SEO Verktøy: 18 verktøy som eksperter bruker i 2024

SEO Verktøy

Search Engine Optimization eller SEO har blitt stadig viktigere for deg som ønsker synlighet på nett. Men om du er helt ny til SEO kan det være vanskelig å vite hvor man bør starte. Da er det godt å vite at det finnes en rekke nyttige verktøy som kan gjøre jobben langt enklere. I denne guiden har vi forhørt oss med en rekke eksperter på SEO og sett hvilke verktøy de anbefaler å bruke. 

Resultatet av dette er en liste over de 18 beste verktøyene som gir deg alt du trenger av funksjonaliteter. Her kan du finne frem til nøkkelord, følge ulike trender og ikke minst måle suksessen av arbeidet ditt over tid. Når det er sagt, så er måten disse programmene fungerer på, vidt forskjell. Du bør derfor se nærmere på hva de forskjellige kan tilby, og deretter velge den som passer din prosess best. 

Så om du er klar for å finne ditt neste SEO verktøy, la oss komme i gang med listen over beste SEO verktøy ifølge ekspertene. 

Hvorfor bruke SEO verktøy?

Alle som har forsøkt å finne frem til nøkkelord eller trender kan bekrefte hvor tidkrevende og ensformig dette kan være. Det er nettopp denne jobben et godt SEO verktøy kan bidra til å gjøre smidigere. Disse verktøyene kan gjøre det enklere å spore endringer, følge trender og ikke minst finne de mest aktuelle nøkkelordene for ditt innhold. 

Du vil også raskt se hva som fungerer og ikke, slik at du kan gjøre de nødvendige tilpasningene underveis. Noe av det som gjør disse verktøyene så populære, er at de fleste lar deg filtrere etter land, språk og regioner.

En annen fordel med SEO verktøy er at du enkelt får tilgang til enorme mengder data. Ved å sette opp de aktuelle rapportene kan du raskt få tilgang til data fra flere ulike nettsider på den samme plassen. Dette er spesielt aktuelt for deg som er SEO ansvarlig for flere merkevarer eller nettsider samtidig, slik at du effektivt kan utføre SEO analyser og dermed slipper jobbe på tvers av hundrevis av regneark. 

Beste SEO verktøy

1. SEMrush

ANTALL BRUKERE

470.000

PRØVEPERIODE

7 dager

GRATIS PLAN

Nei

PRIS FRA

$119/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

 • Utmerket for SME-bedrifter

 • Tilbyr omfattende analyseverktøy

 • Muligheten til å håndtere flere prosjekter samtidig

 • Gode verktøy for backlinks og SERP analyse

Ulemper

 • Kan være kostbart for små selskaper

 • Krever litt opplæring for å lære funksjonaliteter

 • Ikke det mest brukervennlige grensesnittet

SEMrush har lenge vært en av de mest populære verktøyene for SEO eksperter, og programmet troner øverst på pallen også i år. Dette skyldes blant annet at tjenesten er utrolig enkel å sette opp, men også at du får rask tilgang til enorme mengder data. På toppen av dette kan du ha flere prosjekter (nettsider) samtidig og analysere flere domener om gangen. 

SEMrush inkluderer også et bredt utvalg verktøy som gjør det lettere å finne frem til søkeord, analysere konkurrenter, se hvordan undersider på nettsiden vår presterer og lignende. Trenger du inspirasjon til nytt innhold kan du bruke Keyword Magic Wand som tilbyr både korte og lange nøkkelord du kan forfølge videre. 

