Det finnes mange fremgangsmåter for å lage nettside, men dersom du aldri har gjort det før kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Som nybegynner vil ditt beste alternativ gjerne være en nettsidebygger eller et fleksibelt CMS system for ferdige maler. Disse lar deg produsere profesjonelle nettsider helt uten at du trenger kunne CSS eller HTML.
For å gjøre det så enkelt som mulig har vi derfor laget denne artikkelen som tar deg gjennom hele prosessen med å lage nettside. Vi vil introdusere deg til de beste nettsidebyggerne for nybegynnere, gå gjennom hva du må vite om domenenavn og webhotell, se litt på SEO og mye mer.
Les videre for å lære hvordan du kan lage nettside med syv enkle steg!
Steg 1: Velge en nettsidebygger
Det første du vil trenge når du skal lage din egen nettside er en nettsidebygger. Dette er plattformer som lar deg bygge en nettside med enkle dra-og-slipp teknikker, slik at du ikke trenger kunne HTML, CSS eller annen koding. Her har det skjedd mye på markedet de siste årene, noe som har gjort at man i dag kan velge mellom en rekke attraktive løsninger.
Vi skal se nærmere på noen av de mest populære som mellom seg har nærmere 1 milliard aktive brukere og nettsider. Her er uten tvil WordPress det mest populære med over 455 millioner nettsider, men også Wix og Squarespace kan vise til opp mot 100 millioner nettsider på sine plattformer.
Alle disse har en rekke fordeler og ulemper, så vi kommer til å gå nærmere inn på hver og en av dem. På denne måten kan du se hva de har å tilby, og deretter gjøre deg opp en formening om hvilken som passer dine formål best.
Wix
Wix er en svært populær plattform som gjør det enkelt å lage profesjonelle nettsider. Her får du frihet til å skape hva du vil ved hjelp av enkle elementer i deres editor. Alt du trenger å gjøre er å velge elementer for deretter å bruke dra-og-slipp løsningen til å plassere de der du ønsker. Dette gjør at du kan lage din helt egen nettside på kort tid og fortløpende se hvordan utformingen tar form.
Denne plattformen tilbyr fire ulike abonnementer der du kan velge fra det rimeligste ($4,50/mnd) opptil $26/mnd for det mest omfattende. Dette gjør at du enkelt kan velge den pakken som passer deg best eller oppgradere etterhvert som du ser at nettsiden din trenger nye funksjonaliteter. Det er også verdt å merke seg at man gjennom Wix App Market kan finne mer enn 350 ulike utvidelser som tillater møtebooking, nettbutikker og nyhetsbrev og andre nyttige funksjoner å bli lagt til på nettsiden din.
PRØVEPERIODE
14 dager
GRATIS PLAN
Yes
PRIS FRA
$4,5/måned
Totalscore
Fordeler
-
Enkel å bruke både for privatpersoner og bedrifter uten hjelp fra en designer
-
Omfattende søkbart hjelpesenter med gode hjelpeartikler
-
Lav pris sammenlignet med andre nettsidebyggere
-
Mange forskjellige maler å velge mellom
Ulemper
-
Begrenset designfrihet
-
Kan fort bli dyrt med plugins hvis nettsiden trenger ekstra funksjoner
-
Nettsider som hostes gjennom Wix lastes noen ganger inn litt langsomt
Squarespace
Squarespace er en effektiv nettsidebygger for deg som er opptatt av godt design. Her finner du et stort utvalg ferdigmaler som alle har høy funksjonalitet og et ekstra øye til detaljer. Det er nettopp dette som har gjort Squarespace til en populær plattform for både frilansere og nettbutikker. Den brukervennlige nettsidebyggeren krever ingen omfattende forkunnskaper, men det kan være greit å ha vært borti lignende systemer før for at man skal få mest mulig ut av løsningen.
Sammenlignet med noen av de andre løsningene vi ser på i denne artikkelen, er det verktøyene for integrasjon og SEO som gjør at Squarespace er en svært populær aktør. Her får du nemlig tilgang til avanserte SEO verktøy, samt muligheten til å integrere inbound marketing, sosial medier og en rekke andre utvidelser direkte på din nettside. Squarespace tilbyr fire ulike modeller slik at du kan velge den som passer deg best. De du kan velge mellom er Personal ($14/mnd), Business ($23/mnd), Commerce ($27/mnd) og Commerce advanced ($49/mnd).
