Anmeldelse av Webflow

Fordeler og ulemper med Webflow

Fordeler

  • Full designfrihet, selv uten kodeferdigheter

  • Over 100 ferdige og svært proffe nettsidemaler

  • God dokumentasjon og mange hjelpeartikler og videoer

  • Raske nettsider

  • Gratis SSL-sertifikat i alle hosting-planer

Ulemper

  • Litt dyrere enn andre nettsidebyggere

Webflow er en responsiv nettsidebygger som har fått mye oppmerksomhet fra design og utviklingsmiljøer de siste årene. Plattformen gjør det mulig for designere å produsere høykvalitets prototyper og nettsider som kan publiseres direkte uten at det må skrives en eneste linje med kode.

Før var full designfrihet forbeholdt de som kunne kode og bruke WordPress, men nå er det mulig for alle. Webflow er også et mer og mer utbredt blant store selskaper og designbyråer når det kommer til nettsideproduksjon for klienter. Dette er mye takket være det enkle redigeringsvertøyet kunder kan få tilgang til for å redigere innhold på sin egen side som et alternativ til den mer avanserte “editoren” som brukes til å produsere selve nettsiden.

Brukervennlighet

Webflow har et rent brukergrensesnitt og et oversiktlig dashboard for håndtering og administrering av prosjekter. Plattformen er også veldig godt dokumentert med tonnevis av hjelpeartikler og humoristiske og underholdende hjelpevideoer som guider deg gjennom Webflow på en svært god måte.

Når du registrerer deg og logger inn for første gang blir du også tatt med på en guidet tur gjennom plattformen som sørger for at du raskt kommer i gang. Du kan selvfølgelig hoppe over denne guiden hvis du føler deg komfortabel fra før, men vi anbefaler at du tar de to minuttene til å gjennomføre den likevel!

Webflow er en no-code nettsidebygger. Det vil si at du skal kunne klare deg fint selv om du ikke kan skrive kode. Likevel mener vi at det er en fordel å kunne litt om HTML og CSS for å få mest mulig ut av plattformen. Redigeringsverktøyet består nemlig av to deler: “Editoren” og “Designeren”. Designeren er verktøyet du bruker til å bygge nettsiden og style alle elementer. Editoren er klient-versjonen som brukes til å redigere tekst og bilder, legge til blogginnlegg og artikler, administrere produkter i nettbutikken osv. Hvordan disse verktøyene brukes kommer vi tilbake til senere i anmeldelsen. Grunnen til at vi mener det er en fordel å kunne litt om HTML og CSS fra før er at designeren er strukturert slik at funksjoner fra de to kodespråkene er veldig logisk plassert og de som har litt erfaring fra før vil veldig enkelt og raskt skjønne systemet. Det skal likevel presiseres at hvis du ikke skjønte noe av det som står ovenfor og ikke vet hva HTML og CSS betyr så gjør det ingen ting. Du vil likevel fort kunne sette deg inn i systemet eller bruke ferdige profesjonelle maler hvis du bare vil redigere bilder og tekst gjennom editoren!

Funksjoner

To redigeringsverktøy: Designer og Editor

Som nevnt over kan du velge mellom to redigeringsverktøy når du skal redigere innholdet på nettsiden din: “Designer” eller “Editor”.

Webflow Designer

Designeren er verktøyet du bruker når du skal bygge opp eller forandre strukturen i designet. Den brukes også til å strukturere og lage nye CMS-samlinger som blogginnlegg, nyheter, produkter osv. Designeren brukes også til å forandre stylingen (farger, størrelser, effekter osv.) av elementer på siden. Verktøyet har en meny på venstre side som brukes til å legge til nye elementer og CMS-samlinger og en seksjon som dekker høyre del av siden som brukes til å style elementer, justere innstillinger for enkelt-elementer og for å lage animasjoner og interaksjoner. Når man kommer litt inn i det synes vi at måten designeren er strukturert på er svært oversiktlig og logisk, men for personer som ikke har erfaring med HTML-elementer og CSS-attributter kan det være litt vanskeligere å skjønne hvorfor strukturen er som den er.

Webflow Editor

Når nettsiden er ferdig designet og publisert er editoren den letteste måten å redigere tekst og bilder, legge til nyheter, blogginnlegg og produkter uten å være redd for å endre på designet ved et uhell.

Når vi produserer nettsider for kunder designer og bygger vi for eksempel nettsiden i designeren og huker av for hvilke elementer kunden trenger og ønsker å kunne redigere gjennom editoren. Så gir vi kunden tilgang til editoren som gjør at kunden selv kan redigere alt av innholdet på siden uten å være redd for å “ødelegge” eller ved en feil forandre designet. Tilbakemeldingene vi har fått fra kunder på editoren er utelukkende svært positive.

