En av målene med en nettside er å øke trafikken over tid, men for å oppnå dette har søkemotoroptimalisering (SEO) blitt stadig viktigere. Imidlertid kan det være vanskelig å vite hvor man skal starte for en SEO nybegynner. Her snakker vi om langt mer enn bare nøkkelord, men for å gjøre det så enkelt som mulig – har vi utarbeidet en komplett guide til Søkemotoroptimalisering for deg.
Målet med denne guiden er å ta det gjennom alt du trenger å vite om Søkemotoroptimalisering, samt vise deg hvordan du selv kan utarbeide en god SEO strategi. Når det er sagt, så er SEO noe som krever langsiktig planlegging og kontinuitet. Du bør derfor forvente å legge ned en god del tid og arbeid for å oppnå gode resultater. Vi påpeker dette, ettersom en av de største feilene vi ser hos nybegynnere – er at de forventer øyeblikkelige resultater av sine SEO grep.
Les videre om du ønsker å lære mer om Søkemotoroptimalisering og hvordan en god strategi kan øke trafikken til din nettside over tid.
Hva er Søkemotoroptimalisering?
Før vi går inn i det mer tekniske, er det viktig å avklare hva søkemotoroptimalisering egentlig er. Enkelt forklart er Søkemotoroptimalisering en praksis for å øke trafikken til en nettside ved hjelp av organiske søkeresultater. Imidlertid er det langt mer enn bare plasseringen i Google og andre søkemotorer som ligger bak dette. God Søkemotoroptimalisering inkluderer nemlig en kombinasjon av nøkkelord, innhold, linker og høy teknisk standard på nettsiden din.
Hensikten med denne innsatsen er at man skal havne høyere i søkeresultatet hos de store søkemotorene (Google, Bing, DuckGoGo etc.) og på den måten tiltrekke seg organisk trafikk fra relevante søk. Ettersom denne guiden er tiltenkt nybegynnere har vi delt den opp i seks kapitler. Vi vil derfor ta deg med gjennom hele SEO prosessen, fra hvordan søkemotorer fungerer, til planlegging av nøkkelord og iverksettelse av SEO-strategier.
Nybegynnerguide til Søkemotoroptimalisering
Som vi var inne på tidligere har vi delt denne guiden inn i seks relevante kapitler for deg som ønsker å lære om Søkemotoroptimalisering. Hensikten med dette er å gi deg et tilstrekkelig grunnlag av kunnskap, før vi tar deg gjennom selve utarbeidelsen av en SEO-strategi og keyword research. Vi kommer derfor til å starte med det mest elementære, nemlig hvordan en søkemotor egentlig fungerer.
Kapittel 1: Hvordan fungerer søkemotorer?
Søkemotorer fungerer ved at de samler inn, organiserer og rangerer informasjon de finner på nett. Dette skjer ved bruk av såkalte crawlers eller spiders som kryper rundt på nettet. Disse følger linker fra nettside til nettside, for deretter å uthente nøkkelinformasjon som de kan lagre. Dette høres kanskje komplisert ut, og det er fordi det er nettopp det. Teknologien bak søkemotorene er svært avansert, men heldigvis kommer vi oss unna med en generell forståelse når det kommer til Søkemotoroptimalisering.
Årsaken til at vi må forstå hvordan en søkemotor fungerer, er fordi det er nettopp disse vi ønsker at skal gi oss bedre plassering i søkeresultatet. Så hva er egentlig en søkemotor som Google? Kort fortalt er det en enorm database med nettsider som er katalogisert ved hjelp av ulike nøkkelord. Deretter har de en avansert algoritme som matcher søket ditt (det du skriver inn i Google) med de mest relevante treffene i deres database.
For å få en bedre forståelse for hvordan denne prosessen fungerer, samt hvordan vi kan bruke dette til vår fordel, har vi brutt den ned i fire enkle steg.
- URL
- Crawling
- Bearbeiding
- Indeksering
1. URL
Alt starter med en URL til nettsiden og Google har en rekke ulike måter å samle inn disse på. Vi kunne skrevet en hel guide på dette emnet, men vi vil fokusere på de tre vanligste i denne omgangen.
- Linker – Den første måten Google oppdager en ny URL er ved hjelp av allerede indekserte nettsider. Dersom noen linker fra en indeksert nettside til din nettside, kan Google bruke denne linken til å oppdage nye nettsider.
- Sitemaps – Et annet nyttig verktøy Google benytter er sitemaps. Dette er oversikter (med linker) over de viktigste sidene på din nettside. Du kan sende inn ditt sitemap til Google, men det viktigste er at det finnes på nettsiden.
- Sende inn URL – Sist, men ikke minst kan du gjennom Google Search Console sende inn en link til Google direkte.
