Fordeler

  • Ekstremt lett å designe uten å være designer

  • Veldig god funksjonalitet

  • Veldig mange gode maler

  • Mange gode integrasjoner

Ulemper

  • Ingen muligheter for å dele skjerm

  • Kan ikke se musepekeren til de andre på teamet

Mange har behov for grafisk design til ulike profiler eller medier, men ikke alle har et budsjett stort nok til å hyre inn en profesjonell designer. Da kan det være godt å vite at det heldigvis finnes noen budsjettvennlige alternativer du kan benytte deg av. Et av disse er Canva, en nettleserbasert designplattform som i stor grad lar deg gjøre det samme som mer kostbare Adobe Photoshop og Illustrator gjør. 

Canva har raskt blitt en populær plattform blant influencere og andre som trenger designarbeid, men holder den opp til all hypen? Det er dette vi skal forsøke å svare på når vi tar en nærmere titt på Canva i vår anmeldelse. Finn ut om dette er løsningen som passer for ditt prosjekt, samt hva denne innovative plattformen har å by på. 

Brukervennlighet

Det er ingen hemmelighet at designverktøy ofte kan være både kronglete og krevende, men dette er langt fra tilfellet med Canva. Plattformen er spesielt laget for deg som ikke er profesjonell designer, men som ønsker profesjonelle resultater. Straks vi logget oss inn mottok vi en praktisk gjennomgang av de mest sentrale elementene på plattformen, noe som gjorde at vi raskt kunne velge en mal og sette i gang. 

Alt du ønsker å oppnå med Canva finner du lett tilgjengelig på forsiden av dashbordet ditt. Her vil du også finne tidligere arbeid som automatisk lagres til skyen din. Noe av det som imponerte oss mest var hvor mange muligheter som finnes i gratis varianten. Canva kommer nemlig med både betalt og gratis variant, men av erfaringer er gratis ofte enstydig med store begrensninger. Dette var imidlertid ikke tilfellet med Canva, så det setter store bonuspoeng i margen. 

Grunnen til at Canva er så enkelt å bruke, er rett og slett at teamet deres har brukt tid på å gjøre plattformen så lite komplisert som mulig. Her finner man raskt frem til det man ønsker seg, og skulle du være i tvil så kan du søke det opp i søkefeltet. Et raskt søk på Youtube, Facebook eller Twitter fører til en rekke resultateter på gode maler, guider og ikke minst ulike forslag til inspirasjon. 

Funksjoner

På funksjonalitet har Canva skapt en plattform som 100% foregår i nettleseren din. Dette sørger for at du slipper ta opp plass på harddisken, både for programvare og det du har laget. Sammenlignet med Adobe Photoshop som ofte fyller harddisken din med filer, så er dette helt magisk å jobbe med. Ikke minst er alt skybasert, så du kan enkelt logge deg inn på din Canva konto fra hvilken som helst datamaskin. 

En relativt ny funksjon i Canva er branding. Du kan nå lage og laste opp din logo og preferanse for farger, så vil Canva automatisk huske dette til neste gang. Dette er en funksjonalitet som gjør det utrolig enkelt å opprettholde en rød tråd i alle design du skal lage. Du vil også finne et imponerende utvalg maler tilgjengelig på Canva, noe som gjør at du kan opprette ditt eget design – eller bare tilpasse en eksisterende mal. Spesielt sistnevnte kan sørge for at du har publiseringsklare verk på 1-2-3. Dette kommer godt med hvis du for eksempel ønsker å lage en brosjyre, eller er på utkikk etter å lage en spesialdesignet CV for å virkelig fange oppmerksomheten til arbeidsgivere.

Kundeservice

På kundeservice tilbyr Canva et stort hjelpesenter, eller du kan velge å sende inn en skriftlig beskjed. Her lover de svar innen 24 timer for betalende kunder, eller innen 7 dager for gratisbrukere. Vi skulle gjerne sett at de implementerte en live chat, men et velutstyrt hjelpesenter ga oss svar på det meste vi lurte på. Selvfølgelig sendte vi også en henvendelse til kundeservice, og her fikk vi svart på ca 8 timer (Godt innenfor de 24 som er lovet). 

Pris

På pris tilbyr Canva tre ulike alternativer du kan velge mellom:

  • Gratis plan – Denne planen har noen begrensninger.
  • Canva Pro – Denne planen koster $12.99 per mnd og kan brukes av opptil 5 personer. 
  • Canva Enterprise – Skreddersydd plan som koster $30 per bruker (minimum 25 brukere)

Hvem passer canva for?

Canva passer for deg som har behov for et godt design verktøy, men ikke ønsker å bruke for mye tid på det. Her finner du en rekke ferdige maler som har korrekt mål, størrelse og format til blant annet plakater. Alt du trenger å gjøre er å legge inn det innholdet den skal inneholde og deretter laste ned resultatet. Etter vår mening passer Canva utmerket uansett om du er en frilanser eller SMB bedrift på jakt etter design for bruk på nett. 

Oppsummering

I vår anmeldelse har vi sett nærmere på hva Canva har å by på. Vi har også sett på hvem den passer for, samt hva det koster å benytte seg av Canva. Sist, men ikke minst har vi vurdert hvordan den holder seg mot andre tilsvarende produkter og om Canva er godt egnet for prosjekter av ulik størrelse. 

PRØV GRATIS