Anmeldelse av Squarespace

Fordeler og ulemper med Squarespace

Fordeler

  • Egen mobilapp for å oppdatere siden når du er borte fra datamaskinen

  • Over 100 gratis nettsidemaler å velge mellom

  • Overkommelige priser selv for små bedrifter og enkeltpersoner

Ulemper

  • Ingen autolagring (Man må lagre oppdateringer manuelt)

Squarespace er en nettsidebygger for de som er opptatt av godt design. Siden tilbyr et stort antall designmaler som vi mener skiller Squarespace positivt ut blant sine konkurrenter når det kommer til kvalitet. Å bruke programmet krever i utgangspunktet ikke at du kan noe om koding fra før, men for å få mest mulig ut av plattformen anbefaler vi den først og fremst til folk som i utgangspunktet er litt “teknisk anlagt”.

Brukervennlighet

Første gangen du oppretter en side på Squarespace blir du guidet igjennom en liten introduksjon som kort forklarer brukergrensesnittet i editoren. Selv om man velger å hoppe over denne introduksjonen er det ikke så veldig vanskelig å skjønne hvordan ting fungerer. Dette gjelder også selv om du ikke har så mye erfaring fra før.

Editoren har et veldig rent design og er logisk bygget opp slik at det ikke skal ta lang tid å designe eller administrere siden sin. I tillegg vises alltid en forhåndsvisning av nettsiden til høyre på skjermen så du live ser hvordan alle endringer du gjør påvirker siden din.

Squarespace er som mange andre nettsidebyggere en “dra og slipp”-editor. Plattformen skiller seg likevel ut med tanke på at du ikke kan legge til elementer akkurat der du vil. I andre nettsidebyggere som for eksempel Wix eller Webflow kan man plassere elementer akkurat der man vil. Ulempen med dette er at elementer ofte får rare plasseringer på forskjellige skjermer hvis man ikke har full kontroll på det man driver med. Dette skjer mye skjeldnere på sider laget med Squarespace. Grunnen til det er at Squarespace er mer “seksjonsbasert”. Hvis du vil legge til et nytt element kan du velge blant mange ferdige “seksjoner” med tilpasset innhold som er ferdig optimalisert for alle skjermer eller bygge egne seksjoner med kjente HTML-elementer hvis du er komfortabel med det.

Hvis du har litt erfaring med webdesign fra før kommer du veldig raskt i gang med Squarespace. Du vil fort skjønne hvordan alt fungerer og være i stand til å raskt lage mer avanserte design på nettsiden din. Dersom du ikke har noe særlig erfaring fra før vil du likevel enkelt kunne lage en proff nettside, men du vil kanskje måtte lese deg opp litt for å kunne benytte mer avanserte funksjoner og gjøre store endringer i designet.

Kort oppsummert er Squarespace enkelt å bruke for nybegynnere hvis man ikke ønsker å benytte de mest avanserte funksjonene. Det tar kanskje litt tid å få stålkontroll på editoren, men når man først er kjent med den er det enkelt og effektivt å redigere siden sin.

Funksjoner

SEO (søkemotoroptimalisering)

SEO er viktig for at bedriften din skal bli synlig i søkeresultatene på Google og i andre søkemotorer. De siste årene har alle de store plattformene gitt brukere muligheten til å optimalisere sidene sine og derfor er denne funksjonen også noe vi forventer av alle seriøse plattformer.

Som forventet legger Squarespace godt til rette for effektiv søkemotoroptimalisering. Plattformen følger bransjestandarder og tilbyr det som generelt forventes av verktøy får å påvirke rangeringen din i søkemotorer.

Hvis du ikke har mye erfaring med søkemotoroptimalisering fra før kan det være litt vanskelig å sette seg inn i plattformens SEO-funksjoner, men det er godt beskrevet hvordan man kommer i gang med SEO på plattformens hjelpesider.

Noe som er viktig å tenke på når man vurderer SEO-muligheter hos forskjellige nettsidebyggere er at det ofte er innholdet på siden din som har mest å si for din rangering på Google og i andre søkemotorer. Som sagt tilbyr alle store nettsidebyggere muligheten til standard søkemotoroptimalisering, så det betyr ofte mer hva du selv gjør enn hva plattformen tilbyr av muligheter. Hvis du sørger for å holde siden oppdatert og legger til nytt innhold som brukere har nytte av vil du også nesten alltid få en bedre plassering. Hvis du har god kontroll på SEO vil du kanskje ha glede av å sjekke opp noen av SEO-programmene vi har listet opp her på enklerebedrift.no.

Integrer Sosiale medier på nettsiden din

Når det kommer til å integrere sosiale plattformer på siden synes vi Squarespace skiller seg positivt ut fra mange konkurrenter. Du kan knytte nettsiden din opp mot over 20 sosiale plattformer og legge til feeder fra sosiale medier og vise innhold direkte på nettsiden din.

E-postmarkedsføring med Squarespace

Hvis du ønsker å holde kunder eller brukere oppdatert eller kjøre e-postkampanjer gjør Squarespace det enkelt for deg. Du kan enten integrere Mailchimp eller benytte deg av Sqarespaces eget verktøy for e-postmarkedsføring.

Hvis du velger å benytte deg av Squarespaces innebygde verktøy får du muligheten til å lage personlige nyhetsbrev og kampanjer. Du kan administrere og bygge opp din mailingliste gjennom former på siden din og følge med på kampanjestatistikk i sanntid.

