Slik kan du tjene penger på å blogge: En komplett guide (2024)

Mange som starter sin første blogg gjør dette som et morsomt prosjekt knyttet til et emne de liker å skrive om. De færreste av disse har noen visjon om at bloggen deres skal bli en pengemaskin, men blogger har faktisk imponerende stort potensiale. Det å tjene penger på å blogge er riktignok ikke noe som skjer over natten, men det trenger heller ikke være et uoppnåelig mål. 

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen punkter du bør tenke på når du starter, samt noen effektive måter du kan tjene penger på bloggen din. Det å skrive en suksessfull blogg trenger nemlig ikke å være så komplisert som mange tror, og det er nettopp dette vi skal vise deg hvordan du kan oppnå i denne guiden. 

Les videre om du ønsker å lære mer om blogging og hvordan du kan tjene penger på å blogge på rekordtid. 

Sørg for å ha et godt fundament

Før vi hopper inn i de ulike metodene du kan bruke for å tjene penger på bloggen din, så er det viktig å dekke det grunnleggende. Det er nemlig noen kjørelinjer som det er viktig at man holder seg innenfor dersom man har opprettet en blogg med den hensikt å tjene penger på den. Du kan riktignok tjene penger på å skrive for noen andre, men det kommer vi tilbake til senere. 

Her er fem viktige punkter for deg som ønsker å opprette din egen blogg og tjene penger på arbeidet ditt langsiktig. Du kan riktignok oppnå suksess uten disse også, men det vil i de fleste tilfeller være en lang og seig prosess. 

1. Fokus på emne

En feil mange nybegynnere gjør er at de sikter alt for bredt i sine første innlegg. Skal du opprette en suksessfull blogg er det helt essensielt at denne har et klart emne. Skriver du en blogg om katter og hunder, så bør du holde biler og båter utenfor selv om du får lyst til å skrive om dette. Grunnen til at vi påpeker dette er at det finnes utallige blogger som kjemper om de samme leserne, og det er derfor viktig at man etablerer seg som en god kilde til informasjon på akkurat den nisjen man skriver om. 

2. Kvalitet

Når det kommer til blogging, så er kvalitet viktigere enn kvantitet. Mange tror det handler om å publisere flest mulig innlegg på en kortest mulig tid, men det er sjeldent en vei til suksess. Husk at det er ekte mennesker som skal lese innleggene dine, så sørg for å legge listen for kvalitet høyt. Returnerende lesere vil i lengden ha en høyere verdi enn kortsiktig trafikk, noe som også har stor betydning for ditt potensiale til å tjene penger på å blogge. 

3. Verdi for leserne

Dette henger tett sammen med punkt nummer to, men kan ikke understrekes nok. Hvorfor skal noen lese bloggen din? Mest sannsynlig er disse leserne på jakt etter svaret på noe, eller ønsker å lære mer om et bestemt emne. Derfor er det viktig at innleggene faktisk leverer verdi til leserne som står i stil med forventningene. Ta dette innlegget om ‘tjene penger på å blogge’ som et eksempel. Hadde du trykket deg inn på dette innlegget og vi snakket om hvordan du kan vaske katten din, så hadde du nok ikke kommet tilbake. 

4. Engasjement

En effektiv måte å se hvordan innholdet ditt gjør det er ved å undersøke engasjement. Dette handler om hvor lenge leserne dine befinner seg på bloggen din, samt om de faktisk leser innlegget. Har du eksempelvis skrevet et innlegg på 5000 ord, men leserne bruker i snitt 30 sekunder på siden – så er det tvilsomt at de har lest det.

5. Autoritet

Når det handler om å tiltrekke seg lesere på nett, så er det gjerne autoritet man henviser til. Dette høres kanskje ut som et rart begrep, men det handler mye om hvor pålitelig du er som kilde. Hvorfor skal noen tro på det du har å si om et emne fremfor det naboen din sider? Når det kommer til nettsider er det nettopp autoritet på et emne som påvirker hvor man havner i søkefeltet. 

