Anmeldelse av Shopify
Fordeler og ulemper med Shopify
Fordeler
-
Enkelt å sette opp en nettbutikk
-
Maler som er enkle å tilpasse
-
Fleksible modeller for skalering
-
Rask plattform for multichannel salg
Ulemper
-
Høyere transaksjonsgebyr enn konkurrentene
-
Du må ofte betale for de beste malene
-
Ikke mulig å bruke ekstern hosting
Shopify har raskt blitt den foretrukne plattformen for mange, og det er ikke uten grunn. Faktisk kan selskapet vise til mer enn 500.000 aktive nettbutikker på plattformen i mer enn 180 ulike land. Vi skal derfor se nærmere på denne populære plattformen, samt se på hvorfor Shopify har blitt den foretrukne nettbutikkløsningen for mange.
Vår Shopify anmeldelse vil gå gjennom alt du trenger å vite om Shopify, samt hva du kan forvente dersom du velger å bygge din nettbutikk med denne løsningen. Vi vil også se på hvordan Shopify fungerer sammenlignet med konkurrenter som WooCommerce og BigCommerce – to plattformer som er de soleklart største konkurrentene til Shopify.
Les vår anmeldelse for å finne ut om Shopify er plattformen for deg, samt hva du kan få ut av denne alt-i-en løsningen for nettbutikker i dag.
Brukervennlighet
Noe av det som har gjort Shopify så populært er brukervennligheten til plattformen. Her kan du raskt og enkelt sette opp en profesjonell nettbutikk, helt uten tidligere erfaring med verken Shopify eller koding. Det er denne muligheten som har gjort at Shopify raskt har vokst til å bli den foretrukne plattformen for mindre virksomheter og privatpersoner som ønsker selge produkter på nett.
Først og fremst er det enkelt å komme i gang. Det første du må gjøre er å velge hvilken pakke du ønsker, her kan du velge mellom Shopify Basic, Shopify og Advanced. De tilbyr også Shopify Plus, men dette er en løsning for større kunder med store volum. Imidlertid trenger du ikke ta noen avgjørelse med en gang. Du kan nemlig prøve Shopify gratis i 14 dager uten å oppgi et kredittkort. Dermed kan du prøve deg frem til hvilken løsning du trenger og se hvordan Shopify fungerer i praksis.
Bruke Shopify
Når man tar i bruk en ny plattform får man raskt en følelse om dette er en god plattform eller ikke. Her er spesielt kontrollpanelet viktig, og med Shopify er det lekende lett å se alle aspekter av nettbutikken din fra samme sted. Du finner både frontend og backend av nettbutikken i kontrollpanelet ditt, noe som betyr at du enkelt kan se på prestasjoner, salg og beholdning uten å måtte lete det frem .
Det er også i kontrollpanelet ditt du gjøre eventuelle endringer, og her kan du konfigurere innstillinger for nettbutikken din, se status på ulike ordre og kundeinformasjon, samt endre på utseende til nettbutikken din. Det er også her du vil legge til/slette/endre produkter og opplysninger som vises på nettsiden din.
Komme i gang
Det første vi la merke til når vi opprettet vår Shopify konto, var de utallige veiledningene. Selskapet legger godt til rette for at man kommer raskt i gang, og dette gjør de ved å tilby en rekke video veiledninger for de ulike funksjonalitetene. Det er dermed liten tvil om at dette er en godt egnet plattform for nybegynnere. Det er også greit å vite at det finnes utallige veiledninger på nett, så dersom du ikke finner svar på spørsmålet ditt hos Shopify – prøv Youtube og Shopify Forumet. Her vil du garantert finne svar på alle mulige problemstillinger knyttet til plattformen. Skulle du derimot oppdage en helt unik problemstilling, ta kontakt med Shopify sin kundeservice – hvordan du gjør dette kommer vi tilbake til senere i anmeldelsen.
Funksjoner
Når vi startet med å si at Shopify er en alt-i-ett løsning for deg som vil lansere egen nettbutikk var dette ingen spøk. Shopify tilbyr nemlig en omfattende løsning som er spekket med nyttige verktøy, så vi skal nå ta en titt på noen av funksjonene som skjuler seg under panseret på denne plattformen. Som de fleste som holder på med e Commerce vet, så er tilgang på data og enkel verktøy viktig for din suksess. De neste avsnittene går derfor nærmere gjennom noen av disse viktige funksjonene du bør kjenne til.
