En komplett guide for å finne beste nettbutikkløsning

beste nettbutikkløsning

Når du skal lansere en nettbutikk er det viktig å ha et godt fundament, men med et stadig økende antall nettbutikkløsninger tilgjengelig, kan det bli vanskelig å velge. For å gjøre det enklere har vi gått gjennom våre tidligere erfaringer, og kommet frem til de beste valgene for en ny nettbutikk. I denne artikkelen vil vi derfor i korte trekk gå gjennom hver enkelt plattform, men du kan finne mer detaljerte anmeldelser i listen over produkter på vår side. 

Mange som starter sin første nettbutikk gjør dette med det første programmet de finner, men dette kan dessverre føre til en del problemer i etterkant. Det er nemlig viktig at du velger en plattform som er skalerbar, samt har alle de funksjonene du forventer å trenge etterhvert som virksomheten vokser. Vi har derfor valgt å trekke frem de enkleste plattformene å starte med, men også de som har best mulighet for videre vekst. 

Les videre for å lære mer om hva vi ser etter i en nettbutikkløsning og hvilke plattformer vi anbefaler. 

Hva ser vi etter i en nettbutikkløsning?

Det å lansere en nettbutikk kan være et spennende prosjekt, men mange tar dessverre for lett på valg av plattform. Når vi stiller spørsmål om hvorfor noen har valgt en bestemt plattform, får vi gjerne en av disse svarene; Den var billigst, det var den første jeg fant, eller jeg fikk den anbefalt av en venn. Vi skal være enige om at pris kan være en viktig faktor, men de billigste løsningene fører ofte til problemer etterhvert. 

For å gi deg en bedre forståelse for hva du bør se etter i en nettbutikkløsning, skal vi derfor gå gjennom hvordan vi vurderer ulike løsninger i våre anmeldelser. Det kan være vanskelig å skille mellom ulike plattformer, og spesielt når alle på overflaten ser ut til å tilby det samme. 

Når det kommer til den beste løsningen er det nemlig langt mer enn bare salg av produkter du må tenke på. Nettsiden din skal være brukervennlig, kompatibel med ulike betalingsmetoder, være optimalisert for SEO, enkel å promotere og ikke minst rask. I tillegg bør den kunne integreres med ulike back end systemer som gjør det enklere å styre lagerbeholdning, shipping og inntekter. 

Vi har derfor vurdert de ulike plattformene i vår guide på de følgende punktene:

 • Prestasjon – hastighet, SEO funksjoner, Google Speed og ranking i resultatene.
 • Funksjoner – inkludert must-have funksjoner og hva de kan tilby utover dette. 
 • Brukervennlighet – Her har vi sett på kundeservice, partnere, brukeropplevelse og ulike utvidelser som er tilgjengelig på plattformen. 
 • Integrasjon – hvilke plattformer kan man knytte opp mot nettbutikkløsningen sin? 
 • Design og utseende – Sist, men ikke minst har vi sett på design og mulighetene for endre utseende på din butikkløsning. 

Resultatet av våre undersøkelser

Etter å ha gått gjennom en lang liste med ulike programmer har vi kommet frem til det vi anser som de beste nettbutikkløsningene på markedet. Disse fungerer like godt for deg som skal lansere din første nettbutikk, som for deg som allerede driver et imperium på nett. Det de alle har til felles er at de er svært brukervennlige, ikke krever spesielt mye for å sette opp, og du kan lage en nettbutikk uten behov for koding. 

Shopify

Shopify er uten tvil en av de mest populære nettbutikkløsningene på markedet i dag, og det er ikke uten grunn. Shopify er nemlig det beste alternativet for deg som skal drive med multichannel salg, eller bruke Facebook & Instagram Ads. Plattformen byr på uslåelig integrering på tvers av disse løsningene, noe som gjør den enkel å jobbe med. 

8

Totalscore

Shopify

ANTALL BRUKERE

2 millioner

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Nei

PRIS FRA

$29/måned

8

Totalscore

Fordeler

 • Enkelt å sette opp en nettbutikk

 • Maler som er enkle å tilpasse

 • Fleksible modeller for skalering

 • Rask plattform for multichannel salg

Ulemper

 • Høyere transaksjonsgebyr enn konkurrentene

 • Du må ofte betale for de beste malene

 • Ikke mulig å bruke ekstern hosting

Noe vi derimot ikke er spesielt fan av, er at Shopify ikke kan kombineres med eksempelvis en WordPress nettside. Dersom du velger Shopify vil alt ligge på en Shopify Server, noe som betyr at du må bruke deres maler og utforming til nettbutikken din. 

Fordelen med Shopify er at du raskt og enkelt kan sette opp en egen nettbutikk. De tilbyr et designverktøy med dra-og-slipp funksjonalitet, så her kan du lage en vakker nettside helt uten koding. De har også et enormt utvalg utvidelser (plugins) som du kan tilføre ulike funksjonaliteter til nettbutikken din. 

