Når du skal bygge en nettside er sannsynligheten stor for at du kommer i kontakt med Wix eller WordPress, men hvilken av disse plattformene er egentlig best å bygge en nettside på? Dette skal vi forsøke å svare på gjennom en sammenligning av de to plattformene. Her tar vi for oss hvilke styrker og svakheter de to, samt hva du bør vite om før du sparker i gang prosjektet ditt.
Før vi går videre er det greit å avklare at WordPress og Wix ikke er identiske, noe som også påvirker vurderingen vår. Wix er som de fleste er kjent med, en nettsidebygger. Dette innebærer at du får hosting, design og editing tilgjengelig i én og samme plattform. WordPress på sin side er et Content Management System (CMS). Dette gir deg langt bedre fleksibilitet, men det innebærer også at du må gjøre mer av det tekniske selv.
Vi har derfor tatt utgangspunkt i lang erfaring og gjentatt testing når vi skulle finne ut hvem av disse som var best egnet. Resultatet av dette finner du i tabellen nedenfor, samt utdypende i hvert avsnitt på denne siden.
Wix vs. WordPress: En rask sammenligning
Har du ikke tid til å lese hele testen vår? Da har vi samlet de beste argumentene i tabellen nedenfor! Her vil du se hvordan de to plattformene har gjort det basert på ulike kriterier.
Kategori | Wix | WordPress |
Brukervennlighet | Det skal mye til å finne en nettsidebygger som er mer brukervennlig enn dra-og-slipp løsningen til Wix. | WordPress tilbyr riktignok mer fleksibilitet enn Wix, men du må forvente en stiv læringskurve – noe som ikke gjør den spesielt brukervennlig for nybegynnere. |
Design | Wix tilbyr mer enn 800 ulike maler du kan velge og vrake i. Disse kan du deretter tilpasse slik du måtte ønske for å lage den perfekte nettsiden for deg. | WordPress tilbyr en nesten ubegrenset løsning der du kan skreddersy nettsiden akkurat slik du ønsker. Imidlertid er det viktig å merke seg at dette innebærer behov for koding – eller å hyre inn noen som kan kode. |
Applikasjoner og utvidelser | Utvalget applikasjoner hos Wix marketplace er ikke det største, men du vil finne stort sett alt du trenger av muligheter. Fordelen er at alle disse er utviklet spesielt for Wix, så de vil alltid være kompatible. | WordPress tilbyr et enormt utvalg applikasjoner der du kan velge og vrake fra en rekke selvstendige utviklere. Imidlertid krever mange av disse et eget abonnement, noe som ofte kan føre til høyere driftskostnader for nettsiden din. |
eCommerce | Wix har satset tungt på sin nettbutikk modul, og den har uten tvil kommet et langt stykke på vei. Du kan blant annet legge til en nettbutikk på nesten alle Wix nettsider ved å utvide til eCommerce pakken deres. | WordPress har ingen egen løsning for nettbutikker, men du kan benytte deg av populære alternativer som WooCommerce. Dette gjør WordPress til et bedre alternativ for deg som skal lage en rendyrket nettbutikk på plattformen. |
Blogging | Wix har en enkel editor for blogginnlegg hvor du kan bruke kategorier, tags, legge til forfatter og lignende. | WordPress på sin side har en langt mer avansert editor der du kan skreddersy innlegg, samt tilføre en rekke ulike medier. |
SEO | Wix lar deg endre det grunnleggende som meta, description og tags – men for mer avansert SEO er plattformen langt fra imponerende. | WordPress har heller ikke noe stort utvalg for SEO, noe som betyr at man må laste ned en utvidelse som Yoast for å styrke SEO strategien sin på plattformen. |
Vedlikehold | Plattformen til Wix er ikke åpen for eksterne utviklere, noe som betyr at all programvare du kommer i kontakt med er kontrollert av Wix. For deg som bruker betyr dette at du slipper bekymre deg for oppdateringer og lignende – dette fikser Wix. | WordPress har et langt større behov for vedlikehold enn det Wix gjør. Dette skyldes at du selv er ansvarlig for driften, og dermed også oppdateringer, backup og lignende på nettsiden din. |
Kundeservice | Wix tilbyr et dedikert team som kan kontaktes 24/7 gjennom en rekke ulike kanaler. | WordPress er open-source, så det er ingen selskap som styrer tjenesten. Imidlertid finnes det en rekke aktive communities og forumer som kan bistå med ulike problemer. |
Pris | Wix benytter seg av syv ulike abonnementer som strekker seg fra gratis til rundt $59 per måned. Dette inkluderer alt du trenger for å drifte nettsiden din. | WordPress er i teorien gratis, men det påløper kostnader knyttet til webhotell, domene, utvidelser og lignende. Du må derfor fort belage deg på $200-$1.500 i året basert på behov og spesifikasjoner. |
Vil du prøve selv? | Prøv Wix Gratis | Prøv WordPress Gratis |
Brukervennlighet
Noe av det som har gjort Wix til en av de mest populære plattformene for nye nettsider er deres uslåelige brukervennlighet. Her kan du raskt og enkelt bruke dra-og-slipp editoren deres til å lage den nettsiden du ønsker deg. WordPress på sin side byr på en langt stivere læringskurve, og mange vil nok oppleve brukergrensesnittet som litt teknisk krevende i starten.
