Wix nettbutikk: Slik lager du enkelt en nettbutikk med Wix (2024)

En typisk misforståelse angående det å lansere egen nettbutikk er at dette skal være vanskelig. Du kan riktignok gjøre det så vanskelig du bare vil, men det trenger ikke nødvendigvis å være det. Eksempelvis kan en nettsidebygger som Wix la deg lansere din egen nettbutikk på bare noen få timer. 

For å illustrere hvor enkelt dette kan være, så har vi valgt å opprette denne guiden om hvordan du setter opp din egen Wix nettbutikk. Du kan faktisk sette opp din egen nettbutikk ved hjelp av Wix nettbutikk i bare noen enkle trinn. Vi anbefaler at du følger trinnene systematisk, men du kan også hoppe frem og tilbake slik du selv måtte ønske. 

Det viktigste er at alle trinn er gjennomført før du lanserer din nettbutikk, slik at alt det formelle er på plass. Klar til å lansere din egen nettbutikk med Wix? Da har du kommet til rett plass!

Hvordan lage en nettbutikk med Wix

Wix er en enkel nettsidebygger som lar deg utvide med en egen modul for nettbutikker. Du vil derfor trenge denne før du går videre med guiden vår. Grunnen til at vi anbefaler Wix for denne jobben er at plattformen er langt mer fleksibel, samt konkurransedyktig priset for nybegynnere. I tillegg har de en rekke gode løsninger som lar deg skalere opp virksomheten din etterhvert som den vokser. 

Trinn 1: Opprett produktene

Mange ville nok begynt med utseende på nettbutikken sin, men vi anbefaler at du først legger til produktene dine på Wix. Her er det viktig å skille mellom digitale og fysiske produkter, samt legge til alle de ulike variantene av produktet ditt. Dette kan være at det finnes ulike farger eller størrelser som kundene burde vite om. På dette området tilbyr Wix et utrolig enkelt system der du bare legger til informasjonen på hvert produkt, deretter kan du kategorisere dem etterpå. 

Trinn 2: Opprett samlinger (kategorier)

Når du har lagt til de produktene du ønsker å tilby i nettbutikken din, så vil det være på tide å legge disse i ulike samlinger. Dette vil gjøre det mulig å sortere dem på ulike sider, og dermed gjøre det enklere for kunder å finne frem til de produktene de ønsker. Her anbefaler vi at du er litt rund i kantene og deler dem opp i overordnede kategorier. Eksempelvis kan dette være jakker, gensere, t-skjorter (for en klesbutikk) – eller lys, keramikk og tilbehør for en interiørbutikk. 

Det viktigste på dette punktet er at du deler opp i samlinger som enkelt forklarer kunden hvor de finner ulike produkter på nettsiden din. Dersom du lager for mange samlinger kan det bli unødvendig komplisert navigasjon, og kunden vil fort ende opp med å kjøpe det i en annen nettbutikk. 

Trinn 3: Fyll ut informasjon

Vi har nå lagt til produkter og delt disse inn i ulike samlinger (kategorier). Da vil det være på tide å fylle på litt mer informasjon om nettbutikken og hvem som står bak. Dette gjør du enkelt ved å gå til settings og deretter general avsnittet. Informasjonen du bør legge til her handler om e-postadresse kundene kan kontakte nettbutikken på, lokasjonen (land), språk og hvilken valuta som skal benyttes i nettbutikken. 

Har du ansatte eller ulike partnere som skal ha tilgang til nettbutikken kan du styre dette på Roles & Permissions. Her kan du raskt og enkelt velge hvem som skal ha muligheten til å gjøre hva, samt hvordan de får tilgang til Wix dashboard for nettbutikken din.

Trinn 4: Velg leveringsalternativer 

Noe av det som gjør Wix til en utmerket plattform for nybegynnere er deres leveringsalternativer. Du kan nemlig raskt og enkelt oppgi hvilke alternativer du ønsker å tilby på ulike lokasjoner. Skal du kun selge til Norge vil dette raskt være Posten/Bring og PostNord, men om du også skal tilby varer til utlandet kan det være lurt å inkludere internasjonale aktører som DHL, UPS eller FedEx. 

Trinn 5: Betalingsløsninger og skatt

Ettersom Wix tilbyr egne betalingsløsninger, så vil du også kunne samle inn moms og skatt gjennom betalingsløsningen. Derfor er det viktig at du oppgir hvilke skatter og avgifter som skal legges på prisen i nettbutikken din. For deg som selger i Norge vil dette inkludere Moms (MVA) straks nettbutikken din har omsatt for mer enn 50,000 de siste 12 månedene. Husk at du må registrere deg i momsregisteret før dette trer i kraft hos Skatteetaten

Deretter er det tid for å sette opp betalingsmetoder. Her tilbyr Wix et upåklagelig utvalg som vil gjøre det mulig å håndtere en rekke ulike alternativer. Du kan riktignok velge å utvide dette over tid, men vi anbefaler de fleste å starte med kredittkort/bankkort og PayPal. Skulle det dukke opp forespørsler om andre populære alternativer kan dette tilføres etterhvert som behovet dukket opp. Husk at det også er kostnader knyttet til ulike betalingsløsninger, så ikke aktiver flere enn nødvendig. 

Trinn 6: Lag nettbutikken din

Da har vi endelig kommet til det punktet mange ser mest frem til, nemlig designet av nettbutikken din. Her kan du bruke et stort utvalg maler fra Wix – eller du kan lage noe helt eget fra bunnen av. Uansett vil det være lekende lett å lage en nettside takket være Wix sin nettsidebygger. Det beste av alt er at nettsiden din automatisk integreres med nettbutikken, så du slipper tenke på konvertering og kompatibilitet i etterkant. 