Tjene penger på å blogge

Nå som vi har sett litt på hva som er viktig for å tiltrekke seg lesere, så har vi endelig kommet til det alle lurer på – nemlig hvordan man tjener penger på å blogge. Her har vi samlet et mangfold av strategier du kan bruke på bloggen din. Det viktigste å merke seg her er at de færreste velger bare én. 

Skal du tjene penger på bloggen din er det ofte lurt å spre potensialet litt, og derfor velge noen forskjellige metoder som kan gi deg en inntekt på innholdet ditt. Et godt eksempel på dette kan være at man har noen sponsede innlegg kombinert med reklame og affiliate markedsføring. 

1. Annonser

Den vanligste måten å tjene penger på å blogge er ved å vise frem annonser på siden din. Her finnes det en rekke ulike nettverk som lar deg automatisere dette på en enkel måte. Eksempelvis vil Google AdSense være blant de vanligste. Måten disse fungerer på er at du får betalt basert på hvor mange som klikker på en annonse, altså Pay-per-click (PPC). 

Om du har en blogg med utrolig mange lesere vil dette fort bli en solid inntekt. Har du derimot en mer gjennomsnittlig blogg, så kan det fortsatt bli noen tusenlapper i måneden, men sjeldent noe du blir rik av. Uansett er dette en utrolig passiv måte å tjene penger på bloggen din, så det er verdt å prøve ut. 

2. Affiliate marketing

Dette er et begrep som mange lurer på, men det er snakk om innholdsmarkedsføring. Måten dette fungerer på er gjerne at man omtaler et produkt eller tjeneste på blogge sin, og deretter får provisjon når eventuelle lesere kjøper produktet gjennom din link. Dette kan være en utrolig lukrativ måte å tjene penger på, men det er også en del fallgruver du bør styre unna. 

Når man ser gode tilbud om provisjon, så kan det være fristende å promotere produkter som egentlig ikke er relevant for leserne dine. Imidlertid kan dette fort gi et dårlig inntrykk av bloggen din og dermed koste deg mer enn det tjener. Skal du benytte deg av innholdsmarkedsføring bør du derfor forsikre deg om at dette er seriøse produkter som er relevante for leserne dine. 

Eksempelvis kan en blogg om kjæledyr markedsføre ulike produkter til disse dyrene. Tilsvarende kan en blogg om biler promotere magasiner, bildeler eller andre tilsvarende tjenester. Det viktigste er at man er kritisk til hva man promoterer, samt at man faktisk kan gå god for de produktene man anbefaler. Husk at leserne dine kjøper dette basert på din anbefaling. Skulle de få en dårlig opplevelse vil det fort påvirke hvordan de anser autoriteten din. 

3. E-postmarkedsføring 

Det høres kanskje rart ut, men e-postmarkedsføring kan vise seg å være utrolig attraktivt. Her kan du skreddersy et budskap med relevante produkter og sende det rett til de mest aktuelle leserne dine. For deg som blogger vil det derfor være lurt å samle inn e-poster gjennom et nyhetsbrev eller lignende. 

Her finnes det flere muligheter for hvordan dette gjøres, men det er viktig at det opprettholdes. Om du annonserer med et nyhetsbrev, så bør du faktisk skrive dette på en regelmessig basis. En annen måte å samle e-poster er gjennom såkalte ‘lead magnets’. Dette er landingssider der du tilbyr noe av verdi i bytte mot e-posten til leserne dine. 

Du kan eksempelvis tilby en gratis ebok, templates, smakebiter på innhold eller lignende. Det viktigste er at leseren sitter igjen med en følelse av at de har fått noe av verdi i bytte mot kontaktinformasjonen sin. Gjøres dette riktig kan det fort være en effektiv måte å samle inn kontaktinformasjon på. 