ANTALL BRUKERE
1 million
PRØVEPERIODE
14 dager
GRATIS PLAN
Ja
PRIS FRA
$12/måned
Totalscore
Fordeler
-
Egen mobilapp for å oppdatere siden når du er borte fra datamaskinen
-
Over 100 gratis nettsidemaler å velge mellom
-
Overkommelige priser selv for små bedrifter og enkeltpersoner
Ulemper
-
Ingen autolagring (Man må lagre oppdateringer manuelt)
Webflow
Webflow er et litt mer viderekommende verktøy for deg som allerede har utforsket ulike plattformer tidligere. Dette benyttes av mer enn 3,5 millioner designere over hele verden og gjør det mulig å lage fantastiske nettsider helt uten behov for koding. Ved hjelp av den visuelle redigeringen til Webflow kan du lage innovative design med HTML og CSS ved hjelp av automatisk koding. Dette betyr at du kun velger elementer og tilpasser de, mens Webflow sin avanserte løsning gjør selve kode arbeidet for deg.
Noe av det som har gjort Webflow populært er de avanserte mulighetene som plattformen byr på. Her kan du blant annet lansere nettbutikker, lage member-only innhold og pushe innovasjonen til bristepunktet. Til sammenligning fra mange av de andre plattformene tilbyr Webflow egne eksperter som kan hjelpe deg med utforming dersom du ønsker dette. Ønsker du teste Webflow kan du benytte den gratis starter pakken deres, mens de tre betalte løsningene er Basic ($12/mnd), CMS ($16/mnd) og Business ($36/mnd).
ANTALL BRUKERE
100.000
GRATIS PLAN
Ja
PRIS FRA
$12/måned
Totalscore
Fordeler
-
Full designfrihet, selv uten kodeferdigheter
-
Over 100 ferdige og svært proffe nettsidemaler
-
God dokumentasjon og mange hjelpeartikler og videoer
-
Raske nettsider
-
Gratis SSL-sertifikat i alle hosting-planer
Ulemper
-
Litt dyrere enn andre nettsidebyggere
Weebly
Weebly er en innovativ nettsidebygger som gjør det svært enkelt å lage nettside. Her kan du lage en nettbutikk eller nettside på bare fem minutter. Dette er et utmerket verktøy for deg som skal lage din første nettside, men dersom du er vant til Webflow og WordPress vil nok Weebly fort fremstå litt vel begrensende. Fokuset på dette verktøyet er en enkel og brukervennlig måte å lage nettsider på, noe de absolutt har fått til på en god måte.
Det som gjør Weebly til et flott verktøy for nybegynnere er at de tilbyr en gratis variant av sin tjeneste. Du må riktignok overleve litt reklame og Weebly branding i ditt domene, men det gir en nyttig mulighet til å utforme en nettside uten at du trenger betale for det. Utover gratis varianten kan du benytte Connect ($5/mnd), Pro ($12/mnd) eller business ($25/mnd) som alle kommer med sine egne funksjonaliteter. Dersom du skal bygge en hel nettside anbefaler vi Pro, da denne versjonen vil gi deg et gratis domene, samt fjerne Weebly reklame fra nettsiden din.
Fordeler
-
Svært brukervennlig
-
Responsive maler
-
Eget utvalg utvidelser (applikasjoner)
-
Muligheten for å tildele roller
-
Eget medlemsområde
Ulemper
-
Begrenset mulighet til å påvirke maler
-
Best egnet for nasjonale nettsider (blokkerer trafikk fra noen land)
Webnode
Webnode er et fullkomment CMS system som lar deg opprette avanserte nettsider helt enkelt. Skal du lage nettside vil dette være et godt utgangspunkt da du kan velge mellom et bredt utvalg maler, for deretter å tilpasse de slik du selv ønsker. Dette gjør at du slipper lage selve rammeverken, men heller bare kan endre bilder og innhold for å lage den nettsiden du ønsker å presentere til verden.
Mer enn 40 millioner brukere benytter Webnode i dag til alt fra enkle blogger og nettsider, til bedriftssider og nettbutikk. Benytt en av de hundrevis av ferdigmalene du finner eller bruk den intuitive nettsidebyggeren til å lage ditt eget design. Akkurat som Wix, tilbyr Webnode ulike pakker, og her kan du velge mellom Limited (30kr/mnd), Mini (54kr/mnd), Standard (99kr/mnd) og Proff (179kr/mnd).
Steg 2: Velg en plan som passer deg
Når du har funnet den nettsidebyggeren som passer ditt behov best, er det på tide å velge en plan. Her bør du ta hensyn til prosjektets budsjett, men også se på hvilke funksjonaliteter du forventer å trenge på nettsiden din. Dersom du bare skal ha en enkel nettside med noen få undersider og litt innhold, vil det være unødvendig å betale for en pakke som inkluderer nettbutikk og avansert funksjonalitet. De fleste tillater deg å oppgradere abonnementet ditt underveis, så du kan alltid velge en høyere pakke underveis dersom du ser at du får behov for dette.