2. Crawling
Crawling er kanskje den mest kompliserte delen av en søkemotor, men det er også en av de viktigste. Dette er prosessen hvor en robot besøker og laster ned nettsider til databasen sin. Kort fortalt kan vi forklare crawling med en robot som surfer rundt på nettet og samler inn URLs. Disse blir deretter lagt i kø for indeksering. Dette er årsaken til at Google kan indeksere individuelle deler av nettsiden din, men deretter avvente litt før de tar resten.
3. Bearbeiding
Denne delen av prosessen er fortsatt et mysterium for de utenfor kjernen i Google, men dette handler om at Google sin algoritme henter ut informasjon fra de nettsidene crawleren har lastet ned. Her vil de blant annet samle inn linker, informasjon og nøkkelord. Med andre ord er dette delen av prosessen der Google forsøker å forstå hva nettsiden din handler om.
4. Indeksering
Sist, men ikke minst kommer indeksering. Dette er når Google har samlet inn den nødvendige informasjonen, vurdert hva nettsiden din handler om og deretter katalogisert den i sin database under det mest relevante oppslaget. I Google sitt tilfelle består denne databasen av flere trillioner nettsider, så dette er en svært omfattende og komplisert prosess.
Det er basert på denne informasjonen at Google vedlikeholder sin enorme database med nettsider, og bruker avanserte algoritmer for å finne frem til de beste sidene for ditt søk. De benytter ulike tags i sin database (nøkkelord) som algoritmen benytter for å finne frem til de sidene som har det relevante innholdet. Denne algoritmen er under konstant utvikling, så her er det egentlig bare Google selv om vet akkurat hva som foregår i kulissene.
Kapittel 2: Grunnleggende SEO
En av årsakene til at mange unngår å lære seg om Søkemotoroptimalisering, er fordi de har en oppfatning av at det må være komplisert. Heldigvis er det ikke slik, og det er nettopp dette vi ønsker å bevise med denne guiden. Du trenger nemlig ikke forstå alt som foregår bak lukkede dører, men du må ha en grunnleggende forståelse for hvordan Søkemotoroptimalisering fungerer.
I dag står Google for 57% av den organiske trafikken på nettet, og det er dette tallet som gjør Søkemotoroptimalisering så verdifullt. Det er også dette som gjør at SEO er en betydelig del av det å skape organisk trafikk til nettsiden din, så her mye å sette seg inn i. En annen faktor som spiller en viktig rolle, er at Søkemotoroptimalisering i prinsipp er gratis. Dette er organisk trafikk som du ikke trenger betale for i annen form enn arbeidet du legger ned. I de neste avsnittene skal vi derfor se nærmere på hvordan du kan oppnå god SEO for nettsiden din.
Oppnå SEO suksess med nettsiden din
En feil mange begår, er at de tror seieren er innenfor rekkevidde straks de har fått nettsiden sin indeksert. Imidlertid er dette kun startskuddet på en lang, heftig konkurranse om de beste plasseringene i søkeresultatet. Derfor har vi samlet inn noen nyttige punkter om hvordan du enklere kan styrke nettsiden din for suksess.
Domenenavn
Når det kommer til domenenavn, er det mange som oppfordrer til å ha nøkkelord i URL-en, men dette er unødvendig. Det er langt viktigere at du har et godt domene, helst i form av et kort og brukervennlig navn. Du bør også unngå bindestreke, tall og lignende som kan gjøre det vanskelig å skrive inn URL-en din.
TLD
TLD er gjerne en forkortelse som mange ikke har vært borti før, men dette står altså for top-level domain. Dette er det som kommer etter domenenavnet ditt, altså .com, .org, .co.uk. Google har riktignok sagt at TLD ikke har noen betydning for din Søkemotoroptimalisering, men det har absolutt en betydning for brukervennlighet. Vi anbefaler derfor at du holder deg til .com og .no (for norske virksomheter), eventuelt .org dersom du har en organisasjon.
Selv om det finnes en rekke andre domener som .shopping, .info, .biz og lignende, anbefaler vi at man holder seg unna disse. Dette har å gjøre med at forbrukere foretrekker TLD de kjenner fra før.
CMS (nettside plattform)
De færreste som lanserer sin første nettside, bygger denne fra bunnen av. Dette skyldes at HTML og CSS for slikt arbeid er svært teknisk, samt at det finnes en rekke langt enklere metoder. Det er her nettsidebyggere og ulike CMS systemer kommer inn i bildet. Disse lar deg bygge en profesjonell nettside uten behovet for koding og tekniske ferdigheter.
Når det er sagt, så finnes det to ulike typer nettside plattform som kan ha betydning for SEO-en din.