Trinn 7: Skreddersy medlemsområdet

Når nettbutikken din er ferdig, vil det være tid for å lage medlemsområdet. Dette er profilområdet der kundene dine kan se sine tidligere bestillinger, nye bestillinger og eventuelt endre opplysningene sine. For deg som nettbutikk er dette inkludert i Wix modulen, så vi anbefaler på det sterkeste at du lager noe som står i stil med nettbutikken din. Husk at dette kan skille butikken din fra konkurrentene dersom du lager noe stilig. 

Trinn 8: Oppgrader og publiser

Da har vi kommet til veis ende, noe som betyr at det er tid for å aktivere nettbutikken din. Først anbefaler vi at du oppgraderer til en Business Premium Plan, slik at du sikrer deg alle de nødvendige funksjonaliteten til en moderne nettbutikk. Deretter går du inn i brukerpanelet ditt og velger publish nettsiden din. Dette vil gjøre at nettbutikken din er synlig på nett, og du er dermed klar for å ta imot kundene dine. 

Husk å lage en god plan for hvordan dette skal markedsføres! De færreste nettbutikker vil oppleve at kundene løper ned dørene deres uten markedsføring, noe som betyr at du bør ha en god plan for hvordan du skal fortelle andre om butikken din. 

Våre beste tips for nye nettbutikker

Har du tatt fatt på drømmen om å lansere din egen nettbutikk fortjener du alt av lykkeønsker, men vi har også samlet noen gode tips vi har samlet underveis. Det finnes nemlig en rekke fallgruver du kan unngå med litt planlegging, og vi håper derfor våre tips kan bidra til å gi deg et lite dytt i riktig retning. 

Lag en klar innholdsplan

En viktig del av det å drive en nettbutikk er markedsføring. Her anbefaler vi at du lager en klar innholdsplan på hvordan du skal skape oppmerksomhet rundt butikken din. Dette kan være en kombinasjon av relevant innhold på nettsiden, men også hvordan du skal bruke sosiale medier. Planlegg hva som skal publiseres, hvor ofte og ikke minst i hvilke kanaler. 

Søkemotoroptimalisering

Noen nettbutikker er heldige nok til å havne høyt i søkeresultatet i sin nisje, men oftest krever dette langsiktig arbeid. Du bør derfor ha en klar strategi for hvilke nøkkelord som er relevant for din butikk. Et raskt kurs innen SEO kan være nyttig for å kartlegge dette bedre, men du kan også vurdere å hyre inn et byrå dersom du har budsjettet til dette. 

Opprett et AS

Mange kunder foretrekker at det er et norsk selskap som står bak nettbutikken de handler oss. Det kan derfor være en god avgjørelse å lage et eget AS for nettbutikken din. Du kan riktignok bruke enkeltpersonforetak også, men da bærer du personlig risikoen knyttet til selskapet. Et AS koster kun 30,000 i egenkapitalen og kan fort bli verdt investeringen for virksomheten din. 

Oppsummering Wix nettbutikk

Wix er en utmerket plattform som lar deg lansere egen nettbutikk i bare noen få trinn. I denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på hvordan du bør gå frem, samt vi har samlet noen bonus tips for deg som ønsker litt ekstra hjelp på vei mot drømmen om egen virksomhet.

PRØVEPERIODE

14 dager

GRATIS PLAN

Yes

PRIS FRA

$4,5/måned

8.3

Totalscore

Fordeler

  • Enkel å bruke både for privatpersoner og bedrifter uten hjelp fra en designer

  • Omfattende søkbart hjelpesenter med gode hjelpeartikler

  • Lav pris sammenlignet med andre nettsidebyggere

  • Mange forskjellige maler å velge mellom

Ulemper

  • Begrenset designfrihet

  • Kan fort bli dyrt med plugins hvis nettsiden trenger ekstra funksjoner

  • Nettsider som hostes gjennom Wix lastes noen ganger inn litt langsomt

Ofte stilte spørsmål om wix nettbutikk

Hvilke betalingsmåter støtter Wix nettbutikk?

Wix nettbutikk støtter en rekke betalingsmåter, inkludert kredittkort, PayPal, betaling ved levering og offline betalingsløsninger. Wix samarbeider også med flere betalingsleverandører, slik at du kan velge den som passer best for din bedrift og dine kunder.

Hvordan kan man tilpasse designet på sin Wix nettbutikk?

Wix tilbyr et stort utvalg av nettbutikk-maler som kan tilpasses for å matche bedriftens merkevare og stil. Du kan også bruke Wix Editor, en dra-og-slipp-redigeringsverktøy, for å endre layout, legge til bilder, endre farger og skrifttyper, og tilpasse nettsiden ytterligere etter dine behov.

Hvordan kan man markedsføre sin Wix nettbutikk?

Wix tilbyr en rekke markedsføringsverktøy og integrasjoner som kan hjelpe deg med å markedsføre din nettbutikk. Dette inkluderer e-postmarkedsføringsverktøy, SEO-optimalisering, integrasjon med sosiale medier, og muligheten til å opprette rabattkoder og kampanjer for å tiltrekke seg og beholde kunder.

Er det mulig å selge digitale produkter og tjenester gjennom Wix nettbutikk?

Ja, Wix nettbutikk støtter salg av både fysiske og digitale produkter, samt tjenester. Du kan enkelt legge til digitale produkter, som e-bøker, musikkfiler eller nedlastbare filer, i produktkatalogen og tilby kundene dine umiddelbar tilgang etter kjøp.