Grunnen til at vi anbefaler å bruke en nettsidebygger er at dette er langt mer kostnadseffektivt enn å hyre inn egne designere. Ved å bruke en nettsidebygger som Wix og Squarespace kan du lage din egen nettside med et profesjonelt utseende til bare noen hundrelapper i måneden. Skal du derimot ha noen til å bygge en tilsvarende side fra bunnen av vil det gjerne koste fra 10 000 kr opp til flere 100 000 kr basert på funksjonalitet og behov.
Vi var inne på det tidligere, men her er det rett og slett egne behov som setter forutsetningen for hvilken pakke du bør velge. Men når det er sagt, vil vi anbefale at de fleste nybegynnere starter med en enkel grunnpakke. På den måten bruker du ikke mye penger på en nettsidebygger før du vet hva du trenger.
Steg 3: Kjøp et domene
En av de viktigste komponentene for å få til en suksessfull nettside er et domene. Det er dette navnet en besøkene vil taste inn i nettleseren sin for å besøke din nettside. Med andre ord vil et enkelt, men fortsatt unikt og relevant domenenavn være en viktig del av det å lage nettside. Imidlertid kan det være vanskelig å komme opp med et godt domene og derfor har vi samlet noen lure tips som kan hjelpe deg på veien mot det perfekte domenenavnet.
- Sørg for at det er relevant – et domene er det første inntrykket en besøkene får av nettsiden din. Det bør derfor være så relevant for innholdet på nettsiden din som mulig. En URL til Thomaslagerpannekaker.no vil være lite hensiktsmessig om det egentlig er malerier eller frimerker vi selger.
- Hold det kort og godt – lange domener kan være vanskelig å huske og du bør derfor etterstrebe å ha et kort og enkelt domenenavn dersom dette lar seg gjøre. Du bør også sørge for å ha et domene som er fleksibelt slik at det ikke blir begrensende for bedriftens egen utvikling.
- Unngå bruk av nummer – Det er sjeldent en god idé å ha tall som en del av din URL. Dersom et domene er opptatt, vil det være lite hensiktsmessig å legge til 1 eller andre tall bak. Forsøk heller å finne et nytt domene uten at du må bruke tall.
- Gjør et kjapt søk først – Når det kommer til domener er det lett å gjøre et Google søk for å se status på det aktuelle domenet. Dette er noe du bør gjøre før du velger navn, merkevare og annet for å sikre at ingen andre allerede bruker det. Her trenger du ikke bruke mye tid, men gjør et raskt Google søk for å se hva som kommer opp.
Når du har funnet et domene kan du selv velge om du ønsker å kjøpe dette hos en selvstendig tjeneste som one.com, eller om du velger en pakke hos en nettsidebygger som inkluderer domene. De fleste betalte pakker hos nettsidebyggere gir deg muligheten til å velge et eget domene, og på denne måten får du automatisk nettsiden din koblet til det riktige domenet uten at du trenger endre DNS selv.
Steg 4: Velg en fin template
Nå som du har både domene og nettsidebygger er det på tide å begynne med selve utformingen av nettsiden din. Her anbefaler vi de fleste å finne en fin template som de kan bygge videre på. Uansett hvilken av våre foreslåtte nettsidebyggere du har valgt, vil de alle ha et bredt utvalg maler som enkelt kan brukes til å lage nettside. Fordelen med dette er at du slipper å lage alle de grunnleggende elementene som menyer, størrelse, rutenett og lignende.
Du bare finner en nettside du liker, for deretter å endre innhold, utseende og farger til det du selv ønsker. På denne måten kan du bruke noen få timer på å lage en profesjonell nettside med full funksjonalitet. Husk å velge en mal som er tilrettelagt for nettbutikk dersom du har til hensikt å selge produkter på nettsiden din. Dette vil gjøre integrasjon av ulike handelsplattformer langt enklere i etterkant.
Steg 5: Tilpass malen
Når du har valgt den malen du ønsker for din nettside er det på tide å tilpasse den. En template danner et godt rammeverk for nettsiden din, men den er ikke unik. Dette betyr at alle andre nettsider som benytter den samme templaten vil se helt like ut som et utgangspunkt, noe som ikke er spesielt sjarmerende for potensielle kunder.