4. Skrive for andre

Vi har primært fokusert på hvordan du kan tjene penger på din egen blogg, men det finnes også et annet alternativ der ute. For at du skal tjene penger på bloggen din er det viktig at den har trafikk og innhold. Dette er gjerne noe som tar tid å bygge opp, og da kan det være attraktivt å tjene noen kroner mens man venter på dette.

Det å skrive for andre sin blogg har lenge vært en attraktiv måte å tjene på blogging. Da skriver du innlegg for noen mot kommisjon, noe som gjør at du strengt tatt kan tjene penger fra første øyeblikk. Dette er riktignok litt off-topic, men det er absolutt verdt å merke seg som en potensiell inntekt mens man bygger opp sin egen blogg. 

5. Selge kurs

Kan du lære bort noe som er relevant for leserne dine? Da kan det være attraktivt å gjøre dette gjennom et kurs. Det å selge kurs har blitt en svært lukrativ virksomhet for mange bloggere, og det er langt enklere å sette opp enn mange tror. Alt du trenger er litt tid, et emne og helst et kamera. 

Deretter kan du lage leksjoner, oppgaver og innhold som samlet utgjør et kurs. Last dette opp på en SaaS plattform som lar deg monetize det uten å måtte bygge infrastrukturen for dette selv. Her kan vi nevne Teachable og Udemy som to gode alternativer for dette. 

6. Tilby digitale produkter

Har du noen gang laget en mal i Excel, Canva eller andre programmer som tok deg en del tid? Da er du nok ikke alene. Du er nok heller ikke alene om å ha bruk for et slikt produkt, og her er det mange som tjener gode penger. Det å selge digitale produkter kan være en passiv, men attraktiv sideinntekt for bloggen din. 

Alt du trenger å gjøre er å lage de én gang, og deretter sette opp et system for å selge produktet. Så lenge det er relevant for leserne dine kan du deretter promotere det samme produktet gang på gang. Det finnes flere plattformer som lar deg selge digitale produkter, men Shopify og Etsy er kanskje de mest populære. 

7. Selg gjesteinnlegg

Når du først har klart å etablere en god leserskare og har trafikk til bloggen din, så kan dette være noe som er attraktivt for andre. En vanlig måte å tjene penger på dette er ved å selge såkalte gjesteinnlegg på en rutinemessig basis. Dette fungerer ved at du skriver et innlegg (eller lar noen skrive et innlegg) som deretter publiseres på din blogg. 

Dette innlegget vil på en naturlig måte henvise til kjøperen sin nettside eller blogg. På denne måten kan du henvise leserne dine til den nye nettsiden, samtidig som du får betalt for det. Pass imidlertid på at du kun henviser til sider som vil være relevant for leserne dine. Igjen dette om hunder, katter og biler. Om du har en blogg der leserne har en interesse for motorsport, så er det ikke sikkert de setter pris på en side om hester. 

8. Sponsede innlegg

Litt som affiliate marketing, kan du også bruke sponsede innlegg som en inntektskilde. Dette er innlegg der du får betalt for å skrive innholdet. Dette kan være attraktivt for de riktige samarbeidene, men det er svært viktig at man tar hensyn til markedsføringsloven. Alt innhold som er betalt for skal synlig merkes med at det har blitt betalt for. 

Flere bloggere har fått trøbbel på grunn av sponsede innlegg, så dette er noe forbrukermyndigheter har et bevisst fokus på. Ikke gå glipp av attraktive samarbeid, men sørg for at det du publiserer står i henhold til gjeldende regelverk for annonsering. 

Oppsummering

Det er mange måter å tjene penger på å blogge, men om du akkurat har startet kan det være vanskelig å vite hvor man bør begynne. Vi har derfor sett nærmere et på utvalg metoder du kan bruke til å tjene penger på bloggen din. I tillegg har vi sett på hva som er viktig for deg som nettopp har startet. En god blogg krever nemlig kontinuitet og arbeid, så pass på at du bygger et solid fundament fra første innlegg.