Nettsidebygger
Det første alternativet er å velge en alt-i-en løsning som lar deg bygge en enkel nettside ved hjelp av en forenklet editor. Dette er gjerne løsninger som Squarespace, Shopify, Wix og Webnode. Det disse har til felles er at de lar deg bygge en profesjonell nettside uten behov for koding, men dette går ofte på bekostning av Søkemotoroptimalisering og kontrollen din. Ettersom disse løsningene har en alt-i-en betyr dette at du også må bruke de verktøy og tjenester som leverandøren tilbyr. Derfor anbefaler vi vanligvis denne løsningen bare for de som skal ha en enkel nettside, men som ikke har store planer om å tiltrekke seg organisk trafikk.
Self-hosted platforms
Det andre alternativet du kan velge, er en såkalt self-hosted løsning. Dette betyr at du selv er ansvarlig for å finne webhotell, lage nettsider og publisere innholdet med de verktøyene som finnes. Selv om dette er en mer teknisk løsning, så kan du enkelt bruke ulike temaer og maler for nettsider, slik at du slipper kode noe som helst selv. Det beste eksemplet på dette er WordPress. Det er nettopp denne løsningen som de fleste SEO-eksperter anbefaler at man benytter seg av, da denne er langt mer tilpasningsdyktig og skalerbar.
Brukeropplevelse
Sist, men ikke minst bør du tenke på brukeropplevelse. Her har vi samlet en del punkter du bør passe på når du skal utforme din egen nettside.
- Bruk HTTPS – sørg for at nettsiden din har et gyldig SSL sertifikat.
- Hold det enkelt – bruk et design som er lett og velkommende.
- Mobil Optimalisering – pass på at nettsiden din er optimalisert for smarttelefoner.
- Lesbarhet – sørg for å bruke en font som er lett leselig på alle skjermer
- Hastighet – pass på at nettsiden din laster raskt slik at du får en bedre opplevelse.
Kapittel 3: Nøkkelord
Vi har tidligere vært inne på hvordan Google crawler nettsider på jakt etter informasjon, og det er her nøkkelord eller keywords kommer inn i bildet. Nøkkelord danner dermed hele grunnlaget for Søkemotoroptimalisering, og derfor skal vi se nærmere på hvordan du kan finne frem til de som er relevant for din nettside.
Grunnen til at man bruker nøkkelord, er for å gjøre det enklere for en crawler (bot) å forstå hva nettsiden din handler om. Vi ønsker nemlig at denne siden skal rangere på relevante søk, og da må Google forstå hva det handler om. Undersøkelser viser faktisk at 90% av nettsider ikke mottar noe organisk trafikk, og dette skyldes primært at sidene ikke inneholder relevante nøkkelord.
Det gjelder derfor å finne frem til de mest attraktive nøkkelordene å rangere for i søkemotoren, og for dette vil du trenge et verktøy. To av de mest populære verktøyene for dette er Ahrefs og SEMrush, men det finnes også en rekke andre på markedet. Når det er sagt, skal vi se litt nærmere på hvordan du kan bruke nøkkelord til å gjøre siden din mer synlig.
La oss ta et eksempel der vi selger kaffemaskiner. Da er det viktig at vi velger nøkkelord som er relevante for dette emnet, men vi bør forsøke å unngå de mest konkurransepregede i begynnelsen. Det er nemlig lite sannsynlig at Google vil vurdere den nye siden vår som bedre enn de nettsidene som allerede ligger øverst i søket. Derfor gjelder det å bruke et verktøy som Ahrefs for å finne mindre konkurranseutsatte nøkkelord, men som fortsatt er relevant for det vi ønsker å plassere oss under.
Du bør også se på hvilken trafikk de relevante søkeordene har, slik at du ikke skriver innhold for søkeord som ingen ser etter. Alt dette er data du finner tilgjengelig i verktøy som Ahrefs og SEMrush, så dette vil du raskt legge merke til når du kommer i gang. De fleste løsningene tilbyr også en gratisperiode, så du kan teste begge deler før du forplikter deg til et kostbart abonnement.
Kapittel 4: On-Page SEO
Selv om nøkkelord er en viktig del av Søkemotoroptimalisering, er det langt mer som går med på å overbevise Google om at nettsiden din er det beste alternativet. Du må riktignok spre de riktige nøkkelordene på den aktuelle siden, men det er også en rekke andre kriterier som Google vurderer når de crawler nettsiden din. Det er disse vil skal se nærmere på i dette avsnittet om on-page SEO.
Vær relevant
Det første du må sørge for er at innholdet ditt er relevant for de nøkkelordene du sikter deg inn mot. Google er svært opptatt av at søkeresultater skal være så korrekte som mulig, så feil innhold vil derfor fort bli straffet. Du bør eksempelvis unngå nøkkelord om sko og støvler, dersom du egentlig selger jakker og luer.