Nettsider som ser bra ut på alle skjermer

Når du bygger en nettside i Webflow fungerer det sånn at du først designer siden din for datamaskiner og større skjermer. For å gjøre siden responsiv kan du trykke på nettbrett- eller smarttelefon-ikonet øverst i designeren og tilpasse stylingen av alle elementer basert på skjermstørrelsen. Mange nettsidebyggere reklamerer med at de kan lage responsive nettsider, men leverer veldig variert med tanke på kvalitet og brukervennlighet. Vi mener at Webflow per i dag har en av de beste løsningene for å lage responsive nettsider.

Avansert SEO kontroll

Søkemotoroptimalisering er veldig viktig hvis du vil drive naturlig trafikk til siden din ved at man vises høyt i søkeresultatene i Google og andre Søkemotorer. Vi mener at Webflow leverer over forventet på SEO sammenlignet med andre nettsidebyggere. Nesten alle nettsidebyggere tillater at du kan legge til og redigere metadata, alt-text på bilder osv. Der Webflow skiller seg ut på er muligheten til å også generere automatiske sitemaps, legge til robot.txt filer og verifisere siden din på Google som gjør at du kan påvirke hvordan Google indekserer siden din. Dersom du allerede har en nettside fra før og ønsker å bygge den opp og redesigne den i Webflow kan du også veldig enkelt legge inn 301-redirects fra dashbordet for å forhindre at siden returnerer 404 når noen trykker på en gammel lenke til nettstedet ditt.

Lag en nettbutikk med Webflow

Da webflow først lanserte betaversjonen av sin nettbutikkløsning i slutten av 2018 var vi ikke veldig imponerte. Det manglet mange essensielle funskjoner som andre plattformer tilbydde og vi følte at tilbudet var litt “spinkelt”. Det er definitivt ikke lenger tilfellet.

Siden betaversjonen har det skjedd en enorm utvikling som i dag gjør Webflow til veldig godt alternativ hvis du vil sette opp din egen nettbutikk. Det er veldig oversiktlig å legge til nye produkter, håndtere ordrer, motta betaling osv. I motsetning til før tilbyr nå Webflow også essensielle funksjoner som rabattkoder, salg av digitale produkter, salgskampanjer, forskjellige produktvarianter og mye mer.

Betalingsmetoder i Webflow e-commerce

Når det kommer til betalingsmetoder tilbyr Webflow dessverre ikke integrasjoner med betalingsløsninger som Vipps og Klarna som blir mer og mer vanlig i Norge. Det er derimot veldig lett og raskt å sette opp og motta betaling fra over 200 land gjennom Strex, PayPal, Apple Pay og Google Pay.

Fraktløsninger

En annen funksjon som er verdt og nevne som vi er veldig glade for er muligheten til å tilby egendefinerte fraktalternativer med forskjellige kostnader og fraktregioner. Webflow kan også integreres med programmer for å automatisk printe ut fraktetiketter og spore sendinger.

Refusjoner i Webflow

Hvis det skulle oppstå behov for refusjoner er dette også raskt gjort med et tastetrykk på ordresiden. Pengene vil da være tilbake på konto hos kunden innen 5-7 arbeidsdager.

For å oppsummere er Webflow en kraftig nettbutikkløsning som kan forenkle salgsprosessen hvis alt er satt opp riktig. Vi synes likevel det er på sin plass å nevne at de aller mest avanserte funksjonene større firmaer forventer av nettbutikkløsninger som betaling med faktura, integrering av andre tredjeparts betalingsløsninger enn det som finnes fra før fortsatt ikke er tilgjengelig. Når man ser på hvor ofte Webflow slipper store oppdateringer og ny funksjonalitet tror vi likevel ikke at det tar lang tid før alt dette også blir en del av plattformen.

Avanserte animasjoner og interaksjoner

Når vi sier at Webflow tilbyr full designfrihet så mener vi virkelig det. Gjennom et visuelt grensesnitt kan du enkelt legge til animasjoner og interaksjoner helt uten å skrive kode. Du kan velge mellom ferdige animasjoner eller lage dine egne og aktivere dem når brukeren gjør en spesiell ting som å trykke, scrolle nedover, flytte musen rundt i vinduet eller hva enn du ellers kan tenke på.