På utseende er gratis utvalget litt begrenset, men om du er villig til å investere 800 – 1750 kroner vil du raskt finne en rekke profesjonelle maler. Dessverre er ikke Shopify best på SEO, så her vil du fort bli avhengige av betalte annonser på ulike plattformer. De byr også på et håpløst URL system, noe som kan gjøre det vanskelig å bygge en god pyramide strukture. 

Wix

En plattform vi lenge har snakket varmt om, er Wix. Denne nettsidebyggeren/nettbutikkløsningen har et svært rufsete rykte, men det skyldes at de lanserte en litt for dårlig løsning i starten. Imidlertid har de kommet langt på vei, og de har gjennomført enorme oppdateringer på løsningen sin. Dette har gjort dem til en populær plattform både for deg som skal lage din første nettside, og deg som er på jakt etter en nettbutikkløsning. 

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRA

$4,5/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

 • Enkel å bruke både for privatpersoner og bedrifter uten hjelp fra en designer

 • Omfattende søkbart hjelpesenter med gode hjelpeartikler

 • Lav pris sammenlignet med andre nettsidebyggere

 • Mange forskjellige maler å velge mellom

Ulemper

 • Begrenset designfrihet

 • Kan fort bli dyrt med plugins hvis nettsiden trenger ekstra funksjoner

 • Nettsider som hostes gjennom Wix lastes noen ganger inn litt langsomt

Wix har nemlig gått fra å være en svært enkel nettsidebygger, til å bli en av de største nettbutikkløsningene for nybegynnere på markedet. Nå får du multichannel integrasjon, dropshipping, print on demand og en rekke andre funksjoner integrert i løsningen. 

Selve nettsidebyggeren til Wix er svært brukervennlig, og benytter seg av enkle dra-og-slipp elementer. Dette gjør at du kan utforme utseende på nettbutikken etter egne ønsker, helt uten at du trenger å kunne noe om kode. De har også et utvalg på mer enn 500 ulike temaer du kan velge fra, hvor 72 av dem er gratis. 

Det eneste vi ikke liker med Wix er SEO. Plattformen har fortsatt noen problemer knyttet til URL-er og SEO prestasjon, som de ikke har klart å løse enda. De har også litt snevert med lagringsplass, så noen større nettbutikker vil raskt oppleve at det blir trangt om plassen dersom de benytter Wix. 

Squarespace

En annen populære nettsidebygger som også tilbyr en omfattende eCommerce løsning er Squarespace. Løsningen minner en del om Wix sitt produkt, men de har et langt høyere fokus på design og detaljer enn det du finner hos andre nettsidebyggere. Så til å starte med vil du få tilgang til en enkel dra-og-slipp editor som gjør det mulig å bygge en profesjonell nettside. 

8.3

Totalscore

Squarespace

ANTALL BRUKERE

1 million

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Ja

PRIS FRA

$12/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

 • Egen mobilapp for å oppdatere siden når du er borte fra datamaskinen

 • Over 100 gratis nettsidemaler å velge mellom

 • Overkommelige priser selv for små bedrifter og enkeltpersoner

Ulemper

 • Ingen autolagring (Man må lagre oppdateringer manuelt)

Squarespace tilbyr i tillegg en rekke inbound marketing løsninger som gjør det mulig å bruke bannere, nyhetsbrev og annonser direkte i plattformen deres. Sammenlignet med Wix og Shopify er Squarespace langt bedre egnet for deg som skal benytte SEO fremfor annonsering. De har flere kraftige verktøy for optimalisering av nettsiden din, så her har du et godt utgangspunkt. 

Når det gjelder pris vil du finne fire ulike pakker hos Squarespace, men de to rimeligste inkluderer ikke nettbutikkløsning. Du må derfor belage deg på rundt 240 kroner i måneden for å få tilbake til Basic Commerce pakken deres. Denne kan også oppgraderes til Advanced Commerce dersom du ønsker flere funksjoner etterhvert. 

Noe av det som gjør Squarespace til en utmerket nettbutikkløsning er det faktum at du får alt på ett sted. Her har du tilgang til SEO, inbound marketing, salg, nettbutikkløsning og nettsidebygger i samme plattformen. I tillegg får du tilgang til en rekke analyseverktøy som gjør det mulig å måle hvordan butikken din presterer. 

BigCommerce

BigCommerce er en utmerket plattform for deg som skal lansere din egen nettbutikk. Denne plattformen inkluderer blant annet en svært avansert søkemotor som gjør det lett for kunder å finne frem i et stort utvalg. Dette er gjerne en funksjonalitet vi har savnet hos mange andre konkurrenter på markedet i dag. 

Vi har valgt å inkludere BigCommerce på listen vår på grunn av den svært kraftige plattformen som kommer med enkle verktøy. I praksis betyr dette at denne plattformen er utmerket i bruk, uansett om du skal lansere din første nettbutikk, ønsker å utvide en eksisterende butikk på nett, eller har vokst ut av din eksisterende plattform. 

