Hvordan lage en plakat med Canva

lage en plakat med Canva

Plakater er en utmerket måte å markedsføre alt fra arrangementer og produkter, til tjenester og bedrifter på en enkel måte. Imidlertid kan det fort bli kostbart å benytte profesjonelle designere hver gang du ønsker å lage en plakat, og derfor har vi laget denne guiden. Vi vil vise deg hvordan du kan lage et profesjonelt design ved hjelp av Canva sitt designverktøy. 

Målet med denne guiden er å vise deg alt du trenger for å lage et design, som du deretter kan sende til trykkeriet eller velge å skrive ut selv. Canva har nemlig en rekke profesjonelle verktøy som gjør det lekende lett å utforme et profesjonelt design på egenhånd. 

8.5

Totalscore

ANTALL BRUKERE

75 millioner

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12,99/måned

8.5

Totalscore

Fordeler

 • Ekstremt lett å designe uten å være designer

 • Veldig god funksjonalitet

 • Veldig mange gode maler

 • Mange gode integrasjoner

Ulemper

 • Ingen muligheter for å dele skjerm

 • Kan ikke se musepekeren til de andre på teamet

Ønsker du å lære mer om design og mulighetene som Canva byr på? Vi har laget flere guider, bl.a:

Er du derimot klar for å lære hvordan du lager en stilig plakat, så har du kommet til rett sted. 

Denne guiden går gjennom:

 • Hvilken størrelse du bør velge for plakaten din
 • Planlegge designet ditt
 • Hvordan bruke Canva for å gjennomføre designet
 • Alternativer for å skrive ut plakaten din

Hvilken størrelse bør du velge?

Du kan riktignok velge akkurat den størrelsen du selv ønsker, men vi anbefaler at du holder deg innenfor en av de vanligste størrelsene. Grunnen til dette er at de fleste trykkerier og printere arbeider med standardmål, noe som vil gjøre det langt enklere å ferdigstille designet ditt når du er ferdig i Canva. Vi skal derfor gå gjennom noen grunnleggende størrelser som du kan velge mellom når du lager et design. Skulle du ønske å bruke en annen størrelse enn de som er standard, kan du velge custome size i Canva. Du kan da selv oppgi den størrelsen du ønsker, og størrelsen på filen vil tilpasse seg dette ønsket. 

 • A4 (21 x 29.7 cm): Dette er den vanligste størrelsen skrivere kan håndtere, og den de fleste av oss er mest kjent med. Imidlertid kan plakater med A4 størrelse ofte bli for små dersom du har til hensikt å bruke de til markedsføring.
 • Liten plakat (28 x 43 cm): Denne størrelsen passer utmerket for deg som vil dele ut flyers eller feste plakater utendørs på lyktestolper og lignende. De er litt større enn A4 formatet, men fortsatt relativt små.
 • Mellomstor plakat (46 x 61 cm): Dette er den størrelsen som flest foretrekker å bruke for plakater. Det er også denne størrelsen vi anbefaler når du skal bruke Canva sine templates. 
 • Stor plakat (61 x 91 cm): Store plakater er best egnet for reklameskjermer og bedrifter som skal promotere større events. Dette er størrelsen du gjerne vil finne på kjøpesenter, klubber og busstasjoner. 

Hva kan du bruke plakater til?

Plakater har lenge vært et populært virkemiddel for å markedsføre ulike tjenester og produkter, spesielt for fysiske butikker og samlingspunkter. Imidlertid kan det også være en utmerket måte å få spredt et budskap på arbeidsplassen eller skolen, så bruksområdene for en god plakat er tilnærmet ubegrensede. Dette er grunnen til hvorfor vi har valgt å lage en guide for hvordan du kan lage en plakat med Canva i 4 enkle steg. 

Det er også verdt å merke seg at du kan lage en plakat i Canva uten å ha en premium konto, men da vil tilgangen til ulike verktøy og funksjonaliteter bli noe begrenset. Du kan blant annet ikke velge filformat og størrelse selv, men må forholde deg til de som er tilgjengelig for gratisbrukere. Skulle du imidlertid ha planer om å lage mange plakater/design fremover, kan vi absolutt anbefale en oppgradering til premium.

Lag din plakat med Canva

Nå som vi vet mer om de ulike størrelsene du kan velge fra, er det på tide å komme i gang med selve designet. Vi har allerede sagt at vi vil bruke Canva for denne jobben, så du vil ha behov for en Canva bruker. Har du ikke en konto hos Canva allerede, kan du enkelt lage det på deres hjemmeside

Steg 1: Velg størrelse

Det første du må gjøre for å lage en plakat med Canva er å opprette et nytt design. Dette gjør du ved å trykke på create a design øverst i høyre hjørne av kontrollpanelet ditt. Når du trykker på knappen vil en dropdown meny med en rekke alternativer dukke opp. Du kan enten velge å bruke en forhåndssatt template (tilsvarende en mellomstor plakat) eller du kan gå for egendefinert størrelse om du har andre mål i tankene. Straks du har valgt større vil dette ta deg med videre til selve design verktøyet til Canva. 

Steg 2: Finn en mal

Noe av det vi liker spesielt godt med Canva er at det finnes en rekke ferdige maler du kan velge fra. Da velger du templates i den venstre menyen. I dette feltet kan du søke opp ulike maler som eksempelvis campaign poster, advertisement, sale og lignende nøkkelord. Grunnen til at vi foretrekker slike maler er at du enkelt kan skreddersy dem i etterkant, men da slipper du bruke tid på layout og den generelle utformingen. 