2. Ahrefs

6.3

Totalscore

Ahrefs

ANTALL BRUKERE

3554 Bedrifter

PRØVEPERIODE

Nei

GRATIS PLAN

Nei

PRIS FRA

$99/måned

6.3

Totalscore

Fordeler

 • Et kraftig SEO verktøy

 • Brukervennlig

 • Gode søkeord verktøy for Google, Amazon og Youtube

 • Høy vekting av backlinks for KD

Ulemper

 • Ingen gratis prøveperiode

 • Kan være litt dyrt

 • Vanskelig å nå frem til kundeservice

Ahrefs er et annet kraftig SEO verktøy som er spesielt populært på grunn av deres omfattende backlinks analyse. Selskapet har også en av de mest omfattende crawlerne på nett, og er ansett som den nest største crawleren av nettsider etter Google i verden. Selskapet har også utviklet en svært avansert Site Health analyse, noe som har gjort tjenesten til et populært konsulent verktøy. 

3. Google Search Console

Ettersom Google ofte er den søkemotoren de fleste SEO eksperter jobber med, så vil Google Search Console være et nyttig verktøy. Dette er nemlig en gratis tjeneste fra Google som lar deg se hvordan nettsiden din gjør det i Google SERP. Du kan også manuelt legge til et sitemap slik at du i teorien kan påvirke hvordan Google indekserer nettsiden din. Som SEO ansvarlig vil dette gi et nyttig innblikk i hvordan Google og deres brukere ser nettsiden din i søkemotoren. 

4. KWFinder

Det er stor konkurranse om de beste nøkkelordene, noe som gjør et verktøy som KWFinder svært hendig å ha. KWFinder finner nemlig frem til aktuelle nøkkelord, presenterer data og konkurranse rundt dem, og gir alternative formuleringer rundt det samme nøkkelordet. Dette er med andre ord et svært godt verktøy for deg som planlegger innhold for ulike nettsider, og dermed ønsker å finne frem til de beste nøkkelordene. 

5. Moz

En plattform som ofte blir priset av eksperter er Moz Pro. Mange eksperter foretrekker denne plattformen da den raskt tilpasser seg endringer i Google sine algoritmer. I tillegg får man tilgang til et stort samfunn med SEO eksperter, noe som gjør det mulig å få raskt svar på spørsmålene man stiller. Uansett om du ønsker tilgang til nøkkelord eller en site crawler vil Moz levere et utmerket resultat. 

6. Ubersuggest

Et verktøy mange nybegynnere har vært borti er Neil Patel sin Ubersuggest. Den er ikke like avansert som SEMrush og Ahrefs, men du får fortsatt god innsikt i data. En grunn til at mange trekker frem Ubersuggest er deres gratis nøkkelord verktøy som passer utmerket for nybegynnere som vil teste seg frem med SEO uten å forplikte seg til et kostbart abonnement. 

7. Answer the Public

Answer the Public er et snedig verktøy som gjør det enkelt å komme frem til nye nøkkelord helt gratis. Plattformen er svært brukervennlig og lar deg finne frem til nøkkelord for bestemte nisjer raskt og enkelt. Spesielt for snippets og FAQs kan det være mye nyttig informasjon å hente fra Answer the Public. En av argumentene vi fikk høre oftest, var rett og slett at Answer the Public er en utmerket idébank når du går tom for idéer. 

8. SpyFu

Når du ønsker full innsikt i hva som beveger seg hos konkurrentene, er det få SEO verktøy som er bedre enn SpyFU. Dette SEO verktøyet gjør det mulig å følge individuelle nøkkelord, se KD, hvor mye det vil koste å ta nøkkelordet med Google Ads og lignende. SpyFu er spesielt effektivt for deg som vil se hvilken strategi som ligger hos konkurrentene, da du kan se hvilke nøkkelord de har organisk og hvilke som er SEM plasseringer. 

9. WooRank

WooRank er et effektivt analyseverktøy som lar deg spore progresjonen din over tid. Du kan også se hvilke nøkkelord konkurrentene dine sikter seg inn på, slik at du kan ta opp kampen med disse før plasseringen er vunnet. Sist, men ikke minst gir WooRank både gratis og betalte løsninger, så her kan du prøve deg frem før du registrerer deg for et langsiktig abonnement. 

