Wix hjemmeside: En steg-for-steg guide for å lage en Wix-side

Om du har vurdert å lage en Wix hjemmeside, men ikke vet helt hvor du skal starte – så har du kommet til rett plass! Vi har utformet denne guiden som tar deg gjennom hele designprosessen for å lage din egen Wix side. Wix er riktignok en svært brukervennlig dra-og-slipp nettsidebygger, men dersom du aldri har brukt den før, kan det være litt vrient å vite hvor man bør starte.

Da kan det være greit å følge en steg-for-steg guide som tar deg gjennom hele prosessen. Denne har vi lagt opp i seks steg for å gjøre det så lett som mulig. Har du allerede opprettet din egen Wix konto, så kan du hoppe direkte til steg 2 i denne guiden – da første primært tar for seg opprettelse av en Wix konto. 

Imidlertid er det greit å merke seg at vi gjennomgår Wix ADI som del av steg 1, så om du lurer på hvordan du kan ta i bruk dette verktøyet vil du finne mer om dette her. 

De seks punktene vi dekker i denne guiden inkluderer:

  1. Opprett en Wix konto
  2. Velg en template
  3. Rask gjennomgang av Wix editor
  4. Tilpasse designet ditt
  5. Publiser Wix siden din
  6. Vedlikehold og oppdateringer av en Wix side

Interessert i å lære mer om Wix som hjemmesidebygger – eller bare finne inspirasjon til hvordan du kommer i gang selv? Da er det bare å lese videre i vår steg-for-steg guide! Her har vi samlet alt du trenger å vite om Wix hjemmesider, samt hvordan du får mest mulig ut av tjenesten din. 

Steg 1: Opprett en Wix konto

Det første du må gjøre for å benytte deg av denne nettsidebyggeren er å opprette en konto. Her er det stor forskjell på hvilken informasjon ulike selskaper krever av deg, men i Wix sitt tilfelle er det kun e-post og passord som blir bedt om. Du kan nemlig lage en gratis konto, noe som betyr at du slipper legge inn betalingskort for å komme i gang med Wix

Du starter registreringen ved å velge ‘Get started’ på hjemmesiden. Skulle du befinne deg i Wix bloggen eller andre steder på nettsiden så kan det også være ‘get your own website now’ eller ‘try for free’ knapper du finner. Uansett vil det iverksette den samme prosessen, så trykk på den du finner lettest. 

Wix ADI

Når du har opprettet kontoen din, så vil du bli stilt noen spørsmål før du kommer inn på Wix. Du kan riktignok velge å hoppe over disse, men det kan være greit å gjennomføre skjemaet. Dette er for at Wix ADI skal få en bedre forståelse for hva du ønsker å oppnå med nettsiden din. Deretter vil malene du presenteres med være mer tilpasset dine egne behov. 

Om du ikke vet helt hva du ønsker å oppnå med nettsiden din, så kan Wix ADI være et utmerket verktøy. Bare svar på spørsmålene, velg stil og farger – samt last opp en logo dersom du har dette. Deretter vil Wix på bare noen få minutter komme opp med et forslag på hvordan nettsiden din bør se ut. Er du ikke helt fornøyd med dette forslaget kan du tilpasse det i Wix editor slik du måte ønske. 

Steg 2: Velg en template for din Wix hjemmeside

Dersom du har gjennomført Wix ADI vil du på dette tidspunktet allerede ha en mal klar for redigering i Wix Editor. Valgte du derimot å hoppe over spørsmålene, så vil det være tid for å finne en template til siden din. Det er på dette punktet Wix virkelig skiller seg fra sine konkurrenter med over 800 ulike templates. 

Disse er alle sortert etter kategori, så du kan raskt og enkelt søke gjennom de som er mest relevant for deg. Her tilføres det nye design på løpende bånd, så det kan være verdt å titte igjen senere om du ikke er helt fornøyd. Imidlertid vil nok de fleste finne et utgangspunkt som de kan jobbe videre med. 