Steg 3: Tilpass malen din

La oss si at du har funnet den perfekte malen, og du er nå klar til å skape ditt helt eget design. Det er ingen begrensninger på hva du kan endre fra malen din, så alt av bilder, farger, fonts og formatering er mulig å tilpasse. Vår preferanse er å finne en mal som har riktig layout, for deretter å tilpasse budskap og bilder etter eget ønske. 

Det første du bør endre er bildet som skal benyttes på plakaten din. Bilder har mye å si for hvordan et design ender opp, så ved å skifte dette først får du en god forståelse for helheten. Du kan enten velge bilder fra utvalget hos Canva (stock photos) eller du kan laste opp ditt eget bilde fra datamaskinen din. Pass på at du bruker bilder med høy oppløsning, da lavere oppløsning kan bli kornete under utskrift i etterkant. 

Nå som bildet er på plass, er det på tide å forme resten av plakaten. Ved hjelp av Canva sine enkel verktøy kan du endre farge, størrelse, stil og plassering av teksten som allerede finnes i malen. Du kan også velge å tilføre eller fjerne tekst, slik at du får akkurat det budskapet du selv ønsker. 

Hva du kan endre i malene til Canva:

 • Bakgrunnsfarge
 • Bilde
 • Font
 • Plassering av elementer
 • Størrelse på elementer
 • Farge på tekst
 • Legge til/fjerne elementer 

Når du har gjort de endringene du ønsker, og har laget plakaten du ønsker å produsere, er det på tide å lagre. Canva lagrer automatisk alle prosjekter i skyen din, men om du skal publisere/trykke plakaten er det viktig å lagre i riktig filformat. Mange trykkerier foretrekker .JPG eller .PDF format, men her bør du forhøre deg om hvilket format som er best for den aktuelle trykkeren. 

Filformatet er viktig for at resultatet skal bli optimalt, så vi anbefaler at du alltid forhører deg om dette før du sender over en fil. Du kan også velge størrelse og kvalitet på filen, men dette krever at du har en premium bruker. Imidlertid vil et abonnement være en liten investering dersom du har til hensikt å lage mange design, men nå beveger vi oss for langt fra formålet.

Steg 4: Sluttfør designet ditt

Du bør nå ha en ferdig plakat med det designet du ønsker. Da gjenstår bare sluttføring av designet dersom du ønsker å trykke/publisere din plakat. Du kan selvfølgelig velge å skrive den ut på din egen printer hjemme, men ved mindre du har en avansert hjemme printer, vil resultatet av dette ofte bli dårlig. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av et profesjonelt trykkeri eller en industriell printer dersom du har tilgang til dette. 

Spesielt større plakater (fra mellomstor og oppover) vil vi på det sterkeste anbefale at du oppsøker et trykkeri. Dette skyldes at de benytter andre typer papir og blekk enn det du får i hjemmeskriveren din, og du vil dermed oppnå den glansede finishen som plakater bør ha. Heldigvis er det enkelt å dele et design fra Canva, og du kan velge om du vil sende en fil (nedlastet) eller sende en delingslink slik at trykkeriet selv kan laste ned designet i sitt foretrukne filmformat og størrelse. 

Oppsummering – hvordan lage en plakat

I denne Canva guiden har vi sett nærmere på hvordan du kan lage en plakat i fire enkel steg, samt hva du kan bruke en plakat til. Fordelen med Canva er nemlig at du kan lage profesjonelle design helt uten behov for en designer, for deretter å optimalisere filformatet til riktig størrelse.

Du kan velge å bruke en av de eksisterende malene som Canva byr på, eller du kan lage ditt eget fra bunnen av. Da starter du bare med et blankt lerret og kan deretter skape visjonen din med alle de verktøy og elementer som Canva stiller til rådighet. Ved hjelp av enkle dra-og-slipp verktøy kan du dermed lage avanserte design med riktig størrelse, filformat og anbefalte rammer. Lag en plakat i dag for å spre det budskapet du ønsker! 

 

Ofte stilte spørsmål om å lage plakat

Hvilke elementer bør man vurdere når man skal lage en plakat?

Når man skal lage en plakat, bør man vurdere elementer som layout, farger, kontrast, typografi, bilder og grafikk, og en klar og tydelig overskrift som formidler hovedbudskapet.

Hvilke verktøy og plattformer kan brukes til å lage plakater?

Basert på artikkelen fra EnkelBedrift, inkluderer noen populære verktøy og plattformer for å lage plakater Canva, Adobe Spark, Desygner, PosterMyWall og Piktochart.

Er det mulig å lage plakater gratis ved hjelp av de nevnte verktøyene?

Ja, mange av de nevnte verktøyene og plattformene tilbyr gratisversjoner som gir brukerne muligheten til å lage plakater uten kostnad, men vær oppmerksom på at noen funksjoner og ressurser kan være begrenset i gratisversjonene.

Hva er noen tips for å lage en effektiv og iøynefallende plakat?

For å lage en effektiv og iøynefallende plakat, bør man fokusere på et klart og tydelig budskap, bruke kontrastfarger og enkle designelementer, velge lesbar og passende skrifttype, og inkludere visuelt engasjerende bilder eller grafikk for å styrke budskapet.