Denne delen av plattformen er ikke inkludert i prisen for selve nettsiden. Du trenger et eget abonnement for å kunne utnytte markedsføringsverktøyet fullt som koster fra $5 til $58 per måned (forutsatt at du velger årlig fakturering). Den største forskjellen på de forskjellige planene er hvor mange mail du kan sende og hvor mange kampanjer du kan kjøre hver måned.

Domenenavn

Med en betalt plan fra Squarespace kan du koble til ditt eget domene hvis du har et fra før eller kjøpe et hos Squarespace. Hvis du kjøper domenet gjennom Squarespace er det veldig enkelt å publisere siden sin selv uten erfaring. Å kjøpe et standard domenenavn (for eksempel .com-domener) hos Squarespace koster $20 per år. Hvis du trenger et mer spesielt domene som for eksempel “.partners” eller “.ventures” koster det opp til $70 per år. Squarespace selger dessverre ikke .no domener.

Sikkerhet og sikkerhetskopiering

Uansett hvilken plan du bestemmer deg for å kjøpe får du med et gratis SSL-sertifikat. Dette er viktig for at nettsiden ikke blir blokkert av visse nettlesere og får det lille lås-symbolet i adresse-feltet i nettleseren som viser brukeren at siden din er sikker. 

Hvis du er vant til programmer som automatisk lagrer fremgangen din må du være litt forsiktig når du jobber med Squarespace. Det finnes nemlig ingen autolagring. Du må derfor passe på å lagre manuelt hver gang du gjør endringer på siden din. Dette er vi ikke veldig begeistret for, men man kommer fort inn i en rytme hvor man lagrer uten å tenke på det. Editoren er også flink til å minne deg på at du burde lagre fremgangen din.

Du kan gjenopprette tidligere versjoner av siden din opp til 30 dager etter at du har gjort endringer. Det vil si at det ikke er så farlig om du skulle gjøre en feil. Det er også verdt å nevne at i tillegg til å lagre sikkerhetskopier av siden din på eksterne servere blir de også lagret på fysiske lagringsdisker opp oppbevart på et annet sted enn serverene, i tilfelle brann eller andre skader. Det synes vi er ganske kult, fordi det betyr at nesten uansett hva som skjer så finnes det en trygg kopi av nettsiden din som kan gjenopprettes!

La kunder booke møter eller tjenester direkte på nettsiden

Hvis du er leie av masse e-poster og telefonsamtaler frem og tilbake når det kommer til bookinger, påmeldinger og avbestillinger vil du bli veldig glad for å høre at Squarespace gjør det enklere en nesten alle andre plattformer å få kontroll på dette! 

Da Squarespace i 2019 anskaffet Aquity Scheduling ble det enklere enn noen gang å avtale møtetider med kunder. Gjennom det som nå kalles Squarespace Scheduling kan du selv bestemme når du er ledig og la dine kunder velge tider som passer best for dem direkte på siden din. De kan også enkelt avbestille eller flytte timer hvis noe skulle oppstå. Du kan også ta betalt for disse møtene på siden slik at det eneste du egentlig trenger å gjøre er å møte opp! Vi har testet denne funksjonen ved flere anledninger og mener at det er en av de absolutt enkleste vi har vært borti.

Hvordan er kundeservicen hos Squarespace?

Squarespace leverer god på kundeservice. De tilbyr support på e-post 24 timer i døgnet alle dager og har en gjennomsnittlig responstid på 45 minutter! I tillegg tilbyr Squarespace livechat med en kundebehandler mandag – fredag. Vi synes det er litt synd at de ikke tilbyr support på telefon ettersom mange foretrekker dette, men livechat-funskjonen er såpass effektiv at vi ikke ser på det som et stort problem. I tillegg kan man i de aller fleste tilfeller få svar på det man lurer på i det omfattende hjelpesenteret du kan sjekke ut her. Hjelpeartiklene er tilgjengelig på engelsk, tysk, spansk, fransk, italiensk og portugisisk, men dessverre ikke på norsk. Mange hjelpeartikler inneholder også en vide som forklarer innholdet i artikkelen ved å demonstrere hva som kan gjøres.

Pris

Squarespace er gratis å bruke helt til du vil publisere siden på ditt eget domene. Det vil si at du kan teste plattformen så lenge du vil. Når du er klar til å publisere kan du oppgradere til en av disse planene:

‍Personal – $ 12 per måned

Denne planen passer for de fleste. Du får mulighet til å benytte deg av de fleste personer og det er mer en nok til å sette opp en enkel nettside for bedriften din. Med denne planen kan du ikke opprette en nettbutikk.

Business – $ 18 per måned

Denne planen passer som navnet antyder best til bedrifter. Hvis du vil ha større mulighet til å tilpasse siden etter dine egne behov, få tilgang premium designelementer og legge til selvskrevet kode. Du kan også selge produkter, men squarespace tar et transaksjongebyr på 3% av alle betalinger. Hvis formålet med sider er å fungere som en nettbutikk anbefaler vi stert at du heller prøver planen “Commerce Basic”.

Commerce Basic – $ 26 /måneden

Passer for de fleste nettbutikker. Planen inneholder alt fra Business, men fjerner transaksjonsgebyret og gir flere muligheter som for eksempel inventarlister og print av fraktsedler.

Commerce Advanced – $ 40/måneden

Denne planen er for de som vil ta i mot gjentagende betalinger, sette opp avanserte rabattsystemer eller koble deg til Squarespace API’en. De fleste vil nok klare seg fint med Commerce Basic.Du kan lese mer om prisene her.

PRØV GRATIS