Skulle du derimot ønske å lage nettsiden din fra bunnen av, så kan du velge å starte med en blank template. Da velger du bare hvordan utforming ud ønsker på siden din, for deretter å tilføre innholdet selv. På denne måten står du helt fritt til å påvirke layout, farger, bilder og tekst uten at noen allerede har lagt inn noe. Dette er litt mer krevende, og vi anbefaler at de fleste nybegynnere velger en ferdig template første gangen. 

Det viktigste å huske er at du kan endre stort sett alt med en ferdig template hos Wix. Du trenger derfor ikke nødvendigvis like noe annet enn layout på den malen du velger. Bilder, farger, tekst og alt annet kan du flytte på, fjerne eller tilpasse som en del av steg 4 i denne guiden. 

Steg 3: En introduksjon til Wix Editor

Når du har funnet den malen du ønsker å jobbe videre med, så holder du musepekeren over og velger ‘edit’ knappen som dukker opp. Din template vil da automatisk lastes inn i Wix Editor hvor det meste av jobben skal gjøres. Dette er et utrolig enkelt redigeringsverktøy som lar deg dra-og-slippe ulike elementer dit du måtte ønske.

Du kan også endre farger, tilføre nye medier eller justere på teksten som er lagt inn. Når du har åpnet Wix Editor vil du ha noen ulike menyer foran deg. Helt øverst til venstre vil du ha hovedmenyen din. Dette er den du gjenoppretter tidligere versjoner, endrer innstillinger på det tekniske og oppgraderer abonnementet ditt fra. 

Til venstre på skjermen har du selve dra-og-slipp verktøyet hvor du kan velge fra en liste med ulike elementer. Dette inkluderer ferdige sider, ulike bakgrunner, applikasjoner og medier du har lastet opp på kontoen din. Det er denne delen av editoren du primært kommer til å jobbe med. 

På motsatt side (høyre) finner du redigeringsverktøyet. Det er dette du bruker til å endre størrelse på tekst, farger, posisjonering og lignende. Du kan velge å gjøre dette ved å trykke på elementer og deretter bruke musen til å endre på dem. Da vil innstillingene automatisk oppdateres, men når du får litt grepet på plattformen vil du nok jobbe mest i denne menyen. 

Til slutt er det en liten meny øverst til høyre. Her finner du Save, Preview og Publish knapper. Det er disse du bruker til å lagre arbeidet ditt (Wix lagrer automatisk når du gjør endringer), få en forhåndsvisning av siden din og eventuelt publisere den på nett. 

Steg 4: Tilpass designet ditt

Når du åpner en template i Wix editor, så vil det i praksis være en helt ferdig nettside med innhold. Imidlertid er det ikke ditt innhold, så det er en del endringer som bør gjøres før du publiserer nettsiden din. Du kan riktignok velge å publisere den slik den ser ut, men det vil være lite hensiktsmessig da siden kan være om noe helt annet. 

Vi anbefaler derfor at du starter med å endre farger og layout slik du måtte ønske at siden skal se. Eksempelvis kan det være at du ønsker flere bilder, videoer eller annen plassering på teksten. Når du har fått utseende slik du ønsker det, kan du begynne å tilføre eget innhold. 

Da er det bare å trykke på teksten du ønsker å endre, og deretter skrive inn ny tekst. Det kan være litt knotete å skrive lengre tekster direkte i Wix Editor, så vurder å skrive teksten i et dokument og deretter copy + paste den inn på nettsiden din. En del tekstprogrammer lar deg enklere formatere teksten din, og disse endringene vil stort sett bli med over i Wix etterpå. 

Når all tekst er oppdatert, så vil det være tid for å endre det visuelle. Alle bildene på din Wix hjemmeside bør nemlig være relevant for det innholdet du har publisert. Det ville sett ganske merkelig ut å ha bilder av hunder og katter på en side om regnskapsførere – eller forsåvidt bilder av regnskapsførere på en side om hunder og katter.