Vi deler derfor innhold inn i fem ulike typer; blogginnlegg, produktsider, kategorier, landing pages og videoer. Hvilken kategori du bør prøve deg med, kan ofte avklares ved å gjøre et raskt Google søk. Eksempelvis vil et søk på hettegenser resultere i en rekke nettbutikker som selger hettegensere (produktsider), mens et søk på platting fører til en kombinasjon av informative blogger og forhandlere.
Lever på tiltale
Google er opptatt av å gi brukerne sine kvalitetsinnhold, og derfor er det viktig at det du forsøker å rankere i søkemotoren leverer godt på tiltale. Dette handler om at man faktisk tilfører verdi for den som leser, slik at man besvarer det problemet eller behovet som leseren ønsker å få dekket. Her kan det også være nyttig å ta i bruk relevante nøkkelord som kan brukes i strukturen for innholdet ditt. Eksempelvis bør en artikkel om det å kjøpe bitcoin for nybegynnere, være skrevet på en slik måte at nybegynnere forstår innholdet.
I tillegg til dette kan det også være nyttig å bruke underliggende emner som beste megler for å kjøpe bitcoin, beste lommebok for å oppbevare bitcoin og lignende gjennom teksten din. Dette vil tilføre verdi for leseren og vise at innholdet er dekkende på det aktuelle emnet.
Kapittel 5: Linker
En viktig del av det å bygge en god nettside er omdømmet ditt, og her kommer linker inn som en viktig målepinne. Dette handler om at Google anser populære nettsider som mer autoritære. I praksis betyr dette at når andre sider av høy kvalitet linker til innhold på din nettside, blir dette tolket som at ditt innhold også er av god kvalitet. På denne måten kan Google enklere gjøre en vurdering av nye sider, noe som har gjort at link building er en viktig del av SEO-strategien til mange.
Google har selv fortalt at linker er en av tre viktige kriterier som benyttes for å avgjøre plassering i søkeresultatet. Derfor er det viktig å vite hvordan man kan bygge linker til relevante nettsider og dermed styrke sin egen autoritet. Her finnes det en rekke nettsider som tilbyr ‘link boosting’, men dette er en strategi vi fraråder på det sterkeste. Dette inkluderer at man kjøper seg en link fra andre nettsider, men i mange tilfeller kan dette ha en negativ effekt på nettsiden din.
Vi anbefaler derfor de aller fleste å fokusere på innholdet sitt, da innhold av høy kvalitet ofte vil sanke linker på egenhånd som referanse til kilder. På en annen side kan gjesteinnlegg være et godt eksempel på hvordan du kan bygge linker. Et gjesteinnlegg betyr at du tilbyr en annen nettside et blogginnlegg som inneholder en link tilbake til din egen nettside.
Kapittel 6: Teknisk SEO
Det siste avsnittet i denne guiden omhandler teknisk SEO. Dette er kanskje den vanskeligste biten å lære seg, men det er også den som er lettest å gjøre noe med. Teknisk SEO handler nemlig om å optimalisere selve nettsiden din slik at crawlere fra søkemotoren lettere kan få tilgang til nettsiden.
Her anbefaler vi at du benytter seg av et mer avansert SEO verktøy for nettside-analyse, men det er fortsatt et svært viktig punkt å vite om. Her vil blant annet punkter som tilgjengelige nettsider, ødelagte linker og duplikater være viktige faktorer. Google sin crawler vurderer en rekke kriterier på løpende bånd, men dersom det dukker opp for mange problemer underveis vil den ofte avslutte jobben.
Nettopp dette er det som gjør ‘helsen’ til nettsiden din så viktig for suksessfull Søkemotoroptimalisering. Her spiller punkter som HTTPS (SSL-sertifikat), mobiltopimalisering, ingen popups/forstyrrende elementer og hastighet en viktig rolle. Google tilbyr selv verktøy for gratis gjennomgang av nettsiden din, så dette kan være et utmerket utgangspunkt å starte med. Ønsker du derimot en mer avansert rapport kan du få dette gjennom Semrush, Ahrefs og lignende verktøy.
Oppsummering av søkemotoroptimalisering
Søkemotoroptimalisering har blitt en helt essensiell del av det å utvikle en nettside, men mange har fortsatt en oppfatning om at dette er svært komplisert. Derfor har vi forsøkt å lage en enkel, men detaljert guide for hvordan du kan komme i gang med SEO-analyse på egenhånd. Det viktigste her er at man har en grunnleggende forståelse for hva Søkemotoroptimalisering innebærer, samt hvordan ulike søkemotorer fungerer i praksis. Vi har også sett nærmere på nøkkelord, linker og nettside helse, og hvilken rolle dette spiller for din helhetlige SEO.
Målet med denne guiden er ikke å gjøre deg til en SEO ekspert, men heller å gi et solid grunnlag for videre læring. Det er viktig å huske at utviklingen innen Søkemotoroptimalisering er flytende, noe som krever at man stadig holder seg oppdatert på hva som foregår i markedet.