Lage CV: Slik lager du en CV som skiller seg ut

Lage CV

Uansett om du skal søke din første jobb, eller bare ønsker å prøve noe nytt, så vil du ha behov for en CV. Dette er noe alle rekruttere etterspør når de skal vurdere kvalifisert arbeidskraft. Imidlertid har konkurransen om oppmerksomheten økt de siste årene, noe som har gjort behovet for en unik CV høyere. Da snakker vi ikke nødvendigvis om at du skal ha eksepsjonelle kvalifikasjoner som overkjører alle andre søkere, men heller om en visuell CV som fanger oppmerksomheten til den som leser dem.

Her finnes det utallige maler på nett, men mange av disse kan ofte være mye brukt, eller vanskelig å tilpasse dine egne preferanser. Derfor kan det være lurt å lage sin helt egen CV fra bunnen av når du skal skille deg fra resten av bunken. Da kan det være godt å vite at det finnes enkle verktøy som lar deg gjøre nettopp dette. 

Hvorfor trenger du en CV?

Når du søker en jobb er det viktig å få frem hvorfor du er godt egnet for en jobb, slik at du øker sannsynligheten for å bli kalt inn på et intervju. Det første trinnet i en slik prosess vil derfor oftest være at man søker på en jobb basert på CV og grunnleggende opplysninger om personalia. Deretter vil den som rekrutterer ta en avgjørelse om hvem som kalles inn til intervju basert på en CV. 

8.5

Totalscore

ANTALL BRUKERE

75 millioner

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12,99/måned

8.5

Totalscore

Fordeler

 • Ekstremt lett å designe uten å være designer

 • Veldig god funksjonalitet

 • Veldig mange gode maler

 • Mange gode integrasjoner

Ulemper

 • Ingen muligheter for å dele skjerm

 • Kan ikke se musepekeren til de andre på teamet

Mange kan derfor la seg friste til å skrive en enorm CV hvor de mer eller mindre kartlegger hele livshistorien sin. Dette vil sjeldent være noe lurt knep, og vi skal se nærmere på hvorfor senere i denne guiden. Først skal vi se nærmere på hva du bør ha med når du skal forme CV-en din. 

Hva bør en CV inneholde?

Når noen begynner å lese en CV er det en del informasjon det forventes at du skal ha med. Dette er ikke informasjons om nødvendigvis kaster deg foran i køen, men mangel på denne informasjonen kan fort sørge for at du havner bakerst, eller i verste fall i papirkurven. For å sikre at du har med den informasjonen en CV bør inneha, så har vi listet opp det mest grunnleggende i listen nedenfor. 

 1. Kontaktinformasjon – Dette sier kanskje seg selv, men en CV må inneholde informasjon om hvordan en potensiell arbeidsgiver kan kontakte deg. Her gjelder det å holde det så konkret som mulig, inkludert derfor: Navn og alder, postadresse, e-post, mobilnummer og eventuelt LinkedIn-profil dersom du har dette. 
 2. Nøkkelkvalifikasjoner – Hva er det som gjør deg attraktiv for denne stillingen? Få med hvilke relevante kvalifikasjoner du har som er relevant for denne stillingen. Dette kan gjerne gjøres i form av et sammendrag der du besvarer; hvem er du?
 3. Arbeidserfaring – Mange arbeidsgivere vurderer søkere basert på arbeidserfaring fremfor utdanning. Pass derfor på at du får med hvilken erfaring du har fra før. Her kan det være lurt å få med så mange jobber som mulig, men drop sommerjobben du hadde på ungdomsskolen. 
 4. Utdanning – Selv om mange arbeidsgivere foretrekker søkere med arbeidserfaring, så vil også utdanning ha en betydning. Dette gjelder spesielt yrker der en spesiell utdanning er et krav for å kvalifisere. Her anbefaler vi at du lister opp den høyeste utdanningen du har på relevant nivå. Barne- og ungdomsskole hører ikke hjemme på en CV ved mindre du er 16 år gammel. 
 5. Annen relevant erfaring – Dette er ofte et punkt du kan skryte litt, men ikke smør på for tykt. Få med alle kurs, sertifiseringer og frivillig arbeid som kan være relevant for arbeidstaker å vite om. 
 6. Referanser – Dette er kanskje et av de viktigste punktene på CV-en din. Her oppgir du dine referanser fra tidligere arbeidsforhold, samt kontaktinformasjon på de du henviser til. NB: pass på at du kun oppgir noen som faktisk er klar over at du har brukt de som referanse. Spør derfor alltid før du oppgir noen som din referanse i en søknad. 

Skal en CV ha bilde eller ikke?

Vi anbefaler alltid at man inkluderer et bilde på CV-en, men du bør være selektiv på hvilket bilde du bruker. Det bør være et nøytralt og tillitsvekkende bilde av deg, gjerne plassert øverst i hjørne på CV-en. Dette vil gjøre det lettere for den som leser CV-en å huske hvem det gjaldt.

I de fleste tilfeller vil det være lurt å ta et eget bilde som er tilsiktet bruk på CV-en din. På denne måten kan du kle deg skikkelig og sørge for at du har en nøytral bakgrunn. Forsøk etter beste evne å unngå bruk av familiebilder, feriebilder og tilfeldige snapshots du har funnet på telefonen din. Husk at bildet har til hensikt å presentere deg som arbeidstaker, ikke vise hvor du var på sommerferie for fire år siden. 