Du kan finne et stort utvalg bilder på Wix gjennom Unsplash, ShutterStock og Wix sitt eget mediebibliotek. Skulle du ha egne bilder du ønsker å bruke, så kan du velge ‘upload media’ og deretter laste opp de bildene du måtte ønske. Bare sørg for at du har rettighetene til bruk av eventuelle bilder du laster opp på siden din. 

Steg 5: Publiser din Wix hjemmeside

Steg 4 er gjerne det som tar lengst tid, men når du har kommet opp med et design du er fornøyd med – så vil det være tid for publisering. Da er det knappen ‘publish’ øverst til høyre som er aktuell å bruke. Du vil da publisere din nettside til et automatisk domene fra Wix. Nettsiden din vil da ha en URL som ser noe slikt ut https://nettlageren.wixsite.com/mysite – ikke det mest seriøse domenet for en ny nettside. 

Du bør derfor vurdere om du ønsker å kjøpe et egendefinert domene fra Wix som kan knytte til den nye hjemmesiden din. Dersom du ønsker dette på en gratis plan, så kan du oppgradere til Connect a branded domain planen. Denne koster $4,50 per måned og lar deg lage et eget domene. 

Har du derimot valgt å gå for en betalt plan, så vil det være et egendefinert domene inkludert det første året. Du vil da motta en rabattkode som du enkelt slår inn på betalingssiden. Om du skulle ønske å knytte et domene til nettsiden din i etterkant, så kan du gjøre dette fra kontrollpanelet ditt. Da finner du Connect a domain knappen på forsiden etter at du har logget inn. Denne vil ta deg gjennom stegene for å kjøpe og aktivere et domene for siden din. 

Steg 6: Vedlikehold og oppdatering av Wix hjemmeside

Mange tror nettsiden er ferdig når du har trykket på publiser, men arbeidet har knapt startet. Nå er det riktignok design og innhold som tar lengst tid, men det er også viktig å ha en klar plan for hvordan siden skal vedlikeholdes. De fleste har et formål med nettsiden sin – enten det skal være formidle informasjon til kundene, eller tiltrekke seg potensielle kunder. 

Da er det viktig at innholdet på sidene dine er oppdatert, samt at det er synlig i søkemotoren. Her kommer en klar SEO strategi inn i bildet. Dette handler om hvordan du skal publisere nytt innlegg på siden som trekker trafikk gjennom de riktige nøkkelordene. Eksempelvis er ‘Wix hjemmeside’ et relevant nøkkelord for en artikkel om Wix hjemmesider. 

Les også vår søkemotoroptimalisering: en Komplett guide til SEO

Du bør også sørge for at det jevnlig publiseres nytt innhold på siden din. Dette kan du enkelt gjøre ved hjelp av Blog manager verktøyet til Wix. Du finner dette i ditt kontrollpanel. Her kan du utforme nye innlegg, redigere eksisterende og laste opp bilder til siden din. 

Når det kommer til det rent tekniske vedlikeholdet av en Wix side, så er det ikke mye du trenger tenke på. Ettersom dette er en helintegrert løsning er det Wix selv som oppdaterer alle utvidelser og programvare. For deg som har en Wix side kan du dermed puste lettet ut. Du vil riktignok få melding innimellom om at det har blitt gjort oppdateringer, men sikkerhetsmessig er det ikke men du trenger tenke på. 

Oppsummering

Det er mange som har behov for en hjemmeside, men dersom du aldri har gjort det før, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Vi har derfor laget denne enkel guiden til hvordan du kan lage en Wix hjemmeside i bare seks steg. Her tar vi deg gjennom alt fra opprettelse av konto til hvordan du selv publiserer og oppretter et egendefinert domene. 

Hvor lang tid denne prosessen vil ta avhenger av hvor detaljert du ønsker å være. Mange vil klare å opprette en Wix hjemmeside på bare noen få timer, mens andre perfeksjonerer et design over flere dager. Det viktigste tipset vi har å komme med vil være at du velger en ferdig template som passer din virksomhet og jobber ut ifra denne.