Mange andre nettsidebyggere har prøvd å tilby den samme enkle muligheten til å lage flotte animasjoner som gjør at nettsiden virkelig skiller seg ut og ser proff ut. Det som ofte blir et problem et at det går utover sidens ytelse. Mange animasjoner kan gjøre at siden “hakker” eller fryser fra tid til annen. Det skjer så og si aldri med animasjoner som er laget i Webflow. Derfor vil vi påstå at Webflow er en soleklar vinner blant nettsidebyggerene vi har testet og anmeldt. Det at alle får muligheten til å kunne lage svært komplekse og profesjonelle animasjoner uten å skrive kode synes vi både er gøy fordi det gir mindre bedrifter muligheten til å se like proffe og “fancy” ut som større bedrifter med store utviklingsbudsjetter.

Sikkerhet og backup

I dag er det viktigere enn noen gang at brukere føler seg trygge på nettsidene de besøker. Med et økt fokus på personvern og GDPR stilles det strenge krav til hvordan nettsider håndterer personopplysninger og trafikk som går gjennom siden. Webflow tilbyr derfor gratis SSL-sertifikat på alle nettsider som hostes gjennom plattformen og tilbyr god beskyttelse mot vanlige angrep som CSRF, XSS, XFS, SQL Injection og DDOS-angrep. Hvis du ikke vet hva noen av de ordene betyr er alt du trenger å vite at Webflow er veldig sikkert både for deg og de som besøker nettsiden din.

Når det kommer til backup av siden er du også godt sikret. Webflow tar jevnlig backup av siden din uten at du trenger å gjøre noen ting. Alle planer inkluderer ubegrensede sikkerhetskopier så du alltid kan gå tilbake til en tidligere versjon av nettsiden med et enkelt trykk på en knapp på dashbordet. Det er praktisk hvis du skulle gjøre en feil, eller bare vil gå tilbake til en tidligere versjon. En ting som vi setter spesielt pris på med hvordan Webflow håndterer sikkerhetskopier sammenlignet med andre plattformer er at bilder og andre filer som ikke var lagt inn på nettsiden, men bare lå i fil-biblioteket også blir lagret og kan gjenopprettes.

Integrer sosiale medier på nettsiden din

Hvis du vil legge inn knapper som er koblet til dine sosiale medier er det fort gjort. Det er som forventet ferdiglagde knapper som lar dine brukere like og dele siden din på Facebook og twitter. Her synes vi likevel at Webflow kommer veldig dårlig ut sammenlignet med sine konkurrenter. Hvor mye du kan tilpasse designet på knappene er veldig begrenset og vi synes det er skuffende at man ikke automatisk kan vise feeder fra Facebook, Twitter og Instagram på siden sin uten å måtte skrive kode eller integrere tredjepartsprogrammer.

Over 100 nettsidemaler å starte fra

Når du starter et nytt prosjekt kan du enten starte helt fra bunnen av eller velge mellom over 100 gratis og betalte nettsidemaler. Malene man kan velge å kjøpe koster mellom $19 og $149. Malene er svært profesjonelle (også de som er gratis) hvilket ikke alltid er tilfelle for konkurrentene. Grunnen til at kvaliteten er så høy er at Webflow stiller veldig strenge krav til malene som selges gjennom plattformen. Derfor er det svært lite utenom å bytte ut tekst og bilder som skal gjøres før nettsiden er klar til å publiseres. Alle nettsidemalene er 100% responsive og ser profesjonelle ut uansett hvilken skjerm de vises på.

I motsetning til de fleste andre nettsidebyggere har du mulighet til å endre så mye eller så lite du vil på malene. Det vil si at du kan velge å bare bytte ut tekst og bilder eller bruke malen som et utgangspunkt for å lage akkurat det designet du ønsker. Maler hos andre plattformer som WordPress og Shopify krever ofte at du er komfortabel med å skrive kode hvis du vil gjøre endringer i malene utenom å redigere tekst og bilder.

Hvordan er kundeservicen hos Webflow?

Webflow tilbyr kundeservice på mail. Basert på vår erfaring svarer de nesten alltid innen noen timer og har gode svar på hva enn du måtte lure på. Kundeservicen kan ikke hjelpe med design eller integrering av funksjoner som ikke er endel av den originale løsningen, hvilket egentlig heller ikke kan forventes, men de peker deg gjerne i riktig retning med hjelpeartikler og videoer.

Pris

For mange som ikke er kjent med å lage nettsider kan det være litt forvirrende å skjønne hvordan prisene egentlig er satt opp så vi skal nå prøve å forklare det så godt vi kan. Alle priser i denne anmeldelsen er for ordens skyld basert på at man velger årlig fakturering, fordi det blir en god del dyrere hvis man vil betale månedlig.

