Slik velger du beste nettsidebygger: En komplett guide

Velge beste nettsidebygger

Når du skal lage en nettside er noe av det første du vil trenge en god nettsidebygger. Dette er plattformer som gjør det mulig å bygge en nettside uten at du trenger forkunnskaper om HTML og CSS. Her finnes det en rekke alternativer å velge mellom, så en god formening om egne behov vil gjøre det enklere å velge den beste nettsidebygger for ditt prosjekt. 

For å gjøre valget litt enklere har vi samlet en oversikt over de beste nettsidebyggerne på markedet, samt hva som gjør hver av disse verdt å merke seg. Vi vil også gå nærmere inn på hvordan vi har vurdert de ulike løsningene slik at du kan gjøre et godt informert valg. 

Når det er sagt, les videre for å finne frem til den beste nettsidebygger for ditt prosjekt i dag!

Dette bør du tenke på før du velger nettsidebygger

Det er ingen tvil om at en webdesigner er det letteste alternativet for deg som skal lage en ny nettside, men denne løsningen er ofte utenfor rekkevidde for mange små bedrifter. Det kan være svært kostbart å bruke profesjonelle designere til å lage en side fra grunnen av, og nettopp derfor er det mange som velger å bruke en nettsidebygger. 

Dette er plattformer som ved hjelp av enkle verktøy lar deg designe profesjonelle nettsider helt uten behov for koding og design. Mange av dem vil også tilby ferdige templates som gjør at du kan velge et utseende du liker, for deretter å bare tilpasse det etter egne ønsker. Med andre ord kan du ha en ferdig publisert nettside på bare noen få timer. 

Valg av beste nettsidebygger vil i stor grad være basert på egne behov og preferanser, noe som kan gjøre det vanskelig å peke ut én løsning som passer for alle. Vi har derfor valgt å trekke inn det vi mener er de fem beste, samt sett litt nærmere på hva disse tilbyr.

Men før vi kommer så langt som å velge selve nettsidebyggeren er det noen ting vi må avklare først. For å gjøre det enklere for deg har vi samlet noen enkle spørsmål som kan bidra til å gi en bedre forståelse for hvilke funksjonaliteter du bør se etter i en nettsidebygger. 

  • Ønsker du en nettsidebygger som er enkel å bruke?
  • Har du behov for tilgang på kundeservice underveis?
  • Skal du ha nettbutikk som en del av nettsiden din?
  • Hvordan ser budsjettet til prosjektet ditt ut?
  • Kommer du til å trenge avanserte funksjonaliteter på nettsiden? (eksempelvis integrasjon av betalingssystemer, bookingsystemer eller lignende?

Selv om disse spørsmålene vil gi en god pekepinn for hvilken nettsidebygger du bør velge, vil det også være viktig å ha en langsiktig plan for nettsiden din. Her bør du tenke på om det vil dukke opp behov for andre funksjoner etterhvert, om du trenger et fleksibelt CMS system, muligheten til å integrere CRM løsninger, opprette member-only sider og lignende. 

Disse tingene bør være en del av vurderingen din, men her er det greit å vite at de fleste nettsidebyggere tilbyr muligheten til å oppgradere underveis. Dette betyr at så lenge du velger en nettsidebygger som har disse mulighetene, kan du oppgradere din tjeneste etterhvert som behovene melder seg. 

De 5 beste nettsidebyggerne i 2024

Som vi var inne på tidligere finnes det en rekke ulike løsninger for deg som skal lage en nettside, men det kan være vanskelig å vite hvilken du bør velge. For å gjøre dette valget litt enklere har vi samlet de beste nettsidebygger for nybegynnere i vår guide. Selv om hver av disse tilbyr en unik tjeneste, har alle det samme grunnlaget – nemlig at du kan lage profesjonelle nettsider, helt uten behov for å lære kode eller design. 

Wix

En av de mest populære nettsidebyggerne på markedet i dag er Wix, og dette er ikke uten grunn. Selskapet kan vise til mer enn 100 millioner brukere på sin plattform, noe som ikke bare gjør dem til en av de mest populære, men også en av de største nettsidebyggerne for ikke-profesjonelle utviklere. 

Wix benytter en enkel dra-og-slipp løsning som gjør det mulig for nybegynnere å bygge flotte, profesjonelle nettsider med en rekke funksjonaliteter inkludert. Det beste av alt er at du får alt på en plattform, slik at du kan gjøre endringer live og se hvordan forskjellige alternativer vil påvirke designet av din nettside. 

Noe som har gjort at mange vegrer seg for å bruke Wix er at de har tidligere hatt et utrolig dårlig rykte, men dette tilhører fortiden. Selskapet har gjort en rekke oppgraderinger av sin plattform, samt utvidet Wix Marketplace og muligheten til å inkludere elementer av CRM, inbound marketing og booking på nettsiden din. 

