egentlig innebærer. Derfor har vi gått gjennom noen av de viktigste elementene slik at du får en bedre forståelse for hva dette egentlig innebærer. Vi har også sett på hvordan du finner frem til de beste leverandørene og unngår vanlige fallgruver.