SEO – Shopify har verktøy som lar deg bruke H-struktur, overskrifter og meta-tags, men når det er sagt, så er ikke Shopify best på SEO. De tilbyr riktignok verktøy som gjør det mulig å forsøke seg på SEO, men resultatene vi har sett er sjeldent noe å skryte av. Som et resultat av dette har mange av de vi var i kontakt med sagt at de aktivt bruker SEM fremfor SEO i sin markedsføringsstrategi. Imidlertid vil det være nyttig å enda metadata knyttet til nettbutikken din, slik at produktene vises korrekt i søkemotoren.
Analyse – Vi har tidligere nevnt viktigheten av data når du driver nettbutikk, og her leverer Shopify langt sterkere. Litt avhengig av hvilken pakke (abonnement) du velger vil Shopify kunne generere en rekke nyttige rapporter for bruk i videre planlegging. Noe av det du kan få oversikt over med disse rapportene er hvilke produkter som selger best, hvor kundene dine befinner seg, hvordan de oppdaget butikken din og lignende opplysninger. Dette kan være nyttig å vite når man skal planlegge videre markedsføringsstrategi og SEM. Foretrekker du å gjøre dette selv, vil du også kunne installere en Google Analytics utvidelse til Shopify butikken din.
Gavekort – En populær funksjon i Shopify er gavekort. Her kan kunder kjøpe gavekort på et valgfritt beløp og deretter motta et gavekort på e-post. Dette kan være et utmerket produkt å promotere når det nærmer seg jul.
Rabatter – Salg og kampanjer er en viktig del av det å drive nettbutikk, og med Shopify kan du enkelt styre hvilke koder du ønsker å benytte. Gi fordeler til lojale kunder eller gjennom nyhetsbrev ved hjelp av enkle verktøy.
Digitale produkter – Shopify har en enkel prosess for automasjon når det gjelder kjøp og salg av digitale produkter. Dette gjør at du enkelt kan sette opp din funnel og deretter la plattformen gjøre resten.
Utvidelser/plugins – Shopify har en egen markedsplass for eksterne utviklere, noe som betyr at du vil finne en rekke nyttige plugins som kan integreres til nettbutikken din. Fordelen med denne er at alle applikasjoner tilgjengelig er utviklet spesielt for Shopify, så her kan du trygt legge til ønskede funksjoner.
Editor – En av tingene vi liker spesielt godt med Shopify er deres enkle dra-og-slipp editor. Denne gjør det mulig å lage en profesjonell nettside, helt uten å kunne noe om kode eller design fra før. Alt du trenger gjøre er å velge en av de tilgjengelige malene på Shopify, og deretter tilpasse den slik du selv ønsker. Da velger du bare elementer fra den tilgjengelige oversikten og plasserer de slik du selv måtte ønske.
Ferdige Maler – Akkurat som med Wix, WordPress og andre plattformer kan du velge fra et stort utvalg ferdige maler hos Shopify. Dette gjør at du raskt kan få på plass rammeverket for nettbutikken din, og deretter bare gjøre de enkle endringene for å skreddersy designet ditt. På denne måten slipper du bry deg med plassering og navigasjon på nettsiden, men kan heller bare endre farger, font og innholdet som ligger i malen. 1-2-3 så har du en rykende fersk nettbutikk klar for lansering innen få timer.
Hvordan er kundeservicen hos Shopify?
Et annet punkt Shopify har imponert oss er på kundeservice. Vi har tidligere vært borti lignende plattformer som kun tilbyr skriftlig kundeservice og selvhjelp artikler, men ikke Shopify! Nå er riktignok plattformen så enkel at de fleste sjeldent vil ha behov for kundeservice, men om behovet skulle dukke opp – så har du et bredt utvalg å velge fra.
Først og fremst kan du rådføre deg med det store biblioteket av videoer og guider selskaper tilbyr. Her finner du raskt svar på de vanligste spørsmålene, samt en del veiledninger som kan løsne opp floker underveis.
Skulle du derimot ønske å prate med en person hos Shopify, kan du gjøre dette gjennom en rekke ulike kanaler 24/7. Du kan nemlig selv velge om du vil prate med kundeservice på live chat, Twitter, e-post eller telefon. Dette er faktisk en av de bedre utvalgene vi har vært borti, så det er absolutt en stjerne i boka for Shopify.