I dag kan du velge mellom fire ulike abonnementer som alle har variabel funksjonalitet inkludert. Det mest grunnleggende er Connect Domain ($4,50/mnd), deretter kommer Combo ($8,50/mnd) og Unlimited ($14,50/mnd) før du til slutt finner VIP ($26/mnd). 

Squarespace

En annen populær nettsidebygger på markedet i dag er Squarespace. Selskapet og deres løsning har blitt populær hos alt fra privatpersoner og frilansere, til nettbutikker og gründere, mye takket være deres mulighet til å lage svært elegante design. I tillegg er løsningen utrolig enkel å benytte seg av, slik at du raskt kan lage en flott nettside på egenhånd. 

Dette kan nok være løsningen for deg som har et ekstra godt øye til detaljer, og ønsker en nettside som har det lille ekstra. De byr på et rikt bibliotek av maler sortert etter kategori, noe som gjør at du raskt vil finne frem til det beste utgangspunktet for din nettside. 

Noe av det som gjør Squarespace verdt å merke seg er at de har egne abonnementer for deg som skal lansere en nettbutikk. Her kan de tilby ulike modeller som gjør at du kan velge en grunnpakke som utgangspunkt, for deretter å oppgradere etterhvert som nettbutikken din vokser i størrelse og behov. 

Akkurat som Wix kommer Squarespace i fire ulike pakker som gjør det mulig å oppgradere underveis. Disse er Personal ($14/mnd), Business ($23/mnd) Commerce Basic ($27/mnd) og Commerce Advanced ($49/mnd). Dette betyr at du vil finne løsninger som passer utmerket uansett om nettsiden skal brukes privat, som portefølje for frilansere, små bedrifter eller til å lansere en nettbutikk. 

Webflow

Webflow er et avansert verktøy som lar deg lage flotte nettsider med CSS og HTML, helt uten at du selv trenger å kunne kode. Du benytter deg av de ulike design verktøyene som plattformen tilbyr, mens kodingen foregår i bakgrunnen. Dette har gjort at Webflow er en av de mest populære løsningene blant designere og kan vise til mer enn 3.5 millioner aktive brukere på verdensbasis. 

Når det er sagt vil nok webflow være et mer viderekommende verktøy enn eksempelvis Wix og Squarespace er. Dette skyldes at du får tilgang til en rekke avanserte funksjonaliteter som i noen tilfeller kan virke litt uoversiktlig og krevende for en nybegynner. Uansett tilsier vår erfaring at de fleste vil lære seg plattformen relativt raskt, og det finnes også en rekke gode ressurser for dette på nett. 

Du kan velge om du ønsker å bruke en template som rammeverk eller om du heller vil starte en helt ny nettside fra grunnen av. Skulle du ønske det kan du også be om hjelp fra Webflow eksperter som er tilgjengelig mot betaling. Dermed kan du forsøke selv, men dersom du ikke får det resultatet du ønsker kan du enkelt la en proff designer ta over. 

Til forskjell fra en del av de andre plattformene vi har gått gjennom hittil, tilbyr faktisk Webflow en grunnleggende pakke som er helt gratis å prøve ut. Dette kan være et godt utgangspunkt for deg som bare vil se hvordan nettsidebyggeren fungerer, før du forplikter deg til noe mer. Utover dette vil du finne basic ($12/mnd), CMS ($16/mnd) og Business ($36/mnd). De tilbyr også en Enterprise pakke, men her er det ikke oppgitt noen standard pris. 

Weebly

Sist, men ikke minst har Weebly som kan være den beste nettsidebygger for deg som vil ha en skalerbar nettbutikk med helt rå funksjonalitet. Uten at vi skal la oss rive med for mye kan Weebly tilby en svært brukervennlig nettsidebygger som er utmerket for nettbutikker. Grunnen til dette er at løsningen er spesielt fokusert på nettopp salg av varer og tjenester på nett, noe som gjør det enklere å koble den sammen med ulike markedsførings- og salgsplattformer. 

De tilbyr en klassisk dra-og-slipp løsning, men på baksiden av denne finner du avansert analyse, muligheten for custom HTML/CSS og optimalisering for bruk på smarttelefon. I tillegg får du alle de nødvendige funksjonene som hosting, SSL-sertifikat og domene inkludert i abonnementet ditt. 

Du vil også finne nyttige verktøy for SEO hvor du kan styre meta keywords, beskrivelsen av nettsiden din og mye mer, noe som gjør at du kan legge til rette for god synlighet på nett. De har også flere enkle verktøy for digital markedsføring, hvor du blant annet kan sende nyhetsbrev direkte fra Weebly plattformen. 

Weebly tilbyr fem forskjellige abonnementer der det billigste er gratis. Ønsker du et eget domene starter dette med Connect ($5/mnd), mens de påfølgende abonnementene er Pro ($12/mnd), Business ($25/mnd) og Business Plus ($38/mnd). Det er kun de tre sistnevnte som gir deg tilgang til de ulike verktøyene for nettbutikker. 