Derfor må du tilpasse malen etter egne ønsker og behov. Her kan du legge til egne undersider i menyen, tilpasse farger og innhold, samt bytte ut overskrifter og tekst på nettsiden. Det er ingenting som ser mindre profesjonelt ut enn én nettside med Lorem Ipsum tekst, så dette bør du fjerne så fort som mulig.
Noen endringer som kan gjøre nettsiden din mer unikt er:
- Legge til nye sider som er relevant for din bedrift
- Endre størrelse, farge og font på utseende
- Legge til funksjonaliteter som kontaktskjema og timebestilling
- Skifte ut standard bildene med noe mer relevant
- Gjøre endringer i fargepaletten
- Oppdatere lenker og knapper på nettsiden din
Steg 6: Last opp innhold og bilder
Straks du er fornøyd med utseende på nettsiden din vil det være tid for å laste opp innhold. Her bør du tenke godt gjennom innholdet som legges ut og gjerne skreddersy det for å være så relevant som mulig for dine kunder. Du bør også tenke på at innhold er relevant for SEO, noe som betyr at du bør ha innhold som passer inn i SEO strategien din.
Noe av det som kan skille din nettside fra andre er innhold av høy kvalitet. Da snakker vi gjerne om godt skrevet innhold i form av tekst, samt en visuell profil som matcher. Her bør du velge bilder med høy oppløsning og eventuelt bruke videoer og grafisk arbeid for å skape en bedre opplevelse. Bare husk å ikke fyll opp siden din med unødvendig mye design, da dette kan gjøre siden tung å laste inn – noe som går utover brukeropplevelsen.
Steg 7: Test nettsiden og gjør den klar for lansering
Sist, men ikke minst er det tid for testing av nettsiden din. De fleste nettsidebyggere lar deg bygge en nettside og teste denne på en test-server før du publiserer, noe som gir gode muligheter for feilsøking. Vi anbefaler på det sterkeste at du har en detaljert gjennomgang av nettsiden din før du publiserer den på nett. Her bør du teste ulike funksjonaliteter, se etter skrivefeil, se at alle linker fungerer som de skal og at bilder/grafikk laster som det skal.
Det er lite som kan være så kjedelig som å lage nettside og deretter laste den opp, bare så kundene dine skal komme til en hjemmeside som ikke fungerer etter hensikt. Et godt tips på dette området vil være å la noen andre teste nettsiden for deg. Vi vet av erfaring at man gjerne blir litt blind på detaljer når man har brukt mange timer på et arbeid, noe som kan gjøre det vanskelig å oppdage feil.
Har du kolleger eller familie som kan trykke seg litt rundt på nettsiden vil dette være til stor hjelp. Be dem teste ulike knapper og funksjoner, lese gjennom tekst og ikke minst notere seg dersom de oppdager noe som ikke stemmer. Dette gjelder også dersom de skulle komme over noe som kunne vært gjort annerledes, eller som gir en dårligere enn tiltenkt brukeropplevelse.
Gratulerer! – Du trodde kanskje det var vanskelig å lage nettside, men har du kommet helt hit er det kun kreativiteten som setter grenser. Nå som du har en nettside vil vi anbefale at dere utarbeider gode planer for vedlikehold av denne, samt ser på strategier for innhold og SEO. Disse vil være essensielle for synligheten på nett og bør implementeres i en markedsføringsstrategi.
Ofte stilte spørsmål om å lage nettside
Hva er de viktigste elementene man bør vurdere når man lager en nettside?
Når man lager en nettside, bør man vurdere elementer som design, brukervennlighet, innhold, søkemotoroptimalisering (SEO), hastighet og tilpasning til ulike enheter (responsivt design).
Hvilke plattformer og verktøy kan man bruke for å lage en nettside?
Basert på artikkelen fra EnkelBedrift, inkluderer noen populære plattformer og verktøy for å lage en nettside Wix, WordPress, Squarespace, Weebly og Joomla.
Hva er forskjellen mellom en gratis og en betalt nettsideplattform?
En gratis nettsideplattform tilbyr grunnleggende funksjoner og begrenset tilpasning, mens en betalt nettsideplattform gir tilgang til mer avanserte funksjoner, større lagringskapasitet, bedre støtte og mulighet for å koble til et eget domenenavn.
Bør man engasjere en profesjonell webdesigner eller -utvikler for å lage en nettside?
Det avhenger av budsjettet, tekniske ferdigheter og behovene til bedriften. Hvis man ønsker en mer kompleks og skreddersydd nettside, kan det være lurt å engasjere en profesjonell webdesigner eller -utvikler. Men hvis man har begrenset budsjett og ønsker en enklere nettside, kan man benytte seg av de nevnte plattformene og verktøyene for å lage en egen nettside.