Anmeldelse av Upwork
Fordeler og ulemper med Upwork
Fordeler
-
Tilgang på mer enn 12 millioner frilansere
-
Alle typer tjenester tilgjengelig på plattformen
-
Trygg betaling gjennom escrow-kontoer
-
Godt alternativ for små bedrifter
-
Rask levering av tjenester
Ulemper
-
Høye gebyrer
-
Variasjon i levert kvalitet
-
Kan ta tid å finne den beste kandidaten
-
En del useriøse aktører prøver seg på jobber de ikke er kvalifisert for
-
Arbeid foregår kun i dollar
Upwork er en av de mest populære plattformene for frilansere, og en praktisk måte å finne arbeidskraft for deg som ønsker hjelp med forskjellige prosjekter. Vi har tidligere sett nærmere på lignende sider som Fiverr og vil i vår Upwork anmeldelse dekke alt du trenger å vite om denne tjenesten.
Akkurat som Fiverr og Freelancer.com er Upwork en markedsplass der frilansere og bedrifter blir koblet sammen, men måten de gjør dette på er litt annerledes. Denne nettsiden fungerer nemlig mer som en jobbsøker side og det er bedriften selv som utlyser en kontrakt på de behovene de har. Fordelen med dette er at du kan stille klare krav til hva du ser etter, men det kan også være en litt mer tidkrevende prosess å finne den beste kandidaten.
Vi skal derfor se litt nærmere på hva du kan forvente å finne på Upwork Norge, samt hvem denne siden er best egnet for. Les videre for å lære mer om hvordan du kan brukere frilansere på dine prosjekter og hvordan du finner de beste talentene på nett.
Hva er Upwork?
Upwork er en frilans plattform som knytter talenter med forskjellige bedrifter ved å tilby muligheten til å utløse kortsiktige kontrakter på plattformen. Selve nettsiden er en avansert plattform som gjør det mulig å opprette kontrakter, loggføre timer, kommunisere med kunder og avholde møter med frilansere fra hele verden.
Selskapet er basert i Santa Clara, California og tilbyr et bredt utvalg tjenester fra frilansere over hele verden. I dag finnes det mer enn 12 millioner registrerte frilansere på plattformen og 5 millioner bedrifter som aktivt benytter seg av denne arbeidskraften. I 2017 oppnådde Upwork en milepæl ved at mer enn 3 millioner jobber ble utlyst til en totalverdi på én milliard dollar. Noe av det som har gjort Upwork så populær for arbeidsgivere er at de kan intervjue, ansette og betale frilansere gjennom plattformen. Dette byr på økt sikkerhet og enkel håndtering av store antall frilansere.
Brukervennlighet
Upwork tilbyr en brukervennlig plattform som gjør det enkelt å balansere flere gjøremål samtidig. Noe av det vi liker spesielt godt med Upwork er den enkle oversikten over alle de ulike jobbene du har postert på nettsiden. I tillegg tilbyr selskapet en rekke nyttige funksjoner for både frilansere og bedrifter, men disse vil vi komme tilbake til lenger ned i vår Upwork anmeldelse.
Noe av det gjør Upwork til den foretrukne plattformen for mange, er deres svært enkle registreringsprosess. Alt du trenger er å velge om du skal kjøpe eller selge tjenester, og deretter verifisere din brukerkonto. Registreringsprosessen er uten tvil lettest for deg som ønsker å kjøpe, da du som frilanser vil måtte gjennomgå en del skattemessige og sikkerhetsmessige tiltak. Dette inkluderer verifikasjon av din ID, utfyllelse av W8-EN skjema (for de som ikke skatter til USA) og utfyllelse av din brukerprofil.
Det tar bare noen få minutter å opprette en konto og du kan publisere dine første jobber helt gratis. Måten dette fungerer på er at du oppretter en “stillingsannonse” som kun er synlig for frilanserne på Upwork. Her kan du stille krav til tidligere erfaring, oppgi det aktuelle budsjettet og eventuelt inkludere forskjellige kontrollspørsmål du ønsker at potensielle kandidater skal besvare.
Selv om dette er en relativt enkel prosess, savner vi muligheten til å enklere filtrere potensielle kandidater. Dette var en funksjon vi likte godt hos Fiverr, men som det ser ut til å mangle hos Upwork. Imidlertid kan du manuelt sende stillingen til foreslåtte frilansere, men du må uansett vente på at disse besvarer henvendelsen din. På denne måten må vi si at Upwork er en litt tregere måte å skaffe frilansere på, enn eksempelvis Fiverr.