Webnode

Er du på jakt etter den beste nettsidebygger for et godt utseende og effektiv SEO vil Webnode være et godt utgangspunkt. Her får du en nettsidebygger som gjør det enkelt å lage en flott nettside, samt de viktigste verktøyene for å gjøre nettsiden din så synlig som mulig på nett. Du finner også enkle løsninger for kontaktskjema, booking og lignende uten at du trenger å bruke tid på ulike utvidelser. 

Når du først har laget din egen hjemmeside vil det være viktig at den er synlig på nett. En usynlig nettside blir litt som å ha en butikk, men ikke fortelle noen at den har åpnet. Derfor vil gode SEO-verktøy være viktig for at nettsiden din så raskt som mulig skal bli godt synlig på ulike søkemotorer. Her tilbyr Webnode en rekke verktøy som du ikke finner hos mange av de andre alternativene vi har listet i artikkelen vår. 

I dag benyttes Webnode av mer enn 40 millioner brukere, noe som bekrefter hvor enkelt og effektivt plattformen er. Du vil også kunne velge mellom hundrevis av ulike maler akkurat som på Squarespace og Wix. Dette gir deg et godt rammeverk for å lage en slående nettside uten at du trenger bruke tid på pirkete detaljer som avstander, rutenett og lignende. 

Webnode følger den samme modellen som de fleste andre nettsidebyggere og du kan dermed velge mellom fire forskjellig pakker av tjenesten deres. Disse starter med Limited (30kr/mnd) som er den mest grunnleggende pakken. Deretter kommer Mini (54kr/mnd) som inkluderer e-post og gratis domenenavn, før du går videre til Standard (99kr/mnd) og Proff (179/mnd) som er de to mest omfattende pakkene deres. De to første kan fort bli litt begrenset, mens Proff ofte blir litt mye i starten. Standard vil derfor gi deg god tilgang til de viktigste verktøyene når du skal lage din første nettside. 

Slik vurderte vi ulike nettsidebyggere

Når vi skulle finne frem til beste nettsidebygger var det flere viktige kriterier som spilte en rolle i det endelige resultatet vårt. Vi har blant annet sett på brukervennlighet, kundeservice, utvalg av maler og muligheten til å koble tjenesten opp mot tredjepartsaktører. Spesielt på sistnevnte var det Wix og Webnode som tilbyr de beste mulighetene ved hjelp av en rekke ulike utvidelser. 

Vi vurderte hvordan de forskjellige tjenestene leverte kundeservice, men med tanke på hvor brukervennlig disse plattformene er, tviler vi på at du vil få behov for dette. Uansett kan det være godt å vite at dette er tilgjengelig hos alle, der flere av dem tilbyr 24/7 kundeservice i form av telefon eller live chat. 

Oppsummering

Det kan være mye å tenke på når man skal velge beste nettsidebygger og det er nettopp dette vi har forsøkt å gjøre litt enklere med denne guiden. Vi har gått gjennom noen av de mest populære løsningene på nett, samt sett nærmere på hvilke styrker og svakheter disse byr på. Men når det er sagt ønsker vi å understreke at det endelige valget bør være basert på budsjett, egne behov og selvfølgelig preferanse for plattform. Noen av disse er beregnet på svært enkle nybegynnere, mens andre tilbyr et bredere spekter av muligheter.

Ofte stilte spørsmål om nettsidebyggere

Hva er noen av de viktigste funksjonene i en nettsidebygger?

Noen viktige funksjoner i en nettsidebygger inkluderer brukervennlige dra-og-slipp-redigeringsverktøy, et utvalg av maler og design, tilpasningsmuligheter, responsivt design for mobil- og nettbrettbruk, SEO-optimalisering og integrasjoner med tredjepartsapplikasjoner, som e-postmarkedsføring og sosiale medier.

Hva bør man vurdere når man velger en nettsidebygger for sin bedrift?

Når man velger en nettsidebygger for sin bedrift, bør man vurdere faktorer som brukervennlighet, tilgjengelige maler og design, pris og abonnementsplaner, kundestøtte, tilpasningsmuligheter, ytelse og hastighet, samt integrasjonsmuligheter med andre verktøy og tjenester.

Hva er forskjellen mellom gratis og betalte nettsidebyggere?

Gratis nettsidebyggere tilbyr ofte begrensede funksjoner og ressurser, og kan inkludere reklame på nettsiden. Betalte nettsidebyggere gir vanligvis mer avanserte funksjoner, flere tilpasningsmuligheter, økt lagringsplass og båndbredde, og fjerner reklame. Betalte løsninger kan også gi bedre kundestøtte og ytterligere tjenester, som e-postadresser og e-handelsfunksjoner.

Er det nødvendig å ha tekniske ferdigheter for å bruke en nettsidebygger?

Nei, en av hovedfordelene med nettsidebyggere er at de er utformet for å være brukervennlige og krever ikke avanserte tekniske ferdigheter eller programmeringskunnskap. De fleste nettsidebyggere tilbyr dra-og-slipp-redigeringsverktøy, som gjør det enkelt å legge til og endre innhold, bilder og designelementer på nettsiden.