10. Majestic

Majestic er et SEO verktøy som ofte blir anbefalt av eksperter, og det er ikke uten grunn. Majestic inneholder nemlig et utvalg kraftige SEO verktøy som gjør det langt enklere å finne nøkkelord, spore backlinks og se hvordan nettsiden din utvikler seg over tid. Du kan også se hvilke backlinks konkurrentene har, slik at du kan utkonkurrere dem her også. Dette SEO verktøyet er dermed utmerket både for egen progresjon og analyse av konkurrentene. 

11. Google Trends

Et verktøy som ofte blir undervurdert av både nybegynnere og eksperter, er Google Trends. Her kan du søke opp individuelle nøkkelord og se hvilke trender eller søk som relaterer til nettopp dette søkeordet. På denne måten kan du sikte deg inn på sterkere nøkkelord og se hvilke søk som faktisk plasseres i denne kategorien. Er du usikker på hvilket analyseverktøy du har behov for, så vil dette være et utmerket utgangspunkt å prøve seg frem med. 

12. SEOQuake

Ser du etter en effektiv extension for Chrome som byr på site audits, backlinks og analyse av prestasjoner? Da vil SEOQuake være et godt utgangspunkt å prøve. Dette SEO verktøyet inkluderer en rekke funksjonaliteter som gjør det lekende lett å måle alt fra SEO og backlinks, til SERP og Site health. Alt gjort direkte i utvidelsen slik at du kan kjøre analyser rett fra de sidene du besøker. 

13. Siteliner

Siteliner er et utmerket analyseverktøy for deg som vil sjekke status på innholdet ditt. Dette verktøyet ser nemlig etter ødelagte linker og duplikat innhold, noe som skader inntrykket ditt fra Google. Du vil også få nyttige opplysninger om antall interne og eksterne linker, samt hvor mye av innholdet som er vurdert som “vanlig” og hva som faller under “unikt” innhold. Det er ingen tvil om at unikt innhold er det Google foretrekker, men også normalt innhold er innafor. Dukker det derimot opp store andeler duplikat innhold, bør du vurdere å gjøre endringer for å få denne prosenten lavere. Google straffer nemlig sider for duplisert innhold, så det er lite gunstig å ha på siden din. 

14. Fat Rank

Fat Rank er en annen Chrome SEO utvidelse som lar deg kjøre raske analyser av ytelsen til nettsiden din. Du kan også inkludere de nøkkelordene du ønsker å ranke for, så vil du raskt få beskjed om du er i topp 100 eller ikke. På denne måten kan du raskt hoppe fra side til side, og se hvordan nettsiden din presterer i forhold til de SEO målene dere har satt.

15. Keywords Everywhere

En annen Chrome utvidelse som har fått mye skryt av ekspertene er Keywords Everywhere. Dette er et SEO verktøy som henter data fra en rekke ulike tjenester fra Google, for deretter å samle dette i en nyttig oversikt. På denne måten kan du raskt få en oversikt over hvilke nøkkelord som er mest relevante for nettsiden din og hvordan du kan rangere for nettopp disse ordene. Det beste av alt er at denne utvidelsen er helt gratis å bruke, så her kan alle prøve seg frem for litt ekstra inspirasjon. 

16. Screaming Frog

En viktig del av det å gjøre SEO på en nettside, er å vite hva man har å jobbe med. Her har Screaming Frog lenge vært en av de mest populære verktøyene for å kjøre raske, men detaljerte site audits av nettsiden din.

Mange påstår at dette er en av de raskeste tjenestene på nett, men vi har ikke testet hastigheten selv. Derimot er det liten tvil om at tjenesten leverer en utmerket site audit, og du vil raskt få en rapport som inneholder duplikat innhold, feil, redirect problemer og områder som kan forbedres for sterkere prestasjon. Du vil også få en status på backlinks, men denne var ikke blant de mest detaljerte vi har sett. Kjører du mange site audits gjennom en arbeidsdag vil det derimot være et utmerket verktøy som sparer deg en del venting. 