Funksjoner
Et av punktene Upwork skinner gjennom som et godt alternativ for bedrifter er på sine funksjoner og tjenester. Selskapet tilbyr nemlig et bredt utvalg tjenester for sine klienter, noe som gjør at du kan finne de beste kandidatene enklere. Her kommer tjenester som TalentScout ™ , Talent marketplace ™ og Project catalog ™ inn som nyttige verktøy for deg som skal ansette frilansere. Disse har til hensikt å gjøre det lettere å finne de best omtalte talentene på Upwork som oppfyller spesielle krav for sitt prosjekt.
Dersom du velger å kjøpe deg en PRO konto ($49.99 per måned) vil du i tillegg få bistand fra Upwork sine egne Talent Experts. Dette er rådgivere fra Upwork som forsøker å koble de beste talentene med jobber de oppfyller kravene for. Fordelen med dette systemet er at du kan skreddersy kravene dine helt ned på detaljnivå.
Eksempelvis forsøkte vi å publisere en copywriting stilling på Upwork og kunne velge ønskede egenskaper fra en omfattende liste. Denne inkluderte krav som flytende språk, geografisk lokasjon, hvor høyt man scorer på tilfredshet, copywriting skills og lignende. Resultatet var at mange søkere automatisk ble filtrert bort fordi de ikke var godt kvalifisert for jobben vi forsøkte å fylle. Dette er en mulighet vi ikke har sett på tilsvarende tjenester, og er uten tvil en fordel Upwork Norge byr på.
Kontrakter og samarbeid er en annen styrke som Upwork tilbyr både oppdragsgiver og frilansere. Du kan selv velge om du ønsker betale fastpris per milepæl, eller om kontrakten skal være basert på timebasis. Uansett får du god oversikt over kostnader og prosjekter, muligheten til å putte betaling på en escrow-konto, og sikre transaksjoner for begge parter.
Upwork App
En funksjonalitet vi syns er verdt å nevne er Upwork Norge sin egen applikasjon for både frilansere og oppdragsgivere. Selskapet tilbyr nemlig en fullverdig app versjon av plattformen, noe som gjør at du kan arbeide med alle de samme funksjonaliteten via smarttelefon eller nettbrett. Dette kommer godt med for deg som arbeider på farten, ønsker kommunikasjon med klienter, eller vil se etter noen nye gigs mens du sitter på bussen hjem.
I vår Upwork anmeldelse testet vi applikasjonen på både iPhone og iPad, og det er liten tvil om at den er best egnet for iPhone. Det er den samme applikasjonen for begge enheter, men den er ikke optimalisert for en større skjerm, noe som gjør at opplevelsen på en 12,9” iPad ble litt merkelig.
De fleste vil nok uansett benytte plattformen på en PC eller Mac, men det er uansett godt å vite at man har muligheten til å ta med seg arbeidsplassen i lomma dersom man skulle ha behov for dette. Spesielt chat funksjonen i applikasjonen er godt egnet for å opprettholde kontakt med ulike klienter eller diskutere fremtidige prosjekter.
Hvordan er kundeservicen hos Upwork?
Når det kommer til hjelp og kundeservice er det liten tvil om at Upwork er blant de beste på markedet. Ikke bare får du tilgang til et omfattende bibliotek av hjelpeartikler både for klienter og frilansere, men du kan også raskt og enkelt kontakte kundeservice ved hjelp av en integrert live chat funksjon. Du må riktignok krangle litt med en AI chatbot først, men når vi først ble enige om å snakke med et ekte menneske ble vi fort koblet videre.
Vi testet litt forskjellig problemstillinger og ble møtt med saklige og godt formulerte svar hver gang. Du kan også benytte deg av deres avdeling for tvisteløsninger dersom du skulle oppleve problemer med en frilanser eller kunde på plattformen.
For frilansere vil du også finne en rekke nyttige verktøy på supportsiden til Upwork. Her kan du blant annet få utstedt Certificate of Earnings (som verifiserer inntekten din på plattformen), oversikt over statistikken din og en rekke andre nyttige tips.