Sist, men ikke minst tilbyr Shopify en rekke ulike forum der du kan rådføre deg med andre brukere av Shopify. Ønsker du derimot bare å lære mer om de ulike mulighetene plattformen byr på, kan vi anbefale at du utforsker ‘E-commerce Universitet’ – en opplæringsplattform fra Shopify.
Pris
Prising er et sensitivt emne for mange, men her har Shopify tre enkle modeller. Hver modell har egne funksjoner og avgifter, noe som gjør det enkelt å oppgradere etterhvert som nettbutikken og omsetningen din vokser.
Noe av det du får inkludert i alle pakker er hosting, SSL sertifikat, ubegrenset antall produkter, lagring og båndbredde. Du kan også velge å bruke en tredjepart for behandling av betalinger, men da vil Shopify kreve et prosentvis transaksjonsgebyr. Denne avgiften er høyest på de rimelige pakkene (Basic Shopify) og blir lavere etterhvert som du oppgraderer. Velger du derimot å bruke Shopify som din betalingspartner vil det ikke påløpe noen gebyrer på transaksjoner i nettbutikken din.
De tre pakkene du kan velge hos Shopify:
- Basic Shopify: 256 kroner/måned
- Shopify: 697 kroner/måned
- Shopify Advanced: 2639 kroner/måned
For deg som skal starte din første nettbutikk vil Basic være et godt utgangspunkt, men om du allerede har litt omsetning vil Shopify (697,-/mnd) være den løsningen du får mest ut av. Advanced på sin side er best for større nettbutikker som opplever stor omsetning og trenger høy båndbredde.
Hvem passer Shopify for?
Shopify er en utmerket plattform for deg som ønsker å lansere en egen nettbutikk, men helst vil slippe administrativt arbeid med webhotell, utvikling og design. Med Shopify får du en enkel løsning hvor alt er inkludert, og ulike skalerbare abonnenter som gjør det enkelt å utvide forretningen din over tid. Det beste er at hele Shopify løsningen er på samme plattformen, noe som gjør at du slipper forholde deg til mer enn én samarbeidspartner.
Best av alt er at du kan ha en nettbutikk oppe å gå innen få timer, bare ved å benytte deg av den enkle nettsidebyggeren til Shopify. Når det er sagt, bør du være klar over at du er knyttet tett opp mot Shopify plattformen med få muligheter for bytte leverandør underveis. Dette gjør at du bør tenke gjennom om dette er en plattform du vil forholde deg til langsiktig, før du eventuelt forplikter deg til et mer kostbart abonnement.
Når det gjelder bedrifter vil vi påstå at Shopify er like godt egnet for deg som driver en liten nettbutikk, som en større virksomhet. Dette skyldes at plattformen er svært fleksibel og du kan enkelt utvide med de nødvendige funksjonene du trenger. På denne måten kan du raskt bygge både frontend og backend tilpasset virksomheten din, noe som gjør det mulig å tilpasse plattformen til bedriften, ikke motsatt.
Oppsummering
Shopify er en fleksibel og innovativ nettbutikkløsning som gjør det utrolig enkelt å lansere din egen webshop. Dette er en alt-i-en løsning som betyr at du vil få alt fra hosting og SSL-sertifikat, til design og betalingshåndtering inkludert i samme pakken. De tilbyr tjenesten sin i tre ulike pakker; basic, Shopify og Advanced – så her finnes det løsninger for bedrifter av alle størrelser.
Noe av det som har gjort Shopify så populær hos bedrifter og privatpersoner, er det at du uten behov for designer, kan utvikle en nettbutikk som ser svært profesjonell ut. Alt du trenger å gjøre er å finne den malen fra utvalget du ønsker, for deretter å tilpasse denne ved hjelp av Shopify sin dra-og-slipp editor. Dermed kan du ha en nettbutikk klar på få timer, helt uten å skrive kode eller bruke penger på en designer.
Vår endelige konklusjon angående Shopify er dermed at dette uten tvil er en god plattformen, men man bør kjenne til de ulike begrensningene før man tar et endelig valg. Dette har vi sett nærmere på i denne anmeldelsen, så forhåpentligvis har du nå et bedre grunnlag for å ta nettopp denne avgjørelsen.