17. Serpstat

Vil du ha et kostnadseffektivt alternativ til de mer avanserte SEO verktøyene vil Serpstat være et godt utgangspunkt. Her får du et kraftig verktøy for vekst som leverer SEO, PPC og innholdsmarkedsføring i en og samme plattform. Du kan også analysere konkurrenter, finne nøkkelord og se analyser av plasseringen til ulike nøkkelord på Google. Et spesielt populært verktøy hos Serpstat er Missing Keywords et verktøy som viser hvilke topp 10 nøkkelord konkurrentene dine ranker for, men som du mangler. 

18. Incognito mode

Dette er kanskje ikke et direkte SEO verktøy, men det kan være et effektivt virkemiddel for bedre forståelse av hva kundene ser. Incognito Mode i Chrome gir deg nemlig muligheten til å gjennomføre helt nøytrale søk, slik at du enklere ser hva som fremkommer av søkemotoren. Dette lar deg se hvordan nettsiden din plasseres, hvilke alternativer som dukker opp og ikke minst hva som dukker opp av META underveis. 

Oppsummering

Det finnes en rekke ulike SEO verktøy tilgjengelig på markedet, noe som ofte kan gjøre det vanskelig å vite hvilke du bør prøve. Derfor har vi spurt en rekke eksperter på området om hvilke SEO verktøy de foretrekker å bruke i hverdagen sin. Dette har resultert i listen over de 18 beste verktøyene for deg som ønsker å prestere bedre med SEO. Noen av disse inkluderer Chrome utvidelser og gratis programvare du finner på nett, men alle har en hensikt for hvordan du analyserer, planlegger og forbedrer din SEO status. 

Vi har også valgt å inkludere de tjenestene som er gratis eller ikke direkte er SEO verktøy, da eksperter har trukket dette frem som nyttige verktøy for alle som jobber med SEO. Det vil være lite gunstig for de fleste å teste alle 18, så vi anbefaler på det sterkeste at du finner den som passer dine arbeidsoppgaver best, og deretter tester dette. De aller fleste inkluderer en gratis prøveperiode, så her bør det absolutt være muligheter.

Ofte stilte spørsmål om SEO verktøy

Hva er noen vanlige funksjoner og egenskaper ved SEO-verktøy?

Noen vanlige funksjoner og egenskaper ved SEO-verktøy inkluderer søkeordsanalyse, analyse av konkurrenters nettsteder, overvåkning av søkerangeringer, teknisk SEO-analyse, innholdsoptimalisering, lenkebygging og rapportering av ytelsesmålinger.

Hvordan kan SEO-verktøy hjelpe med å identifisere og løse problemer på en nettside?

SEO-verktøy kan hjelpe med å identifisere og løse problemer på en nettside ved å analysere og evaluere tekniske aspekter, som hastighet, indeksering og struktur, samt innhold og lenker. De gir anbefalinger og veiledning for å forbedre nettsidens ytelse i søkemotorer.

Kan man bruke gratis SEO-verktøy for å forbedre nettsidens rangering?

Ja, det finnes gratis SEO-verktøy som kan hjelpe deg med å forbedre nettsidens rangering. Selv om betalte verktøy ofte gir mer omfattende funksjoner og analyser, kan gratis verktøy fortsatt gi verdifull innsikt og hjelpe bedrifter med å forbedre deres SEO-strategi.

Hvor ofte bør man bruke SEO-verktøy for å overvåke og oppdatere nettsidens SEO-strategi?

SEO er en kontinuerlig prosess, og det anbefales å bruke SEO-verktøy regelmessig for å overvåke og oppdatere nettsidens SEO-strategi. Frekvensen kan variere avhengig av bedriftens behov og ressurser, men generelt bør man sjekke og oppdatere SEO-strategien minst en gang i måneden.