Det er helt gratis å teste ut Webflow så lenge man vil. Med en gratis bruker kan man ha 2 prosjekter av gangen og publisere hvert prosjekt på et sub-domene (prosjektnavn.webflow.io). På siden vil det nederst i høyre hjørne vises teksten “Maid in Webflow” med en lenke til plattformen så lenge man er gratisbruker.

Hvis du trenger mer enn to prosjekter har du to valg. En av tingene du kan gjøre er å legge til og betale for en hosting plan (“site plan”) for ett av prosjektene. Prosjekter med aktiv hosting teller ikke mot begrensningen på to prosjekter for gratis brukere. I tillegg vil du kunne koble til ditt eget domene og fjerne Webflow merkingen. Du kan også velge å oppgradere til en av konto-planene (account plans) for å kunne lage flere prosjekter, eksportere koden til nettsiden din og legge til egen branding i form av eget logo i editoren.

Forskjellen på hosting-planer og konto-planer er at hosting-planene bare påvirker det ene prosjektet du kjøper hosting for, mens konto-planene påvirker hvor mange prosjekter du kan ha samtidig, og hvor mange sider du kan ha på prosjekter du ikke har kjøpt hosting for.

Hosting-planene koster fra $12 til $36 per måned for vanlige nettsider og $29 til $212 per måned for e-commerce planene som du trenger hvis du skal lage en nettbutikk. Den største forskjellen på de billigste og dyreste planene er antall dynamiske elementer (nyhetsartikler, blogginnlegg, produkter osv.) du kan ha på siden, hvor mange brukere som får tilgang til editoren, og hvor mange besøkende du kan ha i måneden. For e-commerce planene er den største forskjellen antall produkter (starter på 500 produkter), størrelsen på transaksjonsgebyr per bestilling og årlig salgsvolum. I tillegg til et transaksjonsgebyr på 2% som går til Webflow med den billigste nettbutikkløsningen kommer det også individuelle transaksjonsgebyr som går til leverandørene av betalingsløsningene. Noe som er viktig å få med seg er at hvis du refunderer penger fra en kundes bestilling vil kunden få tilbake hele beløpet, men du vil fortsatt måtte betale transaksjonsgebyrene for det originale salget.

Konto-planene (“account plans”) koster fra $16 til $35 per måned og forskjellen er som nevnt tidligere ikke så mye annet enn antall prosjekter, eksport av kode, fjerning av branding og passordbeskyttelse på deler av eller hele nettsiden.

Selv om Webflow kan være i dyreste laget for mindre bedrifter og enkeltpersoner mener vi at prisene er rettferdige i forhold til hvor mye funksjonalitet man får. Dessuten har vi ikke funnet andre plattformer som tilbyr en like god designopplevelse som Webflow til lavere pris.

Sjekk ut Webflows egen oversikt over priser for mer informasjon om nøyaktig hva som er inkludert i de forskjellige planene.

Hvem passer Webflow for?

Webflow er litt mer avansert enn mange andre nettsidebyggere, men samtidig veldig mye enklere en f.eks WordPress. Vi mener derfor at Webflow passer best for personer eller bedrifter som har litt kompetanse med nettsidebyggere eller nettsider fra før. Webflow er et profesjonelt verktøy for produksjon av høykvalitets prototyper og nettsider og passer derfor perfekt for designere som vil utvikle nettsider uten å kode og bedrifter som ønsker en løsning som er raskere, enklere og rimeligere å oppdatere enn WordPress. Hvis du har null erfaring med nettsidebyggere eller koding fra før anbefaler vi heller du sjekker ut mindre kompliserte løsninger som Wix og Squarespace.

Oppsummering

Hvis vi går bare noen få år tilbake i tid fantes det kun veldig få plattformer som kunne konkurrere med å utvikle nettsider ved å skrive kode. I dag finnes det mange nettsidebyggere å velge mellom. Mange av løsningene i dag tilbyr likevel ikke i nærheten av like mye designfrihet som Webflow. Det betyr ofte at sider bygget med Webflow fremstår proffere og mer gjennomførte enn andre nettsider som er bygget på andre plattformer.

Med et stort utvalg av funksjoner og muligheter til personlig tilpasning mener vi at Webflow er en av de beste nettsidebyggerene på markedet, men at det kanskje ikke passer for alle. Det at prisen er litt høyere enn for andre plattformer vil gjøre at mange kanskje velger et billigere alternativ. Når det er sagt er resultatene du kan oppnå hvis du har litt erfaring fra før verdt alle pengene i våre øyne. Vi har per dags dato bygget over 30 nettsider i Webflow og er strålende fornøyd med plattformen.

Kort sagt: hvis du ikke vil kode, har litt eller mye erfaring fra før og har råd til å betale det det koster anbefaler vi Webflow på det sterkeste.

PRØV GRATIS