Akkurat som sine konkurrenter tilbyr BigCommerce en løsning der du enkelt kan skreddersy en av de mange ferdige malene til egne preferanser. Dette gjør det mulig å skape en stilig, profesjonell nettbutikk – helt uten at du trenger å kunne noe om koding. Dessverre er utvalget av gratis maler litt begrenset, så du må i mange tilfeller belage deg på å betale noen kroner for de beste malene. 

Når det gjelder prising starter den rimeligste pakken til BigCommerce på rundt 250 kroner. Her får du med en rekke funksjoner som rabattkoder, gavekort, ubegrenset hastighet og profesjonelle rapporter. Det vi derimot savner med denne pakken er egendefinert SSL sertifikat og ‘forlat handlekurv’ funksjonen – altså at handlekurven blir lagret dersom du lukker siden. Når det er sagt, så er BigCommerce en svært skalerbar plattform så her har du gode muligheter for å utvide virksomheten din. 

WooCommerce

Et annet populært valg som mange benytter seg av i dag er WooCommerce. Denne plattformen er riktignok ikke like stor som Shopify og BigCommerce, men den har alle de nødvendige funksjonaliteter for å lansere en seriøs nettbutikkløsning. En stor stjerne hos WooCommerce er at den er gratis å bruke, samt at den er kompatibel med WordPress. 

Dette betyr i praksis at du kan gjøre hvilken som helst WordPress side om til en nettbutikk ved å installere WooCommerce plugin. Du vil også finne integrasjon og utvidelser som gjør det mulig å tilby ulike betalingsløsninger, integrere butikken mot sosiale medier, inbound-marketing og 1-klikk salg. 

WooCommerce er en svært brukervennlig plattform og det finnes en rekke gode guider for hvordan du setter den opp på eksempelvis Youtube. Imidlertid er det ikke brukervennlighet, men heller skalerbarhet som er den store utfordringen med WooCommerce. 

Mange rapporterer nemlig om at nettsiden deres blir tregere etterhvert som de utvider utvalget i butikken, noe som ofte krever at man må investere i mer kostbare WordPress temaer. Men når det er sagt, så er WooCommerce en utmerket løsning for deg som vil lansere en nettbutikk på stramt budsjett og teste markedet. 

Oppsummering – nettbutikkløsning

Det finnes utallige nettbutikkløsninger, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvem som er best for din nettbutikk. Vi har derfor sett nærmere på noen av de mest populære løsningene, og hva disse har å by på. For å finne frem til våre beste kandidater har vi vurdert dem på en rekke ulike kriterier, som skalerbarhet, brukervennlighet og SEO muligheter. Resultatet var fem ulike plattformer som alle byr på en rekke muligheter for skalerbare virksomheter. 

Vi har også lagt vekt på at det må være mulig å sette opp en nettside eller nettbutikk uten å kunne kode, og at det ikke skal være for komplisert å starte en egen nettbutikk. Vårt beste tips er å velge en kombinert nettbutikk og nettsidebygger, slik at du får alt du trenger i en plattform. Her er det spesielt Squarespace og Wix som skiller seg fra resten, da begge er svært skalerbare. 

Ønsker du derimot å lage en nettbutikk på så lite budsjett som mulig, så vil en WooCommerce-nettbutikk kombinert med WordPress være et utmerket alternativ. Her vil du få langt bedre muligheter til å skreddersy nettsiden din og fokusere på eget design. 

Ofte stilte spørsmål om nettbutikkløsning

Hvilke faktorer bør man vurdere når man velger en nettbutikkløsning?

Når man velger en nettbutikkløsning, bør man vurdere faktorer som brukervennlighet, funksjonalitet, designmuligheter, integrasjonsmuligheter, pris, og kundestøtte.

Hva er de beste nettbutikkløsningene i Norge ifølge EnkelBedrift-artikkelen?

Ifølge artikkelen på EnkelBedrift er de beste nettbutikkløsningene i Norge Shopify, WooCommerce, Wix eCommerce, Squarespace Commerce og Magento.

Hva er forskjellen mellom en selvbetjent og en vertsbasert nettbutikkløsning?

En selvbetjent nettbutikkløsning krever at brukeren håndterer installasjon, oppdateringer og sikkerhet på egen hånd, mens en vertsbasert løsning inkluderer hosting og vedlikehold som en del av tjenesten, noe som kan gjøre det enklere for brukeren.

Hvordan kan man håndtere betalinger i en nettbutikk?

For å håndtere betalinger i en nettbutikk, kan man integrere med en betalingsgateway som tillater kunder å betale med kredittkort, PayPal, Vipps og andre betalingsmetoder. De fleste nettbutikkløsninger støtter flere betalingsgatewayer og tilbyr enkel integrasjon.