Pris
Noe av det som er forskjellen på Fiverr og Upwork er måten plattformen finansieres på. Her er det individuelle priser på alle prosjekter og disse forhandles mellom frilanser og klienten. Upwork tar sin del av omsetningen i form av gebyrer pålagt brukere av Upwork. Denne avgiften kommer i form av et 3% gebyr på totalbeløpet av en kontrakt for oppdragsgiver og en frilanser gebyr på 5-20% av beløpet for frilansere.
Disse avgiftene endrer seg basert på lifetime earnings, noe som betyr at Upwork oppfordrer til mer langsiktige samarbeid på plattformen. Du kan se de ulike nivåene på denne avgiften i listen vi har lagt opp nedenfor.
Avgift basert på inntjening fra en kunde
$0-$500 – 20% service fee på utbetaling
$500,1 – $10.000 – 10% service fee på utbetaling
$10.000,1+ – 5% service fee på utbetaling
Det er verdt å merke seg at disse beløpene tar utgangspunkt i lifetime earnings og ikke individuelle kontrakter. Dette betyr at du kan ha hatt flere individuelle kontrakter for å oppnå det totale beløpet.
På denne måten er det helt gratis for frilansere å benytte seg av Upwork sin plattform, og man betaler kun i form av gebyret hver gang man mottar penger fra en klient. Bedrifter kan også velge om de ønsker en gratiskonto, eller om de ønsker å benytte seg av PRO versjonen som Upwork tilbyr for $49.99 per måned.
Den oppgraderte varianten tilbyr en rekke tilleggsfunksjoner som promotert plassering av gigs, bedre analyse av talenter og muligheten til å benytte seg av Talent Scouts ™.
Hvem passer Upwork for?
Upwork har de siste årene gjort en rekke grep som skal sikre kvaliteten på de frilanserne som benytter plattformen. Dette har blant annet inkludert at en rekke lavt rangerte brukere har blitt fjernet fra plattformen, samt at gebyrene for bruk av plattformen har økt. De har også introdusert et oppgradert system for connects, som er en digital valuta frilansere benytter for å by på ulike kontrakter.
Dette har bidratt til å øke kravet for å delta på plattformen, samt sikret at det i større grad bare er seriøse aktører som deltar i budrundene på plattformen. Du vil fortsatt finne et like godt diversifisert tilbud av talenter på Upwork, men tjenesten er nok bedre egnet for deg som ser etter frilansere på en langsiktig kontrakt, fremfor små enkeltjobber.
Alt-i-alt vil vi derfor påstå at Upwork er en utmerket plattform for både frilansere og de som ser etter kvalifisert arbeidskraft. Vi har selv benyttet Upwork ved flere anledninger og vært godt fornøyd med utfallet av disse kontraktene. Muligheten til å utlyse stillinger på en tradisjonell måte gjør også at man kan ha flere stillinger ute samtidig og slipper bruke tid på å finne frem til ulike oppdragsgivere. Bare skriv hva du ønsker/forventer og la frilanserne konkurrere om å vinne kontrakten din.
Oppsummering
Upwork er en utmerket plattform som i mer enn 20 år har fungert som bindeledd mellom profesjonelle aktører og frilans talenter over hele verden. Plattformen har mer enn 12 millioner registrerte frilansere og det publiseres mer enn 4 millioner jobber på plattformen hvert eneste år. Mange har funnet langvarige samarbeid på Upwork takket være de innovative verktøyene som gjør langsiktige kontrakter svært enkelt å håndtere.
I vår Upwork anmeldelse har vi sett nærmere på en del funksjoner og muligheter som denne plattformen kan tilby, men vi har også gått gjennom noen begrensninger sammenlignet med andre tilsvarende plattformen. Når det er sagt er Upwork etter vår mening en utmerket plattform for deg som ser etter frilansere for å bidra på ditt neste prosjekt.
Bonustips
Som en tidligere frilanser på nettopp Upwork har jeg lært noen nyttige tips som kan være greit å vite dersom du velger å gi denne plattformen en sjanse i ditt neste prosjekt.
- Les profilen til ulike søkere nøye – her vil du finne tilbakemeldinger fra tidligere klienter, se hvor mye de har tjent på plattformen, hvor fornøyd andre har vært med arbeidet, og ikke minst kunne lese mer om de aktuelle talentene.
- Bruk de ulike verktøyene for å stille krav til søkere før du publiserer en jobb. Det er mange som søker på alle tilgjengelige jobber på plattformen, noe som betyr at du må bruke unødvendig mye tid på å gå gjennom ukvalifiserte søkere.