Hvordan lage CV med Canva

Som vi innledet med i denne guiden skulle vi vise deg hvordan du kan lage en visuelt stilig CV uten for mye styr. Vi har derfor tatt utgangspunkt i Canva som er et utrolig enkelt, nettleser basert designprogram. Du kan riktignok bruke Adobe Photoshop, Word eller lignende – men disse krever ofte at du har en del forkunnskaper. Canva derimot er laget for at ikke-profesjonelle designere skal kunne lage proffe design. 

Det beste av alt er at deres CV lager er en del av gratisabonnementet, noe som betyr at du bare trenger en Canva konto – ikke noe abonnement. Du vil derimot trenge en Canva konto, så dersom du ikke allerede har laget dette, så vil nå være et godt tidspunkt. 

Steg 1: Finn en mal

Når du har opprettet din Canva bruker er det på tide å sette i gang. Det første du må gjøre er selvfølgelig å logge inn på Canva sin hjemmeside. Deretter skal vi finne en mal som vi kan benytte til CV-en vår. 

Dette gjør du enkelt ved å søke på resume i søkefeltet øverst på siden. Deretter vil Canva vise deg alle de tilgjengelige malene de har å by på. Et på resume gir imponerende 7,795 treff – så her kan du virkelig finne noe som passer enhver smak. 

Selv om det kan være fristende å velge et sprekt design, så anbefaler vi at du velger noe som er stilig, men også elegant. Husk at noen som ikke kjenner deg fra før skal lese dette for å få et inntrykk av deg som person. 

Steg 2: Fyll ut CV-en din

Når du har funnet den templaten du ønsker å benytte deg av, så er det på tide å gjøre den til din egen. Da snakker vi om å fylle ut den riktige informasjonen, samt skifte ut det bildet som er på templaten med et av deg selv. La oss starte med teksten som er det mest krevende å endre på. 

Det første du bør vite er at hver seksjon med tekst er en egen beholder, noe som betyr at du kan formatere, endre og tilpasse dem uten at det skjer noe med resten av teksten på siden. Alt du trenger å gjøre er derfor å trykke på en seksjon med tekst, markere den og deretter erstatte den med din egen. 

Straks du er ferdig med teksten kan vi endre bildet på Cv-en. Da går du til uploads hvor du kan laste opp det bildet du ønsker å bruke. Deretter trenger du bare å dra det fra uploads til der du ønsker at det skal plasseres. Dersom det allerede er et bildet på CV-en vil det automatisk byttes med ditt når du drar det over. Bildet vil også innta samme størrelse, slik at du slipper styre med formatering underveis. 

Har du kommet hit bør CV-en ha tekst som passer deg, samt et bilde av riktig person. 

Steg 3: Gi CV-en et personlig preg

Nå begynner virkelig CV-en din å ta form, men du kan fortsatt gi den et lite personlig preg. Ved hjelp av Canva kan du nemlig legge til ulike elementer, endre farger på det designet som allerede er der eller flytte rundt på ting. Her er det rom for litt kreativitet, men innenfor rimelighetens grenser. Husk: du ønsker å skille deg ut, men ikke gjøre CV-en vanskelig å lese. 

Oppsummering

En god CV kan være viktig for å skille seg ut blant andre søkere på jakt etter drømmejobben. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvordan man enkelt kan lage en stilig CV, og nettopp dette har vi illustrert i denne guiden. Vi har tatt i bruk det enkel design verktøyet Canva for å illustrere hvordan du på bare noen få trinn kan lage en fargerik og profesjonell CV. 

Du vil også finne en del nyttig informasjon om hva som bør inkluderes på en CV, samt hva det er bedre å vente med til selve intervjuet. Målet med denne artikkelen har vært å gi deg den nødvendige kunnskapen som trengs for å lage en stilig CV som skiller seg fra resten av søkerne. Vi håper du har funnet den nyttig, og ønsker deg lykke til med jakten på drømmejobben!

Canva gir deg muligheten til å lage eget design til det aller meste. Les gjerne vår guides:

Ofte stilte spørsmål om å lage CV

Hvilke elementer bør en CV inneholde?

En CV bør inneholde personlige opplysninger (navn, kontaktinformasjon), en kort profil eller sammendrag, utdanning, arbeidserfaring, ferdigheter og kompetanse, språkkunnskaper, og eventuelle andre relevante prestasjoner, som frivillig arbeid, kurs eller sertifikater.

Hvilke verktøy og plattformer kan man bruke for å lage en CV?

Basert på artikkelen fra EnkelBedrift, inkluderer noen populære verktøy og plattformer for å lage en CV Microsoft Word, Google Docs, Canva, CVmaker, og VisualCV.

Hva er noen tips for å lage en effektiv og profesjonell CV?

For å lage en effektiv og profesjonell CV, bør man fokusere på en klar og lettleselig layout, bruk av konsistent skrifttype og formatering, inkludere relevante og oppdaterte opplysninger, og tilpasse CV-en til den spesifikke jobben man søker. Det er også viktig å unngå stave- og grammatikkfeil.

Hvor lang bør en CV være?

En CV bør vanligvis ikke være lenger enn to sider. Det er viktig å presentere informasjonen på en konsis og relevant måte, slik at arbeidsgiveren raskt kan få oversikt over kandidatens kvalifikasjoner og erfaringer. For enkelte yrker og erfaring, kan lengden på CV-en variere.