Vi er derfor i liten tvil om at Wix går av med seieren hva gjelder brukervennlighet. Dette kommer heller ikke som noen overraskelse, da Wix er tiltenkt nettopp behovene til nybegynnere. Her velger du en av de 800 ulike malene og deretter tilpasser den slik du ønsker.
Design
Med over 800 ulike maler stiller Wix sterkt i kampen om design, men WordPress er fortsatt hakket bedre. Dette skyldes at deres open-source plattform lar en rekke eksterne utviklere lage maler for plattformen. For deg som bruker betyr dette at du kan kjøpe et WordPress theme på nett og laste det opp på nettsiden din. På denne måten er utvalget nesten ubegrenset og den soleklare seieren går til WordPress.
Applikasjoner og utvidelser
Wix tillater ikke eksterne utviklere på plattformen sin, noe som lenge har betydd et begrenset utvalg applikasjoner å velge mellom. De har fortsatt ikke åpnet plattformen, men de har etterhvert lansert en rekke egenutviklede utvidelser som kundene kan benytte seg av. På denne måten kan du få lagt inn det meste av funksjonalitet på nettsiden din. Imidlertid er det langt fra godt nok sammenlignet med det utvalget man finner hos WordPress. Utrolig nok finnes det mer enn 50,000 utvidelser for WordPress CMS så her kan du virkelig velge og vrake etter behov.
eCommerce
Begge plattformer har etterhvert forsøkt å komme seg inn i nettbutikk nisjen – men det er kun Wix som har sin egen løsning. De introduserte for noen år siden en egen modul som gir brukere tilgang til en rekke funksjonaliteter knyttet til drift av nettbutikk på Wix nettsider. WordPress på sin side gjør det nødvendig å installere en utvidelse som WooCommerce dersom du vil lage nettbutikk. Når det er sagt, så er WooCommerce en gratis, open-source løsning som fortsatt har en del fordeler Wix ikke tilbyr.
Hjelp og kundeservice
Når du skal sette opp din første nettside kan det være mye å tenke på, og da kan det være greit å ha noen å spørre. Her tilbyr Wix kundeservice gjennom en rekke ulike kanaler, noe som betyr at de aldri er langt unna. WordPress på sin side er en open-source plattform, noe som betyr at det ikke er noe selskap bak løsningen. Du vil derfor måtte ta til takke med forum og ulike utvikler miljøer for bistand med problemer knyttet til WordPress. Det finnes riktignok en rekke slike løsninger på nett, men vi foretrekker å ha et kundeservicesenter å henvise oss til – dette gjelder spesielt når man skal sette opp sin første nettside, så her går seieren til Wix.
Blogging
På blogging er det ganske likt mellom disse to kjempene, men WordPress går av med den endelige seieren. Dette skyldes at Wix sin editor rett og slett blir litt for enkel. WordPress på sin side tilbyr en omfattende editor der du kan tilføre videoer, bilder og en rekke ulike plugins direkte i innlegget ditt. På denne måten kan du på en nesten ubegrenset måte lage visuelle innlegg slik du ønsker.
Behov for vedlikehold
En krevende det av det å ha en nettside er vedlikehold – eller i det minste kan det være det. Dersom du velger en løsning som Wix slipper du relativt billig unna på denne fronten. Selskapet sørger nemlig selv for å oppdatere all programvare og utvidelser som finnes tilgjengelig på deres plattform. Har du derimot bygget siden din med WordPress vil du selv være ansvarlig for å oppdatere CMS, utvidelser og alt annet som befinner seg på webhotellet ditt.
Pris
Her var ekspertene litt uenige, men det skyldes ulike tolkninger av prisgrunnlaget. Wix er som de fleste er kjent med en betalt tjeneste der du kan velge mellom syv ulike abonnementer. WordPress på sin side er i teorien gratis, men medfører en rekke indirekte kostnader knyttet til domene, webhotell osv. Her har vi valgt å ta utgangspunkt i de totale kostnadene knyttet til nettstedet ditt – og da er det liten tvil om at Wix tilbyr mest verdi for pengene.
Oppsummering
Skal du sette opp din første nettside er det viktig at dette foregår på en plattform der du får tilstrekkelig veiledning, men også funksjonaliteten er lagt på et tilpasset nivå. Her vil nok de fleste ende opp med å skulle velge mellom Wix og WordPress – og det er dette vi har forsøkt å sammenligne i denne artikkelen. Vi har sett nærmere på hva de forskjellige plattformene tilbyr, samt hvem som